Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 13381 visningar

Stela och ömmande vader och återkommnade kramper

Mathias Lang
1974 • Lidingö
#1
6 juli 2009 - 13:15
Gilla
Jag har senaste veckan fått problem med kramper och ömmande vader. De har blivit otroligt stela och väldigt ömma. Dessutom får jag ofta krampkänningar, senast när jag skulle dyka i och bada från en båt, då fick jag en jäkla kramp i ena vaden och en kompis fick hjälpa mig tillbaks till båten.

Det jag tycker är märkligt är att detta kom under en viloperiod, jag sprang först ett långpass (måndag) (2,8 mil), ett par dagar (torsdag) senare sprang jag ett lugnt pass för att mjuka upp kroppen och sedan ett lite längre pass (söndag) på nästan en mil men jag kände mig så trött i kroppen att jag lunkade runt istället för att köra ett snabbare pass som jag tänkt. Efter det har jag vilat under ca en vecka, problemen började efter 4 dagars vila.

Har masserat och stretchat en del sista dagarna för att mjuka upp, men nu har det gått mer än en vecka och stelheten och ömheten finns kvar.

Är det någon som har något bra tips på hur jag skall behandla mina vader? Är det vila som gäller eller kan jag t ex springa loss stelheten?
Portkod 2120
1980 • HAlland
#2
6 juli 2009 kl 13:26
Gilla
Krampkänningarna skulle ju kunna antyda att du börjar överträna Mathias men du säger ju att du precis haft viloperiod, så det kanske det inte är ändå. Byt ut löpning mot cykling i en vecka eller två och kör negativa tåhävningar så ska du att det ger med sig. Kör tåhävningar á 3x12reps var dag. På så sätt tappar du inte kondition å kan tom få lite mer styrka i benen vid intervallcykling. :-) Låter på din beskrivning som om du inte har värst mkt inflammation så piller i dagsläget kan vara onödigt.
1983 • Halmstad
#3
6 juli 2009 kl 14:17
Gilla
Jag har erfarenheter av att saltbrist och kramp hänger ihop. Kan vara en orsak i sommarvärmen. Har jag väl fått kram kan jag ha ont i över en vecka efteråt.
Mathias Lang
1974 • Lidingö
#4
6 juli 2009 kl 14:58
Gilla
Tack för era tips. Det där med salt verkar ju vara en skröna, men för mig är det värt ett test. Tvingade i mig ett glas vattnet med salt i (riktigt vidrigt) samt har även börjat köra tåhävningar.

Tänkte även ta mig förbi hälskosten och inhandla mineraler och vitaminer.

Dags för ett par veckors hårdträning med bara 2,5 månad kvar till Berlin...
Portkod 2120
1980 • HAlland
#5
6 juli 2009 kl 15:21
Gilla
Aha, Berlin alltså. Lycka till! Blir LL själv. Ser fram emot det med en blandad känsla utav fruktan och glädje... :-)
1965 • Eksjö
#6
6 juli 2009 kl 16:42
Gilla
Magnesium är muskelavslappnande och motverkar upprepade kramper, finns som brus i normalstora livsmedelsbutiker numera.
http://www.halsovagvisaren.se/12208393

Googla gärna ämnet ytterligare.
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
6 juli 2009 kl 16:50
Gilla
Det kan hända att ditt långpass i värmen tog rätt hårt på vadmusklerna, kände du dig rejält trött efteråt? Efter en del tävlingar och extra tuffa träningspas kan man ha fullt av småskador i musklerna (vetenskapens nuvarande ståndpunkt, kan ändras, finns inte mycket handfast kunskap) i någon eller några veckor. Ditt misslyckade fartpass i söndags tyder på det. Stretcha och jogga lugnt eller cykla tills det går över. Excentriska tåhävningar i måttlig dos är säkert bra men passa på och stretcha efteråt.
Man behöver inte tvinga i sig ett glas saltvatten, ta en skiva hårt bröd med mycket kaviar eller nåt. Magnesium säger somliga är bra, minns inte vilken mat som är rik på det men det finns.
Ulrika Hansson
1970 • Göteborg
#8
6 juli 2009 kl 20:43
Gilla
Kalium ("potassium") har motverkande effekt på kramper också, finns tex. i bananer.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.