Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 7252 visningar

Problem med vaden

1974 • Örebro
#1
17 mars 2011 - 07:36
Gilla
Efter 3.5 månad har jag nu min första skada. Jag tror jag överansträngt vaden. Första 2.5 månaderna sprang jag på löpband, men senaste månaden har jag även börjat springa ute på asfalt. I lördags sprang jag en mil följt av en promenad på söndagen (var under promenaden jag fick ont första gången). På måndagen när jag skulle springa började vaden ömma efter ca 1 km, men dum som jag var sprang jag ytterliggare 4 km. Efter att jag slutat springa visar det sig att jag fått ganska ont och närmsta 15 minutrarna har jag problem att använda benet. Just nu är vaden bara rejält stel och ömmar. Har dock inga problem att gå utan att halta.

Läst en del här och på andra ställen att man ska stretcha och köra tåhävningar. Är det verkligen rätt medicin? Personligen känns det mer som att jag ska vila 1-2 veckor (eller hur lång tid det kan ta) tills vaden inte ömmar mer... känner mig ganska lost här, vill ju komma igång och springa igen men vill ju inte heller göra grejer som förvärrar det hela ännu mer.
1952 • Varberg
#2
17 mars 2011 kl 07:47
Gilla
Stretching i samtliga vinklar så att hela muskeln får sitt och tåhävningar mm är utmärkt för att förebygga de problem du har nu. Löpteknik och skor är också betydelsefullt. Om man känner att vaden börjar krampa måste man sluta springa och sträcka ut den. Jag värmer upp och stretchar samtliga benmuskler före löpning och alltid vaderna efteråt. Om det inte är en muskelbristning borde det kunna ge med sig på den tid du föreslår.
Krya på dig.
1974 • Örebro
#3
17 mars 2011 kl 08:02 Redigerad 17 mars 2011 kl 08:02
Gilla
Du skriver att stretch och tåhävningar förebygger, men ska jag göra detta även nu när jag har problem eller vila först tills problemen försvinner?

Skor har jag provat ut, se de tror jag är bra. Tror problemet var att jag gått ut för hårt när jag började springa ute.
Erika Holmquist Hortlund
1971 • Hortlax
#4
17 mars 2011 kl 08:22
Gilla
Beror också lite på vart i vaden smärtan sitter..? Rör det sig om en vanlig överansträngning ska du nog kanske vila lite. Är det muskelrelaterat (att kanske muskeln vuxit för fort, tränger mot hinnor) så kan massage och stretch vara rent förödande. Jag skulle nog kolla upp med sjukgymnast om du känner dig mån om hur du ska gå vidare. Lycka till!
1974 • Örebro
#5
17 mars 2011 kl 08:32 Redigerad 17 mars 2011 kl 08:32
Gilla
Erika: Ganska högt upp på vaden (strax under knävecket) och känns ganska ytligt. Ömmar när jag trycker på vaden där, men ömmar även lite mer i mitten av vaden.
1974 • Örebro
#6
17 mars 2011 kl 10:18
Gilla
Har fixat en telefontid hos sjukgymnast, får se vad de säger.

Tack för er input, hoppas jag får ordning på det snart. Ganska frustrerande att inte kunna träna när man har kommit igång så bra.
Eric Lindahl
1971 • ÖREBRO
#7
17 mars 2011 kl 10:31
Gilla
Hade något liknande i höstas. Jag körde på men fick massage på bena. Det hjälpte och nu har jag inte ont längre. Helvila tror jag ej på om det inte är riktigt allvarligt. Jag hade duktikt ont men kände ändå att jag kunde springa vidare. Precis som dig var smärtan lite överallt på vaden och kändes olika gång till gång.
Magnus
1968 • Västerås
#8
31 mars 2011 kl 20:04
Gilla
Samma hände mig i höstas. Skrev då bl.a. följande inlägg (du hittar tråden om du söker på "dumstrut").
***************
"Liten uppdatering. Det har gått lite drygt två veckor sedan muskelbristningen i höger vad. Jag har kört fem pass träningscykel och tre pass styrketräning sedan dess. Jag har oregelbundet även kört excentriska tåhävningar. Jag är fortfarande öm i vaderna (känns som ett blåmärke när man trycker) men annars inga besvär. Sugen på att dra igång med löpträning, men vill helst undvika samma skada igen. Ringde därför sjukgymnast på vårdcentralen idag och diskuterade lämpligt upplägg. Han var f.d. friidrottare och hade inte bara teoretisk utan även praktisk kunskap om muskelbristningar. Hans erfarenhet från egna och andras skador var att de inte alltid kunde härledas till någon specifik situation eller träningsbakgrund. Möjliga orsaker kunde vara ökad träningsdos, övervikt, infektion i kroppen, ökad påfrestning pga snö/is på marken m.fl., m.fl.

Hans råd i korthet för återhämtning:
- Ut och "lufsa" så snart som möjligt - gärna dagen efter skadan!
- Ingen fart eller tryck i löpningen utan bara för att få genomblödning i musklerna.
- Istället för 2-3 pass i veckan som jag körde innan skadan så kör 4-5 pass under uppbyggnadsfasen - men som sagt, mycket korta pass utan tryck i steget.
- Stretcha efteråt, (jag frågade specifikt om detta) speciellt fram & baksida lår samt sätesmuskler (tanken var att vaden tar stryk om inte lår och säte/rygg jobbar som de ska)
- Om springa på löpband så kör 0.5% motlut
- Dagliga excentriska tåhävningar!

Framförallt första punkten var lite kontroversiell för mig - men jag litar på honom. Och att jag inte gjort något general-fel vid själva skadetillfället kändes bra att höra. "
Mårten Bjurman
1977 • Täby
#9
31 mars 2011 kl 20:16
Gilla
Erika.
Du skriver nåt intressant.
Jag har lagt i en till växel i min träning och upplever att just mina vader är lite större än de brukar. Jag har en åkomma som jag inte vet riktigt var den sitter, men det tycks vara just där vadmuskel möter skelett på benens insida. Trycker jag på muskeln gör inget ont, trycker jag på benet gör inget ont, men trycker jag i gränslandet gör det riktigt ont. Hämmar och smärtar en del när jag springer, främst i fotisättningen. Sedan gör det mycket ont direkt efter passen också.. Kan det ha med hinnorna att göra tro?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.