Löpning Träning 34 inlägg 17605 visningar

Löpa ute kontra löpband.

1988 • Hisings Kärra
#1
25 oktober 2012 - 16:36
Gilla
Tjo.

Tror jag läst något om det här någon annanstans.
Men jag undrar helt enkelt, hur mycket längre (tid) man måste springa på löpband för att det ska vara likvärdigt med det man springer ute.

5k på väg är ju ingenting på löpband, om man håller samma tempo.

Tänkte köra lite mer på löpband i vinter i kombination med gym.
Så jag behöver veta hur länge och väl jag ska köra inne för att inte tappa så mycket.

Tack o bock!
< < < 1 2 > > >
Magnus Bodin
1967 • Lund
#2
25 oktober 2012 kl 17:19
Gilla
Du kan springa lika lång tid. Men man brukar säga att man bör kompensera det genom att öka lutningen någon procent. Det finns alldeles säkert delade meningar om värdet på den extra lutningen.
1988 • Hisings Kärra
#3
25 oktober 2012 kl 17:36
Gilla
Okej tack Jag tänker köra med ganska hög lutning.
Ska prova o se hur mycket kalorier jag förbränner.

För det borde ju visa en ungefärlig ansträngningsnivå.

Ute vet jag hur mycket jag bör förbränna i vissa pass.
Magnus Bodin
1967 • Lund
#4
25 oktober 2012 kl 21:41
Gilla
Hur mäter du kaloriförbränningen när du springer på löpbandet?
1978 • Stockholm
#5
25 oktober 2012 kl 22:02
Gilla
Hej Kristoffer

Om man ska använda löpband för träning är det första man bör lära sig att den angivna hastigheten och distansen inte är att lita på. Om bandet säger 5k kan du lika gärna har sprungit 4k eller 6k. Om du inte vet att löpbandet är nyligen kalibrerat kan du mer eller mindre bortse från vad displayen säger. Inte sagt att det inte går att träna för det. Om du är spyfärdig efter genomfört pass har du tränat hårt oavsett om löpbandet säger att du har joggar i lugnt temp.

Fredrik Gustafsson
1968 • Storvreta
#6
26 oktober 2012 kl 09:36
Gilla
@Jonas "Om du är spyfärdig efter genomfört pass har du tränat hårt oavsett om löpbandet säger att du har joggar i lugnt temp"

Det där ska jag ta till mig! Tycker ofta att det är jobbigt att springa på band. Samma tempo som jag håller ute kan vara en plåga på bandet. Men det är ju helt rätt att känns det jobbigt så ÄR det jobbigt!

Jens K
1975 • Örnsköldsvik
#7
26 oktober 2012 kl 09:47
Gilla
Ca 1grad lutning motsvarar löpning på helt plant underlag, däremot har du varken väder eller vind att kämpa mot/med:-)

Körde igår 29km i 4.25/km ca och var helt färdig, ingen luft och varmt gjorde det betydligt jobbigare än vad jag har ute på kuperad terräng.

Känslan är att det var både jobbigare än SM och Lidingö, fast man förtränger nog rätt snabbt:-)

Gå på tidigare inlägg, känn på ansträngning istället för fart..

Kör hårt å länge!!
1978 • Stockholm
#8
26 oktober 2012 kl 10:12
Gilla
Ja, känns det jobbigt så ÄR det jobbigt.

Kristoffer, det finns massor av formler för att översätta hastighet på löpband till hastighet utomhus men som sagt om du inte vet att löpbandet mäter korrekt är dessa formler inte så mycket att ha. Som Jens påpekar brukar många säga att 1% lutning motsvarar luftmotståndet utomhus. En del menar att det bör vara 2%. Varför inte köra med en 4-5% lutning och få ett effektivare löpsteg.

Jag brukar försöka välja samma löpband varje gång jag går till gymmet. På så sätt kan jag i alla fall jämföra löpbanspass från samma månad med varandra.
1971 • Halmstad/Göteborg
#9
26 oktober 2012 kl 10:35
Gilla
Jag har alltid undrat om det här med lutning på löpband. Om man tänker att:
* man inte fullt kan lita på bandets distans eller hastighet, utan istället bör tänka hur lång tid man håller på, dvs ofta samma tanke man har på distanspass utomhus, dvs att det är tiden som räknas.
* man inte ska jämföra några löpbandspass med utomhuspass, oavsett om det handlar om långpass eller intervaller.
Varför ska man då lägga på någon lutning på bandet?

Jag kan förstå det om man vill försöka sig på att jämföra löpbandspass med utomhuspass men eftersom det inte går eller är jäkligt svårt så behöver man ju inte jämföra alls och då heller inte ha någon lutning. Jag tycker ofta man pratar om att det går lättare på löpband och att man ska kompensera i lutning för att man inte får någon motvind eller uppförsbacke som man kan få utomhus. Men utomhus kan man ha både medvind och nerförsbacke också, vilket man inte kan på löpband. Och man pratar sällan om hur mycket jobbigare löpband kan vara på grund av sämre luft, värme och tristess.

Jag ska nog fortsätta att se utomhuspass och löpbandspass som separata delar och inte försöka mig på olika jämförelser enligt en massa formler.
Lena Ramnemark
1961 • Halmstad
#10
26 oktober 2012 kl 11:00
Gilla
@Kenth: Håller med om att löpbandspass inte går att jämföra med utomhuspass utan att det är helt olika saker.
Men även utomhuspassen kan ju vara väldigt olika, lugna långpass kan man ju inte jämföra med korta snabbdistanspass, eller med backintervaller. Jag tror på variation både inne och ute.

Lutnngen på bandet har hjälpt mig att stärka musklerna på lårens baksida och att skona knäna. Jag kör alltid med mellan 1 och 2% oavsett om jag kör intervaller eller bara lunkar på. Jag tycker personligen att det har hjälpt mig att klara av backar utomhus på ett bättre sätt, även om det kanske bara är rent mentalt.
1985 • Linköping
#11
26 oktober 2012 kl 11:15
Gilla
Jag springer mestadels inne för att det är skönt ibland. Det blir varmt, jag svettas ordentligt och det går att springa snabbt länge. Känns lättare på något sätt, då är det lättare att ta i mer... det känns väldigt fräsht och renande att svettas "ur".
Lägger aldrig på lutning, det är lättheten inomhus som gör det lite roligare tycker jag :)
1984 • Uppsala
#12
26 oktober 2012 kl 11:57
Gilla
Jag har aldrig sprungit på löpband, men mitt intryck är att nästan alla band är felkalibrerade åt samma håll. Många kompisar gör drömtider på banden som de sedan inte är i närheten av på asfalt. Det omvända tycks vara ovanligt. Stämmer det?
Jonas
1985 • Örebro
#13
26 oktober 2012 kl 12:59
Gilla
@Per
Finns förmodligen många fina studier på siencedirect om din fråga. Kontakten mellan fot och bandet, som rör sig, borde ju bli kortare eller gå snabbare. Foten kommer ju att gå bakåt snabbare under kontakten med bandets egna hastighet....men om det gynnar eller missgynnar kraften att ta sig snabbare frammåt kan ju diskuteras.
Inte omöjligt att folk får supertider på banden....men någon mer vetande kanske kan svara.
1978 • Stockholm
#14
26 oktober 2012 kl 13:10
Gilla
Per, jag kan varken bevisa eller motbevisa det du skriver. Skulle vara anekdotisk bevisföring men i mitt fall har jag stött på både löpband som jag tror går för snabbt och sådan som jag tror går för långsamt. Vet inte om det är slagsida åt någondera håll.

Man kan ju även tänka sig att fler är benägna att berätta om de bra resultat de får på löpband (precis som i fallet med utomhuslöpning).



Mattias Thorén
1979 • Malmö
#15
26 oktober 2012 kl 13:12
Gilla
Ah, ett härligt hösttecken att folk undrar hur man jämför löpband och utomhuslöpning :).

Jag tror inte det finns någon sanning i att "alla" löpband är så mycket felkalibrerade som 1 km på 5 springna. Det är alltid någon som påstår det i sånna här trådar och det är alltid någon som jobbar med det som svarar att det inte stämmer. Så länge som man kompenserar för luftmotstånd (1-2% som sagt beroende på vem man frågar) så är det jämförbart med utomhus. Men det är såklart mycket lättare att hålla en viss fart när alternativet till att hålla den är att rasa i golvet, det är nog den största förklaringen till att folk springer bättre på löpband.

Pär:Jag tror de inte kompenserar för luftmotstånd och om det inte är jämfört med banlöpning inte heller för kupering, plus det jag nämnde ovan.

DouPad: Det är ingen skillnad på hastigheten på foten realtiv underlaget mellan löpband och ute.
1970 • Nordingrå
#16
26 oktober 2012 kl 13:18
Gilla
Jag har ett Tunturi T40 sedan några veckor tillbaka. Kan inte göra någon vetenskapligt underbyggd jämförelse kontra utelöpning, men min känsla så här långt är inte att det går lättare inne än ute.
För min del så har det heller ingen betydelse. Löpbandet är för mig ett sätt att hålla igång min löpning då kyla, snö, halka och annat hindrar utelöpning.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#17
26 oktober 2012 kl 13:23 Redigerad 26 oktober 2012 kl 13:24
Gilla
Det finns en skillnad i kontakten med underlaget och det är att man påverkar bandets hastighet mer eller mindre i fotisättningen, så att de som hanterar detta dåligt t o m kan springa något långsammare på löpbandet jämfört med ute vid vindstilla, trots fartvindfrånvaron vid bandlöpning.
Hanterar man däremot detta effektivare så att bromseffekten blir mycket liten, eller löpbandet är extremt starkt och okänsligt kanske även för 100 kg-löpare etc, går det oftast fortare vid samma ansträngningsgrad på löpbandet än ute i fartvindmotstånd.
1987 • Råcksta
#18
1 december 2012 kl 23:49
Gilla
Trots att jag har en ganska hög lutning de få gånger jag springer på löpband, på en ungefär lika lång sträcka, så känns det inte ens i närheten av den känslan jag får utav ett utomhuspass. Så nej, löpband har jag svårt för. Dock kul, ifall man inte har någon tid och är på resande fot.

www.runandreasrun.se - Frihet är att springa
1971 • Kristianstad
#19
2 december 2012 kl 07:17
Gilla
Ser löpbandsträningen som ett fullvärdigt alternativ till utelöpningen. Ansträngningsnivåer VS Puls VS P.B på bandet/ute ligger snarlika. Intervallträning på löpbandet är toppen och som vinterträning i snöslaskiga Skåne är det perfekt.
Men självklart väljer jag skogen/stigen/fågelkvitter framför det mänskliga hamsterhjulet när tillfälle ges :)
Dana
1965 • Helsingborg
#20
2 december 2012 kl 07:39
Gilla
själv springer jag på löpbandet helst intervaller för att det är lättare att ha koll på hastgh och tiden på löpbandet. lutningen är alltid 3,5% och ärligt talat, enligt min pulsmätare är det ingen större skillnad än när jag springer ute. och distans och medeltid per km stämmer ofta överens. som tony och många här väljer jag att springa ute framför på LBandet.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.