Löpning Avancerad träning 9 inlägg 3735 visningar

Träningsnivå/belastning

Per Ohlsson
1973 • Mantorp
#1
16 februari 2015 - 16:54
1 Gilla
I dessa förkylningstider åkte även jag dit denna gång. Har inte varit sjuk de 4-5 närmsta åren. Hjärnspökena satte igång och jag började fundera på om jag vilat för lite i förhållande till balans i livet med jobb, familj och allt vad det kan innebära. Nu till min fundering: hur hittar man rätt nivå och träningsbelastning?

Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
16 februari 2015 kl 17:53
1 Gilla
Om man sover bra och känner sig motiverad och sugen att träna tror jag inte man kör för hårt. Jag planerar aldrig in vilodagar, det blir vila när det inte ges tid till träning. Ibland kan det bli 50-60 dagar i följd med träning. Jag är noga med att variera träningen och se till att någon dag blir mer återhämtning än belastning. Vi är av naturen uthålliga och skapta för ett liv i rörelse. Jag tror stress är mer belastande än träning på "rimlig" nivå.
Per Ohlsson
1973 • Mantorp
#3
16 februari 2015 kl 18:04
Gilla
Det ligger nog mycket i det. Jag har sovit sämre den sista månaden och stress finns även med i bilden. Tyvärr kan det också vara så att träningen har känts stressig att hinna med. Har mål och delmål under 2015. Detta gör att jag ibland kan känna stress över själva träningen.
Balans heter kanske ordet?
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#4
16 februari 2015 kl 18:40
Gilla
Balans är nog viktigt. Får man inte till träningen utan stress får man se över vardagen, kanske får man stryka något pass eller går det att få hjälp av någon? När barnen var små lämnade vi dem varje fredag till mormor, tränade tillsammans och hämtade pizza, barn och hade familjekväll i lugn och ro.
1981 • Vegan Runners
#5
16 februari 2015 kl 20:22
5 Gilla
"Om man sover bra och känner sig motiverad och sugen att träna tror jag inte man kör för hårt."

Jag tror motivation kan ligga ganska långt ifrån den fysiska kapaciteten, det finns väl gott om exempel på det hos både nyblivna entusiastiska motionärer och elitidrottare.

Filip Larsen som jag brukar tjata om har ett intressant citat som han tillskriver simcoachen James Counsilman:

"As long as the athlete is doing good in practice keep her work hard or harder. Even when she starts complaining of fatigue and soreness, keep her working. Work her hard until her performance suffers substantially, then and no sooner should there be a let up in the training load."

följ på egen risk...
Peder Welin
1971 • Göteborg
#6
16 februari 2015 kl 20:52
Gilla
Per: du har ju på din profil som målsättning att vara frisk och putsa tider. Gott! Att vara frisk är ju att ha ork och kul med träningen i kombo med resten av dygnens timmar. Därmed inte sagt att en inte kan vara seg, sliten, omotiverad och trött vid hårda perioder (i träning eller övrigt). En längre sådan period tycker jag däremot går bort som hobbysportare. Tror på att ha träningsglädje och ork med allt annat ger bra putsning av tider i långa loppet. Är satsning däremot hård o allvarlig så är det väl bättre att skära på andra tårtbitar, tex gå ner i arbetstid om möjligt eller lösa tid på annat sätt för träningen som Lars är inne på.
Balans eller lagom kanske är nyckelord?
Kör hårt!
Per Ohlsson
1973 • Mantorp
#7
17 februari 2015 kl 06:28
Gilla
Tack ska ni ha för klocka ord och tips. Förkylningen något bättre idag. Kanske ett mycket lätt distanspass i slutet på veckan. Balans var ordet sa Bull.
Susan H
1986 • Tumba
#8
17 februari 2015 kl 18:48
1 Gilla
Det är inte så lätt att hitta balans! I perioder har jag skurit ner på träningen för att det varit mycket i övriga livet men för mig gör det att jag känner mig mer stressad och mår dåligt. Så träning prioriteras högt..
Per Ohlsson
1973 • Mantorp
#9
21 februari 2015 kl 07:40
Gilla
På g igen efter en ordentlig förkylning. Balans igen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.