Löpning Skador & Rehab 55 inlägg 45225 visningar

Bönar och ber om hjälp - Twar, mykoplasma, luftrörskatarr eller vad är det jag har?

Johan K
1980 • Borås
#1
6 december 2011 - 18:57 (Redigerad 6 december 2011 - 19:56)
Gilla
Fick en förkylning i slutet av augusti, sedan följde en lång period av envis torrhosta, som blev värre så fort jag testade att träna. Långsamt blev jag bättre och två veckor innan Växjö Marathon bedömde jag mig som symptomfri, hann med något långpass eller två och genomförde sedan maran.

Det slutade i kollaps efter mållinjen med kramp i andningsmuskulaturen. Då jag var väldigt nedtagen ville man ringa ambulans men jag insisterade på att jag bara behövde vila och låg under övervakning kvar på marken en 25 min eller så.

Dagen efter var mina hostsymptom jag haft tillbaka, fast mycket värre och på ett annat sätt. Luftrören kändes som sandpapper och det sved vid inandning, Jag uppsökte min vårdcentral som genast utredde om det var astma, vilket det inte var. Man tog då även vanligt blodprov som inte visade något.

Vid ansträngning får jag hosta och krampkänningar långt ner i luftrören, nästan i bröstet. När jag andas känner man att det finns en irritation i bröstet, eller längst ner i luftrören där luften passerar. Har besökt vårdcentralen två gånger till och läkaren säger att det kan vara Tracheit. Typ någon form av luftrörskatarr eller bronkit som jag förstår det. Men detta konstaterar han utan blodprov eller halsprov. Jag hittar inte heller mycket om "Tracheit" när jag söker information...

Nu sju veckor efter Växjö Marathon är symptomen kvar, även om det är någon liten uns bättre med luftrören. Dessutom har jag fått ökande problem med ojämn puls när jag vilar. Väldigt obehagligt... Typ dubbelslag, trippelslag m.m. återkommande i perioder flera ggr. per dag.

Senast nu i förra veckan bad jag dom kolla upp detta en gång för alla och även kolla om det kunde vara Twar. Läkaren nonchalerade mina problem. Efter att ha tagit en droppe blod ur fingret!? konstaterade han att jag inte hade någon infektion och om jag hade haft twar hade det synts.

Jag förklarade även problemet med oregelbunden puls när jag vilar, men han menade att många i min ålder (31 år) har tillfälliga problem med oregelbunden puls. Han tog även EKG och sa att det var normalt. Dock hade jag inga pulskänningar precis då...

Jag känner mig avfärdad av vårdcentralen och kan inte träna alls.
Har inte fått någon antibiotika, dock kortisonspray. (som inte har hjälpt)

Vill bara få rätsida på detta, så i ett desperat försök rådfrågar jag här.

Nu till min fråga, någon som känner igen sig?
Har jag sprungit en mara med mykoplasma som inte läkt ut, eller med twar? Kan det vara hjärtfel, eller är det bara vanlig luftrörskatarr som inte ger sig?

All input är välkommen!
< < < 1 2 3 > > >
1949 • Göteborg
#2
6 december 2011 kl 19:54
Gilla
Hej. Känner igen mig i mycket. Mitt problem börade med Ultraintervallerna 16/7 som jag med bravur körde på ca 7:20 (alltså 8x10 km på ett dygn). Därefter har det gått som på ett sluttande plan utför. Tyckte att jag var litet bättre 8 veckor senare och genomförde en terrängtäving på 16 km i fjällen som gick sådär, 1:35 mot 1:28 året innan. Men två "förkylningar" senare, varav en kanske mykoplasma, utan PC (penicillin) så känner jag mig nu frisk. MEN hu vad det går uselt att springa, högst turer på 8 km i november o nu är jag nere i 4 km med stor kraftlöshet.
Lösning: Jag tänker börja som nybörjare efter nyår! 2 - 3 turer i veckan med 3 - 4 km och ibland någon intervall på 3x200 m. Efter 4 veckor ska jag öka med 1 km per vecka, köra någon lättare backträning. Hoppas vara med på 8 km lopp i mars och målet är att ta Göteborgsvarvet under 1:55 i vår (1:42 i våras). Detta år blir någon uppbyggnad, så långsiktigt räknar jag med att vara tillbaka i form till hösten eller 2013. Jobbigt men jag har varit utsatt för detta tidigare. Viktigt att man ger akt på svårare symtom i hjärta eller annat. Jag har ständig övervakning av distriktsläkare (i hemmet), känner att det gör att jag vågar köra igen.
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#3
6 december 2011 kl 20:05 Redigerad 6 december 2011 kl 20:06
Gilla
Kan bara rekommendera dig att försöka komma till en specialist. På vårdcentralen är det för det mesta kvackare som dessutom hanterar orimliga mängder hypokondriker som tenderar att göra vissa av dom cyniska.
ed.
2007 • Uppsala
#4
6 december 2011 kl 20:12 Redigerad 6 december 2011 kl 20:15
Gilla
Vill du utreda om det är Twar (=Chlamydia pneumoniae) eller Mykoplasma pneumonia räcker det ju inte att ta ett blodprov som kallas crp (=snabbsänka) som jag gissar att distriktsläkaren gjorde. Be att man tar prover i svalget för atypisk pneumoni och skicka på pcr (vilket inte är bakterieodling), Det går också att ta sänka (=SR) som är hög vid mykoplasma, som faktiskt är mer än vanligt förekommande just nu (se smittskyddsinstitutets hemsida). Basic är också att ta en lungröntgen. Det är inte säkert att det här går att göra direkt på vårdcentralen, men läkaren kan, om du ber om det, skicka en remiss till akuten så att det görs där. Välj gärna en vardagsförmiddag på akuten då det är kortare väntetid (på eftermiddagen kommer alla andra patienter som skickats dit från vårdcentralen).
Malin Sigefjord
1978 • Ljungsbro
#5
6 december 2011 kl 20:25
Gilla
Känner också igen mig väldigt mycket. Hade 2008 mykoplasma som inte försvann med en antibiotikakur utan det behövdes en till och med beordring om absolut vila under tiden. Efter två veckor i sängen (trots att jag inte kände mig så dålig) var jag rejält nere på botten formmässigt. Började om från början med nybörjarprogram och det tog nog ca 1,5 år innan jag var tillbaka där jag var innan. Inte så upplyftande kanske, men jag tror man måste lyssna på kroppen och skynda långsamt. Jag var också oerhört frustrerad över hostan som aldrig försvann och rivet i luftvägarna trots att själva infektionen var borta, men enligt läkaren har kroppen liksom vant sig vid att hosta och man måste därför lika långsamt vänja sig av med det. Det som hjälpte mig en del (kanske var det bara placebo, vem vet) var Lotorpsmassage (andningsmassage). Mycket skumma slemmigheter som kom upp men oj vad mycket lättare luftvägarna kändes efteråt. Kan fortfarande använda andningsövningarna ibland efter förkylningar och så när man känner sig lite "slemmig" eller hostig i luftrören.

Hoppas du får komma till en ordentlig läkare som tar ordentliga prover och lungröntgar, som sagts ovan.
Johan K
1980 • Borås
#6
29 december 2011 kl 18:25 Redigerad 29 december 2011 kl 18:51
Gilla
**Uppdatering av läget, 11 veckor av sammanhängande sjukdom efter Växjö Marathon**
Är fortfarande sjuk och det är lite värre än innan.

Symptomen är:
- Irritation i bröstet / längst ner i luftvägarna.
- Torrhosta
- Tryck över bröstet, särskilt efter ansträngning
- Är tröttare än vanligt och behöver sova mer
- Ofta problem med oregelbunden puls och hjärtklappning vid vila

Bytte läkare som genast tog ett Serologiskt (blodprov) prov för Mycoplasma och TWAR. Harj ej fått svar än... Jag ska även lungröntgas 13:e jan.

Dock sa han att om proven är negativa, ska vi testa med kortisonspray i 3 mån! Är det verkligen rätt väg att gå??

Vad kan det mer vara? Borelia, lunginflammation eller kanske tuberkolos?

Borde jag be om att få en remiss till en öron-näsa-hals-läkare?

Fredrik
1975 • Stockholm
#7
29 december 2011 kl 19:36
Gilla
Hoppas du snart mår bättre. Nu när jag läst dina inlägg så lovar jag mig själv att jag skall sluta klaga då jag dragit på mig en futtig förkylning.
Anneli
1964 • Torsby
#8
29 december 2011 kl 20:23
Gilla
Jag har sett det du beskriver hos flera idrottare denna höst!
Troligtvis har du inte vilat ordentligt efter en luftrörskatarr, mycoplasma infektion eller liknande. Dina luftrör och ditt immunförsvar har inte hämtat sig och är därmed känsliga för att dra på sig nya virus/bakterier hela tiden.
Det kan bli som ett delsymtom i det sk överträningssyndromet.
Vila, sköt sömn och kost. Lyssna på kroppens signaler och börja bygga upp dig från "skratch" igen är mina råd.
En cortisonspray dämpar de inflammatoriska symtomen från luftvägarna och kan därmed lindra dina besvär.
Malin H
1970 • Stockholm
#9
29 december 2011 kl 21:26
Gilla
Jag fick liknande för två år sen. Är utredd för det mesta men inget svar. Hjärtat å lungor är röntgade. Jag får som astmaanfall med krampande luftrör men har bara problem med inandning så astma är det inte.
Fick som du akut kramp/anfall när jag kom i mål på lidingöloppet. Vidrigt!
Är liksom du väldigt trött när det är som värst (har gått i vågor dessa två år)

Vill gärna höra vad de kommer fram till. Hoppas du får hjälp!
Margit S
1961 • Luleå
#10
30 december 2011 kl 15:34
Gilla
Har du allergier? Mot pollen? pälsdjur? har du pälsdjur hemma? be att de tar ett sk RAST-prov, det är ett enkelt blodprov. Dina symtom kan helt klart stämma in på detta.
Anders Tengblad
1966 • Huskvarna
#11
30 december 2011 kl 18:58
Gilla
Johnny Bråttom: "På vårdcentralen är det för det mesta kvackare som dessutom hanterar orimliga mängder hypokondriker som tenderar att göra vissa av dom cyniska."

Ganska roligt skrivet. Menar du att idrottare med rethosta tillhör hypokondrikerna? O_O

Jag tycker att det verkar vara en adekvat handläggning gjord: först utesluta akut infektion, sedan utreda för astma, sedan lungröntgen och allmäna blodprover för att utesluta ovanligare tillstånd. Det slutar ibland med att man konstaterar att det föreligger hyperreaktivitet i luftvägarna av oklar orsak och kortisoninhalation kan mycket väl testas. Och träningen får anpassas.



Wilerna
1978 • Göteborg
#12
2 januari 2012 kl 23:33
Gilla
Tänkte precis gå ur den här gruppen men kände att jag var tvungen att svara här först. Kolla dina antikroppar IgG om det är över 45 så behöver du behandling. Azithromax 18 tabletter, 12 tabletter om du misstänker att du inte haft de sålänge, de kan krävas upprepade antibiotika behandlingar, bakterien växer långsamt och kan ligga latent i cellen i ett såkallat vilostadium. Jag rekommenderar att du inte tränar förren bakterien är ur kroppen. Själv är jag dansare, jag har tagit det väldigt lugnt under behandling. Tar promenader men låter inte pulsen gå upp för mkt. Twar är en läskig bakterie som man skall ha respekt för, se till att behandla. På de allra flesta människor går de bort av sig själv, de märker bara av en extra lång förkylning. För oss andra så går det inte bort, utan vi drabbas av förkylning på förkylning, hugg & stick i lungor, förlamad trötthet. Jag vet inte hur det hänger ihopp det här med återkommande virus infekioner, kanske fungerar bakterien som ett retrovirus och påverkar immunförsvaret, jag har ingen aning, det ska väl vara läkarnas jobb, tycker att de borde skaffa sig kunskap kring twar. Det borde inte vara så att vi patienter kommer diagnostiserar oss själva och sedan ger oss själva behandling (genom att tvinga någon inkompitent läkare att skriva ut den antibiotika som behövs), för det är så det funkar just nu. Twar har följdsjukdomar de har forskats kring att kronisk bronkit, luftrörskatarr (kol) nedsatt lungkapasitet, orskats av obehandlad twar bakterire. Twar är ett helvete. Lycka till alla! Jag knaprar här på mina Azithromax och hoppas på det bästa.
Wilerna
1978 • Göteborg
#13
2 januari 2012 kl 23:41
Gilla
OBS Till killen som snackar om kost tillskott m.m. Jag säger bara bullshit. Jag förstår att man griper varenda tråd när man är uppgiven och inte får hjälp av läkare, "been there done that". Men ett gott råd, spara era pengar och sök upp en specialist läkare istället. Privatkliniker kopplade till landstinget är också något jag rekommenderar, de tar prover, de har ekonomisk möjlighet till det (något som vårdcentraler saknar tyvärr). Be om ett twar prov, kräv att veta IgG antikropparna, de är många labb som inte har möjlighet att mäta det. Men det är relevant för att veta om behandling krävs, som sagt allt över 45 IgG, skall behandlas. Oftast skriver de bara positivt på IgG negativt på IgM och säger att de inte behövs behandling, men allt över 45 IgG som sagt. Lycka till!
Wilerna
1978 • Göteborg
#14
2 januari 2012 kl 23:44
Gilla
OBS nummer 2. Man ser ingenting på sänkan eftersom bakterien inte alltid är aktiv. Det räcker inte att ta sänkan (som inte påvisar infektion) och sedan skicka hem patienten alltså. Det där var främst riktat till läkare.
Fredrik Dahlberg
1973 • Saltsjö-Boo
#15
9 januari 2012 kl 14:38
Gilla
Räkna in mig också i sällskapet. Har haft förkylningskänsla i näsa och svalg i över 4 mån, dras även med kraftigt nedsatt fysisks förmåga, andfåddhet, trötthet. Jag misstänker TWAR efter att ha läst om Gunde Svans mystiska sjukdom. Har träffat min läkare på vårdcentralen 4 gånger men hon vill inte lyssna på att det skulle vara TWAR. Fick förmodligen TWAR första gången jan 2010. Träffade 5 olika läkare, gjorde massor av prover (för förmodat hjärt/lungproblem) men alla prover var bra (EKG, arbets EKG, blodprover, lungröntgen m.m.). Efter 5 mån blev jag äntligen fri från besvären och kunde träna igen. Men ständiga förkylningar har följt och 30 aug så fick jag i samband med en förkylning tillbaka problemen med andfåddhet/hjärtklappning. Trist. Ska träffa läkaren idag för 5:e gången och kräva Axitromax eller åtminstone en utredning för TWAR (även om bakterien är svår att påvisa). Lyssnar gärna på andras erfarenheter - hur blev ni bra?
Anna Fornarve
1985 • Jönköping
#16
9 januari 2012 kl 21:37
Gilla
Några fakta att addera till diskussionen:

* De flesta infektioner med TWAR och Mycoplasma behöver inte och ska inte behandlas

* Antikroppar (serologi) är mycket dåligt prov för att påvisa/utesluta TWAR/mycoplasma eftersom 80% av befolkningen har haft och alltså har antikroppar (IgG) mot TWAR: PCR-analys är den enda bra metoden och bör användas för att verifiera diagnos. Annars rikerar man att förklara luftvägsbesvär med TWAR på patienter som har en annan orsak till besvären. Bekvämt? kanske, men inte korrekt

* Doxyferm, det vanligaste använta antibiotikumet mot TWAR/Mycoplasma har en antiinflammatorisk effekt i sig vilket innebär att även patienter som har luftvägsbesvär av annan orsak än bakterier (virus etc) kommer att må bättre en period och ofta sämre när kuren är över (om diagnosen är felställd på t ex en serologi) Sen kan man addera placeboeffekten!
Potentiellt scenario: en patient som söker med långvariga luftvägsbesvär, läkaren tar en serologi som är positiv, behandlar med Doxyferm som ger tillfällig symtomlindring, patienten försämras efter kuren. Slutsats? Kronisk infektion, eller kanske felaktig diagnos???

* Distrisktläkare ÄR specialister

Jag hade själv en (PCR-verifierad) Mycoplasmapneumoni i höstas. Valde att inte behandla alls, eftersom jag vet att det läker ut och Doxyferm är behäftat med en del biverkningar. Självklart finns säkerligen en och annan där ute som har långvariga luftvägsbesvär pga TWAR och som också kräver behandling för att bli bra. Men den hysteri som råder kring denna diagnos är, tror jag, starkt överdriven och oftast tror jag det ligger annat bakom som kräver mer än en quick fix, som antibiotika ofta anses vara.

Önskar att fler kunde se det positiva i att vissa läkare inte går den "enkla vägen" och bara skriver antibiotika till alla som kräver utan anstränger sig för att slippa skada patienten med biverkningar och antibiotikaresistens. Självklart finns dåliga disktriktsläkare, okunskap och de som inte lyssnar. Men jag tror att det är vanligare med "snälla" (proffsiga/okunniga?) doktorer som skriver ut antibiotika i onödan.
Eric Z
1970 • Jönköping
#17
9 januari 2012 kl 21:47
Gilla
Bra inlägg från Fornarve.
Gunnar
1973 • göteborg
#18
9 januari 2012 kl 22:21
Gilla
Tack Fornarve!
Hade tänkt att logga in och skriva det du redan skrivit.
1978 • Aneby
#19
10 januari 2012 kl 22:34
Gilla
@Johan: Precis som Anna F tror jag att det ofta inte funkar med quick fixes för att råda bot på problem liknande dina. Som någon annan nämnde tror jag att det kan vara bra att satsa på att stärka sin kropp, i fall att det hjälper. Minst 8 timmars sömn per natt, ett halvkilo frukt och grönt i blandade färger varje dag, jag du vet. Fast vilan tror jag många som gillar att träna underskattar. Nu kanske du i princip är tvingad till att inte göra annat än att gå, och då är det väl ingen fara. Men annars så tänker jag att det inte är så konstigt om man på sikt blir sjuk eller får någon skada, om man tränar intensivt nästan varje dag. Hellre då att man tränar lite längre pass, men bara varannan eller var tredje dag, tror jag. Och tänk också på att om du tränar mycket kanske du behöver ännu mer sömn. Mer än de där 8 timmarna per natt alltså.
Om du känner att du ändå skulle vilja försöka dig på någon alternativ form av behandling, så tänker jag att du skulle kunna testa kinesisk medicin. I Kina kombineras västerländsk och kinesisk medicin och de verkar inte tycka att det är något konstigt med det. Kinesisk örtmedicin kanske oftast inte verkar lika snabbt som västerländsk, och ofta handlar det säkert bara om placebo, man samtidigt så har ändå kinesisk medicin rykte om sig att ofta fungera bättre än västerländsk medicin när det gäller kroniska åkommor, vilket jag tror att det kan ligga något i. Och det finns läkare som kan både västerländsk och kinesisk medicin, vet att det finns en sådan i centrala Stockholm till exempel.

@Anna: Tråkigt att höra om din lunginflammation. Hoppas du mår bättre nu och kan träna (lagom mycket ;-) ) .

@Malin Eklund: Jag har haft kronisk hosta i tio år och även om jag inte upplever att den blivit värre efter att jag börjat springa regelbundet, så blev jag väldigt nyfiken på den där Lotorpsmassagen du nämnde. Lite kul också eftersom min mamma bodde i byn Lotorp utanför Finspång när hon var liten, och jag antar att namnet kanske kommer därifrån. Kan du berätta mer om Lotorpsmassagen, antingen här eller i ett meddelande till mig? =)
Wilerna
1978 • Göteborg
#20
15 januari 2012 kl 12:01 Redigerad 15 januari 2012 kl 21:53
Gilla
..
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.