Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 4393 visningar

Senskada av hälkappan?

1966 • Karlstad
#1
19 september 2015 - 18:47 (Redigerad 19 september 2015 - 18:47)
Gilla
Körde ett milpass i början på veckan i mina Peregrine 5 för att känna efter om jag ska ha dom på trailmaran. Har aldrig riktigt blivit bekväm med dom.. känns allmänt stumma, men tänkte att trailskorna Inov blir väl tunna på distansen.
Under passet kände jag av hälsenan lite. Nästa dag körde jag ett likadant i lite bättre tempo och mot slutet gjorde det lite ont i hälsenan. Dagarna efter hade jag svårt att gå ner på huk och jag tänkte att det var kört med maran pga hälseneskada. Tog det lugnt och avvaktade och har gått men med andra skor. Idag gick jag ett pass men löpte bitvis för att känna efter. All smärta är borta. Även när jag går ner på huk.

Hälkappan känns hård i Peregrine och hälen "sitter fast" med den snörning jag måste göra för att inte få skavsår av dom.
Kan hälkappan ge akuta besvär som verkar som en senskada?
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#2
19 september 2015 kl 20:45
Gilla
Troligen kan den irritera hälsenan, det tror i alla fall jag. Min hälsena trivs mycket bättre i skor utan hård häl eller hög hälkappa.
Jag gjorde idag en sko-operation a'la Rune Larsson på ett par gamla Brooks GTS och tog bort den hårda plasten i hålen. Tänkte prova på dessa gamla skor först och se hur det blir innan jag eventuellt opererar nyare skor som t.ex. mina Saucony Guide.
Runes beskrivning av operationen finns bevarad, exkl bilder, här: https://web.archive.org/web/20121016045005/http://www.loparlarsson.se/content/view/45/37/
Anders Malmqvist
1970 • Motala
#3
19 september 2015 kl 21:01
Gilla
Bild uppladdad av Anders Malmqvist
Spring aldrig i skor som har något i hälkappan över huvud taget! Då slipper Du Haglunds deformity som ganska många har. Jag sprang Broloppet idag i Road x lite 155 och jag har till och med tagit bort det-plast och skumgummi- som faktiskt fanns i hälen även på dem.
hxman
1976 • Skåne
#4
20 september 2015 kl 00:57
Gilla
Det skulle vara kul om nån kunde lägga upp egna/nya bilder på den där skooperationen. Jag har ett par patienter stående i garderoben som nog skulle kunna få en ny chans i livet med nya hälar. Att offra nåt par i vetenskapens namn skulle väl iofs funka men om det finns tydligare instruktioner nånstans så är det större chans att patienten klarar sig...

Särskilt är jag nyfiken på det där med lästen som lossnar från mellansulan och sen limmas fast igen.

Rekommendation på lämpligt lim?
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#5
20 september 2015 kl 09:03
Gilla
Lästen klarade sig för mig, men jag var förberedd med kontaktlim från Classe i sjön (Casco). Kontaktlimmet funkade också bra att limma ihop tyget i hälen med.
Jag tyckte instruktionerna funkade bra även utan bilderna. Som Rune skrev så krävs det en del våld för att få loss plasten. För mig funkade det bäst att börja slita loss den i ena sidan.
Det är nog inte dumt att som jag först prova på ett par skor som är utslitna och snart ska slängas ändå.
1966 • Karlstad
#6
20 september 2015 kl 12:13
Gilla
Ligger nog något i det ni säger. men jag laborerar inte med skor 2 veckor före maran. Undviker de jag tror skapade problemet tills vidare och så här långt tycks det gå tillbaka. Hälkappan på Peregrine är verkligen hård, som ett hockeyskydd.
Ska köra som vanligt kommande vecka så märks det väl.
Johan Holmberg
1977 • Avesta
#7
20 september 2015 kl 13:11
Gilla
Jag har Hauglunds och har även fått stök i hälarna av just Peregrine skorna. Det gör att Speedcross är mina trailskor sedan nästan två år. Jag tycker inte om Sauconys hälkappor helt enkelt.
Henrik Gustafsson
1977 • Bankeryd
#8
20 september 2015 kl 20:33
Gilla
Jag köpte ett par Asics GT 2000 3 i våras som mängdsko. Efter bara ett par pass kände jag hur den hårda hälkappan irriterade hälsenan. Då klippte jag av hälkappan på mitten... Det vart inget bra utan det blev skav på hälen istället.. Jag slängde dem och köpte ett par adidas glide istället som funkar bra. I terräng kör jag också med speedcross som är låga och bra för hälsenan men istället klumpiga i sulan.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.