Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 2707 visningar

Erfarenheter av Inderal (betablockerare, propranolol) och träning

Bibbi
1979 • Ljungsbro
#1
31 januari 2023 - 21:50
Gilla
Bild uppladdad av Bibbi
Någon som har erfarenhet av Inderal (betablockerare, propranolol) och träning?

Jag började springa i höstas (för femteelfte gången i mitt liv) och fick alldeles nyss Inderal.

Jag har har en medicin som höjt min vilopuls och som ibland ger mig hjärtklapping och gör mig skakig. Så jag har fått Inderal att ta vid behov, om jag har för skakiga händer för det jag ska göra.

Ibland känner jag mig stark, kan ta ut mig och bli svettig. Får endorfinpåslag och blir lycklig. Pulsklockan visar att jag varit mest i zon 4 tröskelträning. Vilket känns lite väl... Så mycket har jag kanske inte tagit i.

När jag tagit Inderal är det bara så... seegt. Pulsklockan visar att jag främst varit i zon 2 lätt träning. Fast jag tog i. Får klappa mig själv på axeln efter och säga lite besviket, jag kom iallafall ut.

Går det komma upp i puls även med Inderal? Att kroppen vänjer sig? Eller bättre skippa ta Inderal om jag ska träna lite senare?


******** FÖR ATT VARA TYDLIG ********
Läkaren har sagt att jag inte ska ta Inderal rutinmässigt varje morgon, utan ta vid behov och att jag får testa mig fram. Jag har bara fått en maxdos/dag. Inderalen har inget att göra med blodtryck eller liknande. Är bara för att jag ska slippa sitta på lunchrestaurang och all mat på gaffeln skakar av innan gaffeln når munnen.
Bibbi
1979 • Ljungsbro
#2
31 januari 2023 kl 21:52
Gilla
Bild uppladdad av Bibbi
Med Inderal.
1971 • Nykvarn
#3
1 februari 2023 kl 09:18
1 Gilla
När det gäller pulszonerna gäller ju som alltid att maxpulsen måste vara inställd rätt i klockan, annars kommer inte pulszonerna vara rätt heller.

Det finns flera tidigare trådar i forumet om att träna med betablockerare, sök på betablockare i sökrutan så hittar du dem. Generellt är ju tyvärr betablockerares egenskaper att både reglera hjärtrytm och sänka blodtryck genom att hämma aktiverande substanser som noradrenalin. Det innebär att träning blir lite som köra bil med en fot på bromsen. Med det sagt så går det att ställa in dosen noggrant för att påverkan ska bli mindre och det finns också många olika preparat för läkaren att välja mellan, både betablockerare, Angiotension II receptor-blockerare, calciumflödeshämmare. Din läkare hade säkert en anledning att just förskriva propranolol (Inderal) men det är en äldre och oselektiv betablockerare och det finns modernare alternativ som utsöndras med en jämnare koncentration i kroppen och som därmed bör påverka träningen i lägre utsträckning än propranolol gör.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
1 februari 2023 kl 15:27
Gilla
Jag fick Seloken att ta vid behov (som en första åtgärd mot förmaksflimmer) Den var effektiv med att sänka den puls jag kunde nå, men genom att dela tabletterna och använda en lägre dos som jag provade mig fram till kunde jag träna rätt bra ändå under en period. Jag fann att jag behövde ta min dos en timme före ett träningspass för att få bästa effekt.
Senare fick jag depåtabletter som tas upp långsamt och ska tas en gång om dan. Ska man lägga sig helt optimalt där blir det lite pilligt, men att få till något som är hyggligt bra blir enklare.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.