Löpning Kläder, Skor & Prylar 11 inlägg 2590 visningar

Prostionsskor vid knäont?

Göteborg
#1
23 maj 2021 - 19:15
1 Gilla
Hej,

Har försökt förstå vilken typ av skor jag behöver. Nåt år sen började jag springa och var uppe i ca 1-2mil/vecka. Oftast då på skogsväg eller löpband i neutrala med hög dämpande skor (kändes iaf som att landa på moln). Efter ca ett halvår in fick jag sluta pga knäont. Har pausat ett halvår och senaste halvåret börjat med styrketräning, efter råd av sjukgymnast och nu börjat lite smått springa, ca 3-4km eftersom det är då knäna börjar kännas.
Efter inköp av nya skor, dock m pronation, så har jag lyckats springa längre utan knäont.
Men om jag kollar på mina gamla löparskor (slitna på utsidan, fram o bak), så borde prostionsskor inte passa mig. Men kan det vara för att jag är kobent o tenderar att vinkla knäna inåt? När jag springer så kan jag till o från även få ont i stortån, dvs tror att jag skjuter ifrån där, trots att skorna är slitna på utsidan då jag alri har känningar på typ lilltån.
Ursäkta det långa inlägget, men köpte i all min iver andra par skor nu som jag inte vet om jag ska behålla
Hobbylöparn
Östermalms IP
#2
24 maj 2021 kl 08:31
1 Gilla
Utan att göra anspråk på att kunna jättemycket om idrottsskador, rehab mm. Men det som enligt min erfarenhet påverkar knäna är löparskons mjukhet i mellansulan, snarare än eventuellt pronationsskydd.

Hårda skor = mycket stryk för knäna. Mjuka skor = snällare för knäna.
1949 • Göteborg
#3
24 maj 2021 kl 09:18
Gilla
Hej WenJin. Svårt att råda dig då du är så anonym, ingen ålder ingen historik på jogg, mm.
Min erfarenhet (mååånga års löpning) är att du har en personlig löpstil som kommer av styrka i vristerna, kobenthet, kroppshållning. Om du är nybörjare kan det gå att förändra, OM du känner att det är fel. Annars kan du acceptera din stil, använda neutrala skor med hyfsad dämpning. Naturligtvis även träna alternativt, cykling, gym för att stärka musklerna runt knäna. Att tvinga dig till förändring kan ge ännu mer problem.
Stockholm
#4
24 maj 2021 kl 13:34
2 Gilla
Snarare tvärt om, du får ont i knäna för att saker längre ner inte gör sitt jobb. Att "springa på moln" med tjock dämpning gör att du springer klumpigt och stötarna går upp till knäna där det blir kaos. Skornas dämpning tar inte bort alla stötar, men de dämpar tillräckligt mycket för att du ska kunna sätta ner dina fötter hur som helst, på vis du aldrig skulle kunna göra barfota.

Pronationsstöd kanske kan lösa problemet - men är pronation ditt problem? Och pronationsstöd motverkar fotledens chanser att absorbera stötarna och kommer bara skicka krafterna uppåt till knä, höft, rygg.

Om man springer med framfotalöpning och mindre dämpade skor är det främst vaderna som säger ifrån i början - just för att vaderna gör sitt jobb och tar hand om stötarna så att samma stötar inte går upp till dina knän.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#5
24 maj 2021 kl 13:46
1 Gilla
Aha, en framfotalöpare? Jaja, alla blir saliga på sin religion. Newton har ju fina skor för djupt troende inom denna falang.

Ortopederna brukar gilla framfotalöpare, ger mycket business med trasiga fötter, skenben, knän, hälsenor mm. :-)
1991 • Norrköping
#6
24 maj 2021 kl 13:51
Gilla
Jag kan inte ge svar på dina frågor men jag vill be dig vara försiktig med pronationsskor och inlägg. Om du inte pronerar eller har höga fotvalv låter det jättekonstigt att ha pronerande skor. Jag har själv problemet att jag inte pronerar men har höga fotvalv. Jag behöver således uppbyggnaden ett pronationsinlägg ger mig men jag får problem med lutningen som dessa inlägg ger upphov till. Denna lutning gör att jag träffar marken med utsida fot först vilket bl.a. leder till benhinneproblematik.

Var uppmärksam på fotnedsättningen och huruvida denna känns naturlig eller inte så du inte ådrar dig något annat utöver knäproblematiken.
Stockholm
#7
24 maj 2021 kl 16:23
Gilla
Och trots att väldigt dämpade skor ska vara bra så får löpare ont i knän, höfter, stressfrakturer och annat? Inte nog med att dämpade skor inte kan skydda från allt - de kan även ställa till skada.

Sen behöver man såklart inte gå över till five fingers eller barfotaskor, kanske inte ens minimalistiska skor. Men att sluta slå i hälarna med full kraft och inte köpa pronationsstöd måste man väl få rekommendera, framförallt då väldigt dämpade skor inte skyddade denna person från ont?
1971 • Nykvarn
#8
24 maj 2021 kl 16:49
Gilla
Det är lite för lite information för att kunna ge vettiga råd. Knäont, yttersida eller innersida av knäet? Ena knäet eller båda? Smärtar det vid fotisättning vid löpning bara eller också mellan passen?

Generellt i ett löpsteg kommer du slita sula mer vid insidan då foten alltid mer eller mindre rullar inåt och toe-off sker vid stortåleden som där har en väldigt viktig roll som stabiliserare i slutfasen av löpsteget.Endast vid ganska extrem supination kommer du rulla på utsida fot hela löpsteget.

Alldeles oavsett hur/var på foten man landar kan det vara en god idé att se över sin stegfrekvens och jobba med att öka den lite då många motionärer springer med en långt, "tungt" löpsteg med landning på hälen långt framför tyngdpunkten och det sättet att springa ger en stor stötverkan upp i knä och höft. Dessutom är det ineffektivt och bromsande och onödigt jobbigt.
Walker67
1947 • Växjö
#9
24 maj 2021 kl 21:00
1 Gilla
Hur kan du vara kobent och slita skorna på utsidan och samtidigt vinkla knäna utåt. Jag skulle förstå det bättre om du var hjulbent och i så fall är inte pronationsskor lämpliga. Skor för supinerare skulle i så fall vara bättre, men det du skall kolla upp är tådropet. För stort tådrop frestar knäna, så prova med skor med lite eller nästan inget tådrop,
Göteborg
#10
24 juni 2021 kl 20:10
1 Gilla
Oj, fick inga svar dem första dagarna så glömde bort min egna tråd. 😅 Körde idag min första mil på 2år fortfarande på pronationsskor och knäna verkar gilla skorna 😅 möjligtvis för att de kanske är nya och därför bättre dämpning än mina gamla mjuka skor. Eeeeller för att mina nya är hårdare o df stabilserar fötterna bättre. Jag testar vidare då jag lyckas springa längre o längre m pronation utan knäont. Blir bara knäpp när jag tänker på det här för det är så ologiskt. Men gud tack för alla svar o inputs
Göteborg
#11
24 juni 2021 kl 20:17
Gilla
Walker, mina knän går inåt när jag springer

Marcus-fasiken, jag har börjat känna av benhinnan på sistone. Men åååh, jag som har 2 par nya pronationsskor.

Blir fasiken tid hos ortopeden nästa gång 😅 borde vara billigare i det långa loppet och mer förebyggande.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.