Löpning Skador & Rehab 14 inlägg 810 visningar

Ojämn armpendling - åtgärd?

1991 • Norrköping
#1
22 januari 2024 - 13:03
Gilla
Tjena! Jag har blivit filmad ur diverse vinklar när jag springer och överlag såg det symmetriskt och bra ut med ett undantag: jag pendlar bak längre med högerarmen kontra vänsterarmen. Detta är ett för mig känt bekymmer och jag har fått denna övning för att åtgärda detta:

Tänk er kissande hunden fast stående. Händerna mot en vägg. Sedan öppnar jag upp höften och för det ena, raka benet så långt bak som det går.

Min fråga är om det finns annat man också kan göra för att åtgärda bekymret. Har ni några förslag/erfarenheter?
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#2
22 januari 2024 kl 15:15
2 Gilla
Slänger själv väldigt med min vänsterarm, vilket jag har gemensamt med Bill Rogers (vinnare av New York marathon 1979 och 1980). Detta beror på att vi båda har ett ben som är kortare än det andra - armsvingen kompenserar för det kortare benet. Någon (har glömt vem) räknade ut hur mycket effektiva Bill Rogers löpning skulle bli om han slutade svinga med sin arm. Resultatet blev tvärtom. Således hur ser din benlängd ut? Om det ena benet är kortare kan det bero på två saker 1. benet är faktiskt kortare 2. benet är kortare på grund av svaghet i muskulaturen. I Bills fall berodde på att det ena benet faktiskt var kortare på grund av en fraktur som barn. I mitt fall kämpar jag med musklerna kring höften :).
1991 • Norrköping
#3
22 januari 2024 kl 15:40
Gilla
Hej, tack för bra input! Jag är tämligen säker på att mina problem inte korrelerar med det du beskriver. Om jag står upp så är det svårare för mig att vrida överkroppen åt vänster kontra höger. Det är grundbekymret. Då har jag fått övningen jag beskriver från min naprapat. Sedan varför jag är mindre rörlig på ena sidan, varför det har blivit så, det vet jag inte.

Jag skulle vilja åtgärda detta då jag just nu är skadad. Tänker att dessa osymmetriska rörelser dag in och dag ut kan vara en bidragande faktor till att jag är skadad.
#4
23 januari 2024 kl 04:49
Detta inlägg har raderats
1971 • Nykvarn
#5
23 januari 2024 kl 14:56
1 Gilla
Vi är ju sällan helt symmetriska och hela rörelsekedjan hänger ihop och försök att aktivt kompensera till det kan leda till problem någon annanstans. Och du är säker på att du pendlar för lite med vänsterarmen?

För mig har det länge varit tydligt så att när jag filmas så ser jag att armpendlingen i vänster arm är mera passiv med ett klart mindre rörelseomfång där handen inte kommer lika högt upp på bröstkorgen, i framåtsvingen, jämfört med hur det ser ut på höger sida.

Vet inte vad det beror på men är medveten om det och försöker jobba lite aktivt med vänster sida, även om det är svårt att i längden fokusera på något, då det leder till att man inte slappnar av.
1991 • Norrköping
#6
23 januari 2024 kl 15:24
Gilla
Jag blev filmad bakifrån och det var supertydligt att vänster arm kommer bak betydligt kortare. Vis av mina naprapatbesök så måste det vara så att hela överkroppen roteras mindre åt vänster kontra höger p.g.a. nedsatt rörlighet på vänster sida. Det tar stopp tidigare.

Jag har en övning för detta. Jag hade hoppats på fler övningstips alternativt "den övningen räcker, den är fenomenal, jag hade samma bekymmer men jag tränade bort det!". Ser det inte som något allvarligt problem men hade jag åtminstone kunnat utjämna skillnaderna mellan höger/vänster hade jag släckt ett potentiellt bekymmer. Det är mitt vänstra ben som är skadat just nu och alla bekymmer jag någonsin har varit på vänstersidan. Inte omöjligt att det finns ett samband med rörligheten.

Skulle jag pendla bak mer med vänster sida/arm så skulle jag baserat på det sjukgymnasten filmade springa mer eller mindre helt symmetriskt. Allt annat såg bra ut.
1984 • Tyringe
#7
23 januari 2024 kl 15:41
Gilla
Den typen av assymmetri i armpendlingen kommer allt som oftast från besvär kring höft/bäcken.
1991 • Norrköping
#8
23 januari 2024 kl 15:56
Gilla
Yes. Och övningen som jag tjatar om är ju till för att "öppna upp" höften. Så det är väl kanske bara att nöta på med den då.

Vad finns det för annat som är bra? Jag brukar köra en klassisk stretch för höftböjarna.
Tor
1975 • Göteborg
#9
23 januari 2024 kl 16:03
1 Gilla
Du är i gott sällskap. Haile Gebrselassie pendlade olika med armarna eftersom han under lång tid vant sig att springa med skolböcker under ena armen.
1991 • Norrköping
#10
23 januari 2024 kl 16:04
Gilla
Fint! Då kan jag börja se min assymmetri som ett vapen istället.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#11
23 januari 2024 kl 16:14
Gilla
Har du kollat muskelstyrkan på lårets framsida resp baksida, samt höftabduktorerna. I mitt fall är jag starkare på framsidan och svagare på baksidan på ena benet och tvärtom på det andra. Assymmetrin är total. Kämpar med styrketräning och löpteknik. Men när jag springer med " bra" teknik, känns det rätt spänt, så fort jag börjar slänga med armen flyter det på och löpningen blir mer avslappnad.
1991 • Norrköping
#12
24 januari 2024 kl 13:53
Gilla
Hur har du avgjort att du är starkare respektive svagare på fram- respektive baksida? Det är ju liksom en muskel på framsida lår och en annan på baksidan. De ska väl knappast vara lika starka? Kanske är något jag inte förstår här.

Men nej, detta har jag inte kollat. Jobbar en del med enbensövningar dock så jag gör nog mitt för att jämna ut skillnader mellan benen.
1984 • Tyringe
#13
24 januari 2024 kl 14:52
Gilla
Har du inga direkta besvär med stelhet eller värk kring ländrygg, bäcken eller höfter så allmän styrketräning så som knäböj men framförallt marklyft för att stärka bakre muskelkedjan i allmänhet och i detta fallet sätesmusklerna i synnerhet. Det har hjälpt mig mycket att jobba bort min tydliga svaghet kring ena höften och är ett beprövat kort när det gäller löpstyrka med för den delen.
1991 • Norrköping
#14
24 januari 2024 kl 15:04
1 Gilla
Styrketräningen är under kontroll, jag tränar igenom kroppens alla muskler sedan lång tid tillbaka. Kommer från styrkevärlden in i löpningen så har pejl på det området.

Det är säkert en rörlighetsfråga. Jag nöter på med den övningen jag har fått och hoppas det räcker.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.