Löpning Kost & Näring 8 inlägg 2645 visningar

Äta efter joggingrunda om man är LCHFare?

1962 • Fellingsbro
#1
2 februari 2014 - 16:37
Gilla
Har läst i andra trådar om vikten av att äta kolhydrater efter träning för att slippa muskelnedbrytning när glykogendepåerna ska fyllas på.
Jag som äter LCHF och försöker jogga 2-3 gånger/vecka, 20-30km/vecka i ganska låg fart, på eller strax över prattempo, hjälper det mot sådan muskelnedbrytning att i stället för kolhydrater äta proteiner?
Vill som sagt inte fylla på med mer kolisar än som jag ändå får i mej från min LCHF-kost. Är mina muskler dömda till att med tiden förtvinas bort?
Jag känner inte något behov av att snabbt prestera bättre resultat utan är nöjd med den nivå jag har idag och hoppas kunna fortsätta så framöver.
1965 • Kungsholmen
#2
2 februari 2014 kl 16:43
Gilla
Det går nog bra att äta lite protein, och det går nog också bra att skippa intag helt. Evolutionen kan ju knappast ha konstruerat ett så dåligt system att man måste vara kostexpert för att få behålla sina muskler :-)
HR
1972 • Stockholm
#3
2 februari 2014 kl 16:58 Redigerad 2 februari 2014 kl 16:58
1 Gilla
Du kan äta precis vad du vill men tyvärr har evolutionen skyddsmekanismer som ibland tvingar kroppen att offra saker man kanske helst vill behålla. Det är så evolutionen ser till att människan överlever. På gott och ont.

Men huvudsaken är att du äter efter passet och att du trivs med vad du stoppar i dig. Resten brukar ordna sig. Har man inga prestationskrav och inte känner sig sliten så kan du äta något som DU tycker är gott.

Magnus
Stockholm
#4
2 februari 2014 kl 17:12 Redigerad 2 februari 2014 kl 17:13
Gilla
Regelrätt muskelnedbrytning sker först vid svält, så du kan vara lugn. Ät som vanligt efter träning.
1962 • Torslanda
#5
2 februari 2014 kl 17:30
Gilla
Jag har aldrig hört att man måste äta kolhydrater för muskelnedbrytningens skull men för att om man skall köra ett nytt pass ganska snart inpå. Läste dock en rapport av GIH att man INTE skulle äta kolhydrater efter ett pass... http://www.gih.se/Global/4_samverkan/Oppna_forelasningar/Tidigare_forelasningar/Oppen_forelasning_Traning_av_uthallighet_Kent_Sahlin.pdf
Se på de sista sliderna. Nu är det ju ganska lite kompletterande information så...
I alla fall så är det ju Proteinet som reparerar musklerna efter nedbrytningen som sker under träning...
1959 • Saltsjö-Boo
#6
2 februari 2014 kl 18:05
Gilla
Efter en timme i låg fart behöver du inte göra någonting, glykogenlagren är inte ens halvförbrukade. Man får nog jobba på i bortåt 2,5-3 h innan det börjar snurra till huvudet (slut på leverglykogen till nervsystemet, lågt blodsocker) eller påfallande högre ansträngning för att hålla farten (slut på muskelglykogenet).
Om du känner att du stöter på dessa gränser tidigare, för att kosten har lett till mindre glykogenlager, så kan du ju ta en banan eller annan frukt efter passet. Om du inte är så strikt kan du ju ta en söt dryck istället.
1962 • Fellingsbro
#7
2 februari 2014 kl 19:18
Gilla
Tack för alla svar!
Olof Reimer:
Jag känner mej inte slutkörd efter mina rundor längre, gjorde det däremot de första månaderna när jag började jogga, April -13.
Jämn och lågt blodsocker är det jag vill ha.
Om jag förstår det här rätt så är det först när glykogenet är totalslut, och om jag inte äter något, som kroppen börjar tillverka glykogen av kroppens lagrade proteiner(muskler) för att hålla igång vitala funktioner?
Verkar som om det är liten risk att jag hamnar i det läget, men om, varför borde inte jag som LCHFare hellre klämma något ägg än frukt?
HR
1972 • Stockholm
#8
2 februari 2014 kl 21:35 Redigerad 2 februari 2014 kl 22:43
Gilla
Arto springer så korta sträckor både totalt per vecka och per pass. Jag missade helt att det var upp till 30km per VECKA och inte PER PASS.

Han kommer inte att ha några problem med muskelnedbrytning på den korta tiden och sträckan och den intensiteten.

Han kan gott äta precis vad han vill och kan lugnt fortsätta med sin LCHF-kost precis som innan. :)

PS
Man behöver inte vara i "svält" för att ha en katabol process i kroppen. Det är en överförenkling av begreppet. En av de skyddsmekanismer i kroppen som är till för att förhindra "glykogentorsk" råkar just vara katabol och jag tycker bara att man kan försöka undvika att hamna i det läget mer än nödvändigt. :)

För de allra flesta löpare - oavsett kostläger - så är detta ett "icke-problem".
Peace!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.