Löpning Träning 13 inlägg 3719 visningar

Mitt upplägg. Bra?

1985 • Nyköping
#1
7 september 2011 - 21:21
Gilla
Är orolig att jag är på fel bana och vill bara kolla vad ni andra tror.

Om ni tittar i min dagbok ser ni.
Jag kör e 6-7K pass på tisdagar på asfalt i ett mellantempo, kör sedan 5K i väldigt kuperad terräng på torsdagar och sedan kör jag ett längre pass på lördagar (just nu 10K och tanken är att jag ska komma upp till 15-20K framöver)

Detta är vad mitt upplägg var inför vinter och den perioden då jag tänkte lägga grunden för nästa år.

Känns det som ett bra upplägg eller behöver jag träna mer redan nu?

Målet är milen på 45 min till nästa sommar, och jag har sprungit den på 58 nu.
1954 • Högsjö
#2
7 september 2011 kl 21:59
Gilla
Ser ut som rätt bana.Har haft liknande upplägg för min grundträning.
Jag körde då Tisdag,Torsdag,Söndag.
Lite snabbare (Tröskelpass,snabbdist.eller intervaller) på Torsdagen,Långt och lugnt på Söndagen.Lite hur det känns på Tisdagen.
Har man tid över kan man peta in lite styrketräning här och där.
Under 50 på milen är inte alls långt borta.
1985 • Nyköping
#3
7 september 2011 kl 22:13
Gilla
Skönt att höra att det funkat för dig...

Jag tycker att de flesta jag har lyckats inspirera till att börja springa redan springer mycket fortare än mig... Deras utvecklingskurva är mycket brantare än min, och då "går de bara ut och springer".

Jag har även svårt att öka tempot trots att jag minskar distansen, jag kan hålla ungefär samma tempo om jag springer 5K eller 10K...

Jag känner mig också väldigt okonsekvent vad gäller min form, vissa dagar värker det bara i benen och jag känner mig trött, andra dagar känns det som jag flyger fram. och detta trots att jag inte förändrar något.
Anders Bergström
1978 • Ljusdal
#4
7 september 2011 kl 22:28
Gilla
Så är det. En del dagar bara stämmer det och andra dagar är det bara tungt.
Jag körde ett 10veckors pass här från jogg.se. funkade kanon för mej att öka farten. Vart väldigt fin struktur på träningen. Tror du kan få hjälp av bla intervallpassen där.
Och tänk inte så mycket på hur det går för andra. Det är mot sej själv man får jämföra.
1985 • Nyköping
#5
8 september 2011 kl 07:42
Gilla
Jag har försökt använda mig av program. Men det är just det där med dagsformen som strular för mig då. Det blir ofta så att jag inte kan genomföra passet som det är tänkt pga att jag har ont någonstans eller att jag känner mig sliten. Hur gör du när det händer?

Det är därför jag försöker skapa en struktur i träningen utan några egentliga mål, mer än att det jag skrivit tidigare. Det får gå så snabbt som formen tillåter.

Detta är inte det enda jag tänkt för att nå Sub45 men tanken är att det ska vara mitt sätt att grundträna under vintern.

Hehe, jag vet att man inte ska jämföra med andra men det är svårt att låta bli :-)
1965 • Umeå
#6
8 september 2011 kl 12:28
Gilla
Jag tycker att det verkar vara ett vettigt upplägg för vintern. Du har gott om tid på dig att stärka kroppen så att du kan köra litet mer kvalitet framåt våren. Om du har svårt att öka farten på de kortare passen kanske du springer för fort på de längre?

Själv har jag också svårt att följa strikta scheman. Jag brukar därför sätta upp mål förmängd och antal kvalitetpass per vecka och/eller månad . Glöm inte bort att planera in en lugn vilovecka emallanåt också.
Anders Bergström
1978 • Ljusdal
#7
8 september 2011 kl 13:17
Gilla
Tror du bör lägga in lite intervaller för att öka din fart.
Gör det riktigt ont så måste man vila, lite ont hör till.
När jag känner mej sliten så minskar jag antingen på farten eller längden.
Är bra att komma iväg enligt planen så man får kontinuitet i träningen.
1965 • Umeå
#8
8 september 2011 kl 14:24
Gilla
Intervaller eller annan träning med fart är bra, i teorin är det inget snack om det. Men när jag kikar i din träningsdagbok tror jag att den största förbättringspotentialen helt enkelt ligger i att springa mer - det kommer att gå fortare då.

Alltför många får skadebeymmer genom att springa för mycket fartpass utan tillräcklig grundträning. Det är tveksamt om det uppehåll i träning du riskerar uppväger den stora förbättring du kommer att uppleva om du under vintern regelbundet springer 25-30 km i veckan.
Daniel Larsson
1967 • Stockholm
#9
8 september 2011 kl 14:44
Gilla
Japp, jag håller med Stefan, jag skulle koncentrerat mig på mängden och längden just nu, innan jag började fundera på farten. Springer du milen på 58 nu, så kommer du förbättra den bara genom att köra lugnt och långt.
Jon Lindroth
1977 • Göteborg
#10
8 september 2011 kl 14:48
Gilla
Tycker du bör variera tempot mer. Med P.B på milen strax under 60 min bör du kanske ligga runt 7 tempo på långpassen. Annars går du ju alltid på max.

Mitt P.B på milen är 45min och 4,30 tempo håller jag enbart på intervall eller tävling. De flesta passen går på 5,30-6 tempo.

Benen kommer kännas betydligt fräschare och du får in fler pass om du drar ner tempot.
olavi linna
1977 • enskede
#11
8 september 2011 kl 15:27
Gilla
Kanske en aning off-topic, och gubevars jag är ingen expert på träningsupplägg, men, ja, det har funkat för mig: jag skulle för att bara märka benen och farten i kroppen prova att springa några (3, 4 stycken)400-800 meters intervall i ett tempo som gör att mjölksyran kommer rejält efter halva sträckan. jag springer 7 x 400 m en gång varannan vecka och pressar då på allt jag har, tiderna går från 1.05 till ca 1.25, med tre minuters pauser mellan intervallerna.
JAg har under sommaren bättrat min mil tid från 48 till ungefär 44 min och siktar nu att springa på någonstans kring 43.
Förutom att andningen får en rejäl omgång, så använder jag dessa intervall nästan för att prova hur det kan kännas att ha denna mjölksyra att springa på och sedan, till dels, använda den vissheten , i min vidare träning i längre pass i markant långsammare tempo. Har funkat bra för mig med hänsyn till den mentala biten.

Har ingen aning om detta är "rätt", men jag upplever att jag genom att utsätta mig själv för det, på den mentala sidan, har fått en styrka att "hålla ut" när benen börjar kännas möra under längre pass var jag håller högre tempo. Kroppen önskar att sakta i, men hövvet kan hålla ut.
Sedan, inte att förglömma, däremellan få långa, sköna och lugna kilometrar i kroppen.
1985 • Nyköping
#12
9 september 2011 kl 08:33
Gilla
@Stefan & @Jom
Det är en bra tes, som jag har funderat på. Att jag borde sänka farten på mina långpass. Men eftersom jag inte riktigt har någon jätte hög toppfart så går det så himla sakta då.
Det skulle ju rent av kunna vara så att jag är lite "kärring" på mina korta pass? Och att jag egentligen kan springa fortare då om jag bara ger mig fan på det.
(vill bara klargöra att jag inte menar något med ordvalet kärring, jag ser inte mannen som överlägsen kvinnan på något sätt, bara ett bra ord för att beskriva vad jag menar (det gäller att var försiktig)

@ Olavi
Låter som ett bra upplägg, men jag tror det är lite för hårt och lite för tidigt i min löparkariär. Jag är fortfarande lite rädd för smärtorna och skaderisken då jag har haft stora problem med benhinnor tidigare.
Men jag ska komma ihåg det till framtiden.

@alla
Tänkte passa på och slänga ut en fråga till nu när jag har chansen. Så jag slipper starta en ny tråd.
Hur är det med snor för er? Det är ett fasansfullt rinnande i min snok året om så fort jag pringer. Får göra "gubbsnytningar" ett flertag gånger under 5K och det bara rinner och rinner?

Erfarenheter? Anledningar? Lösningar?

Tack för alla svar.


Linda Eriksson
1978 • Skara
#13
9 september 2011 kl 11:15
Gilla
Ser ok ut. Jag skulle dock byta ut passet i medelfart. Dessa pass ger sällan ngt. Bättre att fokusera på längre och lugnare eller kortare och hårdare. Du kan dock springa passet som ngn form av återhämtningspass. Att springa milen under 45min kräver oftast inte så mkt mängdträning. Visst kan du köra det under vintern, men från och med mars/april är det intervaller och fart som gäller. Du behöver lära dig att tåla mjölksyra helt enkelt. Jag skulle försöka lägga in någon annan typ av träning under uppbyggnadsperioden (simma, cykla, gym?). Dels för att det finns risk att man tröttnar om man bara springer, men också för att minska skaderisken. Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.