Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 5065 visningar

Problem med Vaden. (Soleus)

Sudde
1972 • Gävleborg
#1
30 juli 2009 - 13:06
Gilla
Man brukar säga att man ska lyssna på kroppen. Huvudet skriker efter att få springa, men för 2 dagar sedan vaknade jag på morgonen och efter att ha gått omkring lite hemma fick jag riktigt ont på fram och insida vad. Tror det är Soleus muskeln. Det krampade ordentligt och jag kunde knappt stå på benet. Jag smörjde med Voltaren och efter några timmar så hade jag inte så ont längre. Nu 2 dagar senare så har jag fortfarande krampryckningar i vaden och den vill liksom inte vila. Vaden känns tung och seg. Funderar om jag ska ut och springa lite försiktigt och stretcha den men rädd att det ska bli värre.

Hoppas på bra råd då jag inte har sprungit mer än ett halvår och har inte så mycket kunskap. Vill gärna springa mitt första halvmaraton lopp i september och inte förstöra det med någon skada.
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
30 juli 2009 kl 14:07
Gilla
Prova att stretcha! Soleusmuskeln stretchas på samma sätt som yttre vadmuskeln, men med lätt böjt knä. En hel minut i taget rekommenderas för vardera vadmuskeln.
Det finns länkar till beskrivningar i andra trådar, du kan nog hitta dem.
Sudde
1972 • Gävleborg
#3
30 juli 2009 kl 16:46
Gilla
Tack för svaret. Ger mig nog ut på en liten lätt runda endå och stretchar noga efteråt.
Det ser ut som det kryper i bägge vaderna nu, de är inte lugna en sekund.

1963 • Hestra
#4
12 oktober 2009 kl 14:36
Gilla
jag har precis som Peter haft problem med en vad som har krånglat med en känsla av något som liknar krampkänningar när jag tränat löpning och "krypningar" i vaden när jag har vilat.
Det har känts så här i en dryg månad, men jag har kunnat träna ändå, fast det gjort lite ont i bland.
Den krampliknande känslan har kommit och gått under ett träningspass, så därför har jag fortsatt.

Blev sedan rekommenderad vila i några dagar + exentriska tåhävningar.
Jag har nu vilat några dagar, börjat träna igen, varit noga med strechingen efter passen, gjort exentriska tåhävningar + inköpt och använt kompressionsstrumpor och i går sprang jag drygt 16 km utan en känning i vaden. Det var helt fantastiskt att kunna länga på stegen utan att känna något.

Jag bryr mig inte så mycket om det är vilan, tåhävningarna eller strumporna som var största orsaken till detta, men vad glad jag var när jag avslutat rundan och vaden känns pigg och fräsch.
man blir som ett barn på julafton:-)
1971 • Malmö
#5
12 oktober 2009 kl 15:00 Redigerad 12 oktober 2009 kl 15:21
Gilla
Mitt svar är att prova långa promenader.. Jag har själv läkt alla mina vadproblem samt fått bättre styrka genom detta.
Johan Rudberg
1968 • SÄFFLE
#6
12 oktober 2009 kl 21:55
Gilla
Håller med Anette! håller mina vader i trim med just exentriska tåhäv + gummi band fastsatt i ex bordsben och sedan runt tårna och sittande på golvet dra mot dej och sedan släppa efter långsamt 3x15 vardera och tå,h 3x15 med raktben samt 3x15 med böjt ben för att komma åt djupare vadmuskel,viktigt är att inte ha belastning på uppåt i tå,h endast nedåt.

Är viktigt att balansera upp muskulaturen i hela underbenet på dettta sätt har jag erfarit,kan ju även komplettera med balansbräda el dylikt,själv änvander jag MBT skor på jobbet med gott resultat,får ugf den träningen på köpet.

Däremot är jag tveksam till strechningen,den får du ju vid exentrisk tå,h ist.
Har slutat helt med stretch och jag tycker allt blev bättre,gör styrkeövningar som ger vis töj o stretch ist och massage är inte att förringa.

Är musklerna hårda och spända brukar massage göra underverk,men vi är alla lite olika kanske
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.