Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 8990 visningar

Twar!

Johan Lindahl
1977 • Stockholm
#1
10 december 2013 - 16:45
Gilla
Hej!

Jag insjuknade i en ordentlig förkylning och var hemma i en vecka. Eftersom det inte blev bättre så antog jag att jag åkt på något som behöver behandlas med antibiotika och gick till doktorn, men testerna visade ingenting så jag fick rådet att bara vila.

Efter ett par veckor var jag mycket bättre, men fortfarande med ont i halsen och trött så fort jag ansträngde mig.

Efter ytterligare ett par veckor utan att bli bättre så gick jag till doktorn igen och då ville de göra ett Twar-test.

Några dagar senare fick jag besked att testet var positivt. Jag har tydligen TWAR.

Nu är jag inne på 12:e veckan med halsont och utan träning. Det är enormt frustrerande att ha ont i halsen och att inte kunna träna, men det jobbigaste är att ingen verkar veta något om sjukdomen.

De läkare jag träffat har suttit och gissat och inte kunnat ge några svar. Det finns en del att läsa på nätet men det är långt ifrån sammstämmig information. Den ena säger att man ska medicinera med flera olika preparat under lång tid medan den andra säger att man inte kan göra någonting alls förutom att vila och vänta.

Jag blir väldigt ledsen och uppgiven när jag läser inlägg om vilka besvär personer med Twar har, och framförallt hur LÄNGE de kan ha det.

Är det någon som också har fått diagnosen och kanske fått träffa en vettig läkare med kunskaper inom området... eller bara kan dela med sig av sina erfarenheter?

Mvh
Johan
1995 • Lund
#2
18 december 2013 kl 18:20
Gilla
Hej!

Min kompis har nyligen fått reda på att hon har twar, och hon väntar på att hon ska få antibiotika. Hon ska äta det i omkring ett halvår. Hon har också haft väldigt mycket besvär med läkare och så (bland annat eftersom hon haft flera andra sjukdomar samtidigt). Men efter vad jag har förstått ska det gå (?) att behandlas med antibiotika!
Micke Larsson
1971 • Norge
#3
18 december 2013 kl 22:12
1 Gilla
Använd sökfunktion och du kommer hitta 30 trådar på sökningen "twar". Bl a den här med 294 inlägg: http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=22214
Magdalena
1972 • Tumba
#4
19 december 2013 kl 11:25
Gilla
Ja precis, säger som ovan, kolla den tråden med 294 inlägg, där finns väldigt mycket information om Twar. Kortfattat: väldigt få läkare har ordentligt kunskap om twar, utan det gäller att man hamnar hos någon av landets få specialister för att få rätt hjälp. Ju längre tiden går och man inte får rätt hjälp, desto värre biter sig twaren fast i cellerna och blir svårare att bli av med. Alltså, väldigt viktigt att få rätt hjälp, snabbt. Så undvik att gå till de vanliga vårdcentralerna, samma också vad gäller sjukhusens mottagningar, där får man tyvärr inte rätt hjälp.
Har inte haft twar själv, men min syster har haft det i flera år, och är nu äntligen (peppar peppar) sedan i somras frisk, efter att ha valsats runt och felbehandlats hos olika läkare innan hon till slut hamnade hos rätt specialist...
Johan Lindahl
1977 • Stockholm
#5
29 augusti 2015 kl 23:56
5 Gilla
Idag har jag loggat mitt första pass sedan jag fick diagnosen twar för knappt två år sedan.

Det har varit en lång resa och även om det är en bit kvar till formen så är jag otroligt glad över att kunna springa igen! :)
1966 • Karlstad
#6
30 augusti 2015 kl 07:46
Gilla
Så vad hände.. fick du hjälp och vad gjordes.. eller har du helt enkelt fått vila ut det?
Johan Lindahl
1977 • Stockholm
#7
31 augusti 2015 kl 09:36
Gilla
Jag hade tur som fick diagnosen ganska snabbt, men kastades sedan runt mellan diverse läkare varav den ena visste mindre än den andra om Twar. Vissa ville inte behandla alls, andra med penicillin-kurer under olika långa perioder.

Det är skrämmande hur lite kunskap som finns om bakterien och detta i kombination med att man inte har en aning om hur länge man är sjuk gör det otroligt frustrerande.

Till slut tog jag själv kontakt med en av väldigt få experter på området, Göran Falck på Apoteksgården. Han gav mig för det första lite bakgrund och information om Twar och det var skönt att få höra från någon som har forskat i ämne och har kunskap.

Efter ett antal tester fick jag sedan ytterligare en penicillin-kur och även en annan medicin för luftvägarna. Ganska precis 6 månader efter diagnosen så blev jag friskförklarad och det är omöjligt att säga om det är medicinering eller tiden som har hjälpt mig.
1980 • Åby
#8
31 augusti 2015 kl 15:21
Gilla
Förmodligen både och... TWAR är ett helvete, även om jag "bara" drogs med skiten i nio månader.

vad fick du för piller då? :)
1966 • Karlstad
#9
31 augusti 2015 kl 16:12
Gilla
Märkligt att det ska vara så svårt runt detta om det trots allt finns läkare som har koll. Eller tvistar expertisen om twar finns eller ej?
Skönt att det gett med sig ändå till slut.
1966 • Malmö
#10
1 september 2015 kl 11:26
Gilla
Stackare :-(
Drogs själv med det också i fyra månader under 2013.
Efter ett tag med antibiotika så släppte det någorlunda.
Andningsproblemen satt tyvärr kvar och har inte släppt sedan dess.
Verkar som jag fått astma och tar Oxis luftvidgande för att kunna springa.
Det fungerar bra och har gjort två Marathon efter detta, så hopp finnes.
Kämpa på fast det känns oändligt tungt för tillfället.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.