Löpning Träning 9 inlägg 2019 visningar

Vad är felet?

Malin Rosén
1993 • Kristianstad
#1
12 februari 2012 - 16:35
Gilla
Hej!
Jag har nyss funnit glädjen i att springa och har väl hållt på i några månader, ÄNTLIGEN säger jag bara.
Känner verkligen hur mitt humör bara blir bättre och bättre på grund av löpningen, att jag inte började tidigare! :) Menmen.. Nu till frågan;
Jag har börjat få lite ont i ena benet och jag har jätte svårt för att avgöra om det är träningsvärk eller att jag har överansträngt mitt knä? Detta kan låta knäppt men jag har ingen aning om hur man vet skillnaden på "ont i benet". Det kan vara växtvärk också, väldigt frustrerande att jag inte kan skilja på detta, eftersom det kan vara alla alternativ. Jag har bara hållt på några månader och springer redan cirka 9 km varje dag, förutom kanske två vilodagar (9 km är mycket för mig) :)
Är det för mycket eller lagom såhär i "början"? Vore väldigt tacksam för svar!
Söderluffaren
1963 • Tungelsta
#2
12 februari 2012 kl 16:42
Gilla
Hej!
9 km /dag är väldigt, väldigt mycket. Ta det lugnare ett tag.
Lycka till.
1995 • Jömköping
#3
12 februari 2012 kl 16:45
Gilla
För mig låter 1-2 vilodagar i veckan lite för lite, om du har hållt på i några månader som du säger. Nu vet ju inte jag vad du har för grund sen tidigare, men jag skulle nog kört varannan dag som max i början =)
Malin Rosén
1993 • Kristianstad
#4
12 februari 2012 kl 17:32
Gilla
Okej! Jag får nog dra ner på springandet lite då... Det kommer dock bli svårt, haha. :) Tack för svaren! :)
Mikael
1986 • Borås
#5
12 februari 2012 kl 17:52
Gilla
Tänk på att du tränar upp muskler och konditionen mycket snabbare än senor och ligament.
1971 • Nykvarn
#6
12 februari 2012 kl 17:54
Gilla
Var gör det ont? När, bara när du springer eller också vid vila? I båda benen eller bara i det ena? Ju mera specifik du är, ju bättre svar får du här på forumet och ja, nog verkar det som om du redan tränar ganska hårt och kanske skulle tjäna på att öka mängden i långsammare takt.
Martin Wass
1975 • Göteborg
#7
12 februari 2012 kl 18:29
Gilla
Håller med Staffan beskriv gärna mer var det gör ont. Jag tror inte det är träningsvärk det får man normalt i båda benen.Träningverk släpper oftast när man väl blir varm och sprungit ett tag. Men antar du har smärta hela tiden ?
1956 • PARTILLE
#8
13 februari 2012 kl 06:10
Gilla
Har Du bara sprungit i ett par månader och är uppe i 9 km per dag, så har Du ökat på tok för fort, alldeles för fort. Det är en mycket hög träningsdos. Jag ligger själv och snittar 9-10 km per dag.
Då kan vi kanske prata om irritation eller inflammation i benhinnor. Jag föreslår att Du ger Dig på spinningpass, simmar lite eller ställer Dig i crosstrainen på gymmet. Ett tag. Då tappar Du inte konditionen.
Prova lite löpning igen 2,5-5 km på mjukt underlag och känn efter hur det känns. Ta inte i när Du skall testa, utan håll ett lugnt tempo. Om det känns bra öka distans försiktigt.
För sådana här saker finns det två "pillerburkar". På den ena står det "Crosstraining" och på den andra står det "Skynda långsamt"
Lycka till, jag tror att Du snart är på banan igen... :-)
Malin Rosén
1993 • Kristianstad
#9
14 februari 2012 kl 09:13
Gilla
Förlåt för min otydliga beskrivning på benet.
Ja, det gör ont både när jag springer och vilar. Är sjuk för tillfället och har inte sprunigt sedan i söndags, vilket nog kan vara bra med några dagars vila. Det gör ont i benet både när jag ligger i soffan och ska röra mig lite och när jag ska upp och gå (det gör inte jätte ont men benet känns tungt och jag haltar lite i början om benet varit still ett tag).
Brukar mest känna av det när jag inte rört benet på ett tag eftersom de brukar lätta lite när jag rört på mig mycket en dag och håller igång. Eftersom jag har haft ont ett tag så har jag även sprungit när det gjort lite ont, men efter ett tag gör det inte lika ont längre men när löprundan är slut kommer det igen. Tyder väldigt mycket på att jag ska "skynda långsamt" nu... Har inte tänkt så mycket på hur jag tränar utan bara kört på och sprungit varje dag jag känt för det och det har nog inte varit så smart. Har på något sätt trott att detta varit normal träning även om 9 km är långt...

Tusen tack för era råd.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.