Löpning Skador & Rehab 14 inlägg 25235 visningar

Rör(l)igt bäcken!

Agneta Isacsson
1956 • Oskarshamn
#1
9 februari 2013 - 20:06
Gilla
Låg och slappade i soffan, när jag skulle sätta mig upp högg det till i vänster höft, rejält så jag tappade andan. Värken gick inte över så nu har jag varit hos läkare,röntgat och sjukgymnast.
Diagnosen löd; efter tre graviditeter med uppluckring av fogarna hade nu högra bäckenhalvan låst sig i fel läge.Röntgen visade bara ålderstecken som atros o dyl. Sjukgymnasten konstaterade att vänster ben till följd av detta var 1 cm "längre". Efter en timme hos sjukgymnast var benen "lika långa" igen. När jag satt mig lite oförsiktigt i bilen för att köra hem, ramlade det tillbaka! Vänster sida(skinka, höft) värker nästan hela tiden, svårt att böja mig och komma upp ur sängen. Masserar höfter,skinkor med en tennisboll och stretchar. Har senaste månaden haft problem med en vad, kan kanske bero på bäckenet?
Är det någon här på jogg.se som råkat ut för detta? Hur hanterar man det, träning ? Jag får springa om jag kan om jag inte får mer ont. Spinning går inte, jag fick jätteont och kunde knappt gå.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
9 februari 2013 kl 20:27 Redigerad 9 februari 2013 kl 20:28
Gilla
Frågan är var låsningen sker i ditt fall ?

För många asfaltlöpare kan låsning i sacro-iliaca-leden ge problem med t ex funktionell benlängdsskillnad, ischiasliknande symtom, ljumskont m m.

Det är då leden mellan bäckenbenen sacrum(sittbenet) och ilium(tarmbenet) som låst sig.

Det kan man dock få utan någon fog-uppluckring.

Boten eller hjälpen brukar vara både kiropraktik på s-i-leden och hållningsträning för bålen.
Jag har varit hos kiropraktor tjogtals ggr på 1980-2000-talet men är numera rätt stabil i båda si-lederna och tränar mindre.
Agneta Isacsson
1956 • Oskarshamn
#3
9 februari 2013 kl 20:35
Gilla
Ja det vet jag inte. Men är det någon ide att gå till kiropraktor om det trillar tillbaka igen? Eller ska jag försöka träna upp bålen och sedan gå till kiropraktor? det är ju inte helt gratis.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#4
9 februari 2013 kl 20:48
Gilla
Det är bäst att göra båda delarna ungefär samtidigt tror jag.

En och annan sjukgymnast brukar kunna utföra den manipulation som krävs och samtidigt hjälpa till med bålträning m m.
Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#5
11 februari 2013 kl 07:16 Redigerad 11 februari 2013 kl 07:16
Gilla
En sjukgymnast med OMT-kompetens kan hjälpa dig. Som Bo säger är det viktigt att efter manipulering av SI-leden få hjälp med att hitta rätt hållning och sedan träna, träna, träna. Core, pilates eller någon annan form av bålstabiliserande övningar. Kolla plankan, stjärnan, kissande hunden och andra favoriter. Det är viktigt att du i början får hjälp med att vara i rätt läge i utgångspunkten.
Jag har själv samma problem och för ca åtta år sedan var jag jättedålig, hade turen att träffa rätt sjukgymnast och fick verktygen för att kunna hålla mig på banan. Lycka till.
Agneta Isacsson
1956 • Oskarshamn
#6
14 februari 2013 kl 21:01
Gilla
Tack för tipsen, har börjat med lite övningar, har gått på funktionell träning förut eftersom jag behöver någon som skriker på mig men sjukgymnasten är inte så positiv till det eftersom jag också är överrörlig. Så jag kör väl lite eget ett tag framåt.
Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#7
15 februari 2013 kl 07:59
Gilla
När man skall köra styrketräning av vilken typ som helst är det ju viktigt att man har antingen speglar - om man vet hur det skall se ut - eller att man tränar tillsammans med någon som hålller koll. Själv kompenserade jag nåt grymt för min svaga sida helt utan att vara medveten om det. Förstår din sjukgymnasts åsikt alltså.
Agneta Isacsson
1956 • Oskarshamn
#8
21 februari 2013 kl 09:25
Gilla
Har varit hos sjukgymnasten igen. Hon tyckte inte att det förbättrats (har fortfarande samma smärta i vänster sida)och gick igenom mig igen. Ska nu sluta med den mesta stretchen eftersom jag är väldigt mjuk och böjlig, hon hittade ont i jumsken som hon vill få bort så lite stretching där. Dessutom har jag ont i de flesta av mina muskler(gör så ont vid massage) så hon rekomenderar magnesiumtillskott eftersom hon anser att jag är så aktiv att jag inte borde ha så ont, får även lätt kramp (vadproblem).
Hon upptäckte också att jag är svag i hela höger kroppshalva jämfört med vänster. Så fortsatt bålstabilitetsträning. Jag är opererad fyra gånger i magen så hon funderar på om det finns ärrvävnader o dyl. som också påverkar.
Ja det blev lite att fundera på men jag känner mig faktiskt lite bättre idag, smärtan har lämnat vänster skinka och det känns mest uppe vid höftkammen? så nu ska jag ner till min balansplatta mm.
1964 • Bjärred
#9
21 februari 2013 kl 17:02
Gilla
Har haft liknande för många år sedan. Hade turen att hitta en sjukgymnast som manipulerade bäckenet. Hon vred tillbaka ena halvan. Jag var ca 25 mm sned, dvs ena benet "längre". Hon rekommenderade att jag skulle lägga i en inläggssula i ena skon så höfterna blev raka, dvs höftkammana lika höga. Sedan skulle jag ut och gå för att på det sättet stretcha ut de muskler som blivit för korta. Efterhand som man blir rakare tar man ur lagom mycket inläggsula
Ulf Nyback
1965 • Geta
#10
11 april 2013 kl 11:52
Gilla
Hej. Jag har överrörliget i bäckenet pga en fraktur i en av de sista ryggkotorna. Den kotan har liksom gått av. Det här innebär lite ryggvärk i vänster sida av ländryggen när jag står längre tider, samt känningar ned i vänster ben.

Har fått råd av fysioterapist att träna inre bukmuskler, för att stabilisera nerven som går ned i benet, så det håller jag på med nu. Vet inte om det är bra att gå på gym och köra vanliga styrkepass om man är överrörlig i bäckenet. Jag fick dock rådet att leva på som vanligt av min fysioterapist.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#11
11 april 2013 kl 21:38
Gilla
Mina problem med sacro-ilicaleden hängde kanske oxå samman med en defekt nere i ryggen.
Jag har en s k övergångskota, S1 som inte helt är sammanväxt med Os Sacrum dvs korsbenet som sitter under ländkotorna.
Det ger lite överrörlighet som en "halv extra" ländkota.
Ulf Nyback
1965 • Geta
#12
15 april 2013 kl 14:42
Gilla
Bo, hur är läget nu? Tränar du som vanligt? Har du alls några känningar i ryggen mera? Jag har haft mina smärtor i över ett år nu, innan jag träffade rätt fysioterapist. Nu hoppas jag på att bli av med dem. Jag opererades även i tjocktarmen för tolv år sedan, och då skar man av mina bukmuskler. Därför har jag inte haft något stöd av de inre bukmusklerna, och pga av det har smärtan i ryggen och benet kommit. Men nu har jag alltså börjat träna upp de inre bukmusklerna igen.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#13
15 april 2013 kl 20:47
Gilla
Jag har ytterst sällan problem nu från s-i-lederna troligen främst pga den lägre träningsmängden kring 5-7 mil/vecka och det var flera år sedan jag var hos någon kiropraktor/terapeut pga detta.

Ulf Nyback
1965 • Geta
#14
3 maj 2013 kl 20:29
Gilla
Det är en lång väg att gå om man vill stabilisera bäckenet genom att köra magmuskler på gymboll. Tungt och svettigt, men jag är så otroligt motiverad att bli av med den ryggvärk som plågat mig i över ett års tid, så jag kör på, ivrigt påhejad av min fysioterapist. Varannan dag ska jag köra passet. Och det kommer jag att göra. Kanske redan lite bättre, faktiskt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.