Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 1834 visningar

Ont fotled

#1
17 juli 2023 - 18:24
Gilla
Hej,

Skulle behöva lite tips och råd från erfarna (och kunniga löpare)

Jag har sprungit till och från i några år. Aldrig blivit så bra som jag velat på grund av dels lathet men också att jag får känningar i benhinnorna. Det här året har jag verkligen kommit igång och latheten är bortblåst. Ändrade min löpning genom att öka kadensen vilket gjorde underverk för mina benhinnor. Kunnat springa en mil utan känningar i benhinnor och även kunnat intervallträna endel, vilket tidigare var en mardröm för benhinnorna då jag tog långa kliv men ordentligt hårt nedslag.

Nu till mitt problem dock. Sedan jag ökade kadensen (runt 165/m) så har jag fått ont på utsidan av foten när jag vinklar den utåt. Det gör ont precis nedanför yttre malleolen. Jag har fortsatt löpträna men smärtan blir värre. Dock gör det aldrig ont när jag springer utan mest när jag vinklar foten. Det gör inte ont när jag går heller. Nu har jag vilat en vecka från löpningen och idag var det värre. Lätt smärta på morgonen även när jag gick.

Vila verkar alltså inte hjälpa. Förmodligen har två konserter med ståplats och tofflor i veckan inte gjort det bättre.

Några tips och råd för det här? Eftersom det inte blir bättre med vila och det inte gör ont när jag springer så är jag sugen på att skita i vila och bara springa, samtidigt så gör det ju mer och mer ont när jag vinklar och som sagt, i morse gjorde det även ont när jag gick.

Jag har letat igenom forumet men tyckte inte någon tråd stämde riktigt in på det här.

Tack på förhand.
Mvh
Johan
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#2
18 juli 2023 kl 07:50
Gilla
Låter som om det är senorna som löper under malleolen som krånglar..
Har du gjort någon löpstegsanalys? Löplabbet kan göra detta i samband med utprovning av skor. De har dessutom kunnig personal. Finns ju naturligtvis även andra företag som specialiserat sig på just detta. Undvik dock "vanliga" sportaffärer, där är det med slumpen som avgör kunskapen hos den som utför löpstegsanalysen,
1965 • Kungsholmen
#3
18 juli 2023 kl 12:02
1 Gilla
Som Ingrid skriver så finns det några senor och senfästen där som kan bli inflammerade. Kan hänga ihop med muskelknutor i vader.

En bra tumregel som gäller de flesta överbelastningsskador är: Gör det inte mer ont ju längre du springer, eller dagen efter ett löppass: spring på, det läker tids nog.
Gör det mer ont eller mycket ont då du springer, eller mer ont efter ett löppass: vila tills det fungerar. Gå till naprapat om det blir långvarigt.
hxman
1976 • Skåne
#4
19 juli 2023 kl 08:28
Gilla
Jag brukar alltid tipsa om peroneussenan när det gäller smärta där. Det är en möjlig bov
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.