Löpning Skador & Rehab 63 inlägg 12736 visningar

B12/Järnbrist och löpning?

Sara
1982 • Rönnäng
#1
18 augusti 2009 - 13:06
Gilla
Började löpträna i våras, men har nu under sommaren tappat all ork totalt!
Känner mig väldigt trött, hängig och har flera symptom på B12/Järnbrist eller blodbrist såsom hjärtklappning och krypningar i benen m,m. Så jag misstänker att jag har någon form av brist.

Men nu till frågan... är det farligt eller dumt att springa med detta? Är nämligen anmäld till Midnattsloppet i Gbg på lördag.
Har knappt tränat något alls de senaste månaderna och sprang som längst 8,5 km när jag tränade som mest, i maj. Efter det hade bara gått utför. Vet inte om jag orkar springa, men är ju för envis för att vara med i loppet och gå en del... :(

Någon som vet något om detta?
Tycker ju att det verkar så roligt att springa sånt här lopp!!
< < < 1 2 3 4 > > >
1966 • Karlstad
#2
18 augusti 2009 kl 13:22
Gilla
Med det du beskriver kan jag inte se att det skulle vara roligt att delta alls :-(
Sorry för det, men löpning ska vara kul och kännas bra.
Bums till doktor istället så du kan träna för framtida stordåd.
1978 • Lindome
#3
18 augusti 2009 kl 13:25
Gilla
Visst går det bra att springa trots B12/Järnbrist. Förvänta dig inte lika bra resultat bara. Och det är absolut inte fy skamm att gå i dom jobbigaste partierna - det kommer du inte vara den enda som gör!
När du sen får möjlighet, gå till en vårdcentral och ta ett blodprov så du får svart på vitt om det är B12/Järnbrist som är problemet. Då är det järntabletter och multivitamin kvinna som gäller.

Ses lite längre bak i fältet (?) på Göteborgs Midnattslopp på lördag :-)
1966 • Karlstad
#4
18 augusti 2009 kl 13:35
Gilla
"Känner mig väldigt trött, hängig.. hjärtklappning och krypningar i benen.."

Verkar jättesunt att springa lopp då Kristina :-)
Sara
1982 • Rönnäng
#5
18 augusti 2009 kl 13:35
Gilla
Jag har ringt vårdcentralen och fick en tid för provtagning, men inte förrän den 10 september. Så än så länge vet jag inte vad det är för fel.

Jo, det är ju så, ska ju vara kul och kännas bra så klart.
Det är så synd för jag har verkligen sett fram emot detta loppet! Fastnade för löpningen i våras :) Men tyvärr inte som det känns nu.
Tror att jag ska ta mig dit och inte vara så envis och gå en stund när jag känner mig trött.
1964 • Perstorp
#6
18 augusti 2009 kl 13:39
Gilla
Det är för dåligt 10 September du skall ha en tid samma vecka. Ring igen eller någon annan, ställ krav annars händer det inget. Tänk om det är något allvarligt då har du gått en månad för länge.
Sara
1982 • Rönnäng
#7
18 augusti 2009 kl 13:44
Gilla
Kristina: Jasså det går bra att springa med det? Ja, man får väl svälja stoltheten och gå när det känns motigt, och få en sämre tid än man hoppats på...
Längre bak i fältet blir det, startgrupp 4 (som det ser ut nu skulle det ju varit 5:an.. men,men) Ses där! =)

Anders: Jo, det känns lite långt dit, men jag har har gått och mått lite halvdåligt i ett halvår och inte gjort något åt det, så jag får skylla mig själv. Får hoppas att det går att hitta felet bara, så att det blir bättre!
1978 • Lindome
#8
18 augusti 2009 kl 14:16
Gilla
Peter: beror ju helt och hållet på hur illa det känns. Kollade nog inte så noga innan jag skrev mitt svar (läs: krypningar i benen).
Men ändå, jag har haft dåliga järnvärden i flera år, har försökt att få bukt med dem med hjälp av järn- och vitamintillskott men min kropp responderar inte riktigt på det. Har inga hjärtklappningar men där emot hjärtrusningar (väntar på operation för AV-nodal återkopplingstakykardi) och jag springer ändå. För min kropp mår bättre av det än att sitta stilla. Och läkarna har rekommenderat mig att fortsätta röra så länge jag tycker det känns bra.

Givetvis måste man anpassa farten/ansträngningen efter sitt hälsotillstånd, men jag ser inga hinder för Sara att springa/gå runt Midnattsloppet om hon känner sig sugen - så länge hon tar det i det tempot kroppen klarar.
1985 • Göteborg
#9
18 augusti 2009 kl 15:01
Gilla
Varför köper du inte bara ett kosstillskott som innehåller B12+järn?
Testa typ "Mitt val vegeterian" eller nåt annat vegeterian piller- dom innehåller sånt
Sara
1982 • Rönnäng
#10
18 augusti 2009 kl 16:05
Gilla
Jag väntar nog med att ta tillskott tills jag får kommit och tagit prover.
Jag tar redan järntabletter (starka, niferex) Så egentligen borde jag inte ha järnbrist. Men det kan ju vara B12, både mamma och mormor har/hade det så risken finns.

Men jag kan ju inte göra så mycket innan lördag som kan påverka, så jag får helt enkelt ta det förskitigt i den takt jag orkar, och hoppas att jag kan springa på bättre nästa år istället! :)
1978 • Västra Frölunda
#11
18 augusti 2009 kl 16:15
Gilla
"Lågt B12-värde hos ung person kräver utredning!"

Saxat från praktiskmedicin.com.
Sara
1982 • Rönnäng
#12
18 augusti 2009 kl 16:32
Gilla
Anton: Jag vet inte om det är det jag har, men mina symptom stämmer bra in på hur min mamma hade det. Och jag har läst lite om det också.
Sen vet jag att det är ovanligt att man får det som ung, men jag har två st tjejer i min närhet som har det och är 27 och ca:30-35 år. Så så ovanligt kan det ju inte vara.
.
1922 • Stockholm
#13
18 augusti 2009 kl 17:08
Gilla
Jag diagnostiserades med låga järnvärden för några år sedan vid en rutinmässig hälsokontroll.

Eftersom jag aldrig varit sjuk tidigare tyckte jag det verkade lite konstigt. Till råga på allt ville försäkringsbolaget friskriva sig från ansvar.i framtida relaterade sjukdomar.

Då började jag rota i frågan och det visade sig att det inte är ovanligt med järnbrist bland löpare(till saken hör att jag i samma veva la en hel del tid i löpspåren). Jag fick järntabletter av farbror doktor(eller tant var det nog) och sedan blev allt bra igen, och försäkringsbolaget backade.

I ditt fall Sara så tror jag inte att järnbristen är löprelaterad eftersom du har ett antal andra symptom och att du har symtom även efter flera månader av minskad träning. Så visst skall du ta dig till en läkare innan du gör en större ansträngning.
Johan I
1987 • Örebro
#14
18 augusti 2009 kl 18:03 Redigerad 18 augusti 2009 kl 18:05
Gilla
Drick Blutsaft. Svårt att överdosera järn så, liten risk för skada av att bara "prova" innan diagnos. Och just Blutsaft är mycket skonsammare vad det gäller bieffekter som annars järntabletter kan ha, t.ex. svart avföring och magont. Sådant slipper man med Blutsaft. Tyvärr smakar det pyton dock men man sväljer det snabbt.
http://www.blutsaft.se/
Sara
1982 • Rönnäng
#15
18 augusti 2009 kl 18:31
Gilla
Martin: Jag tror inte heller att det är löprelaterat, jag är blodgivare tillsammans med att jag som många andra tjejer har problem med att tappa mycket blod... kanske inte så lyckad kombination.
Men jag tycker att det är konstigt om det är järnet, eftersom jag redan äter järntabletter (ordinerat av läkare, pga orsakerna jag skrev)

Men, men, får väl se om några veckor när proverna väl blivit tagna!

Johan: Ja, jag har hört talas om Blutsaft, men kändes bättre att äta tabletter som läkaren rekommenderade. Är ju iofs inga B-vitaminer i dem, som jag såg att det var i Blutsaft.
1968 • Finspång
#16
18 augusti 2009 kl 18:33
Gilla
Jag har tidigare råkat ut för B-12 brist. Stickningar i vader, yrsel, ont i leder + allmänt seg i skallen tycker jag var de mest påtagliga symptomerna för mig.

B12 brist är inte att leka med. Du riskerar bestående skador på nervsystemet om det inte åtgärdas. Dock ska det gå ganska långt innan de riskerna blir till allvar.

Behepan finns att köpa receptfritt på apoteket. Dock tar det lång tid innan man känner sig bättre, om det nu skulle vara B-12 brist. Läkare kan ge injektioner, de tar lite bättre.

Dock ska du inte äta något vitamintillskott innan du gjort proverna. Det kommer att bli omöjligt att upptäcka bristen om du gör det.

Lycka till.
Frida
1986 • Sollentuna
#17
18 augusti 2009 kl 19:01
Gilla
Sara S:

Jag har varit i bristtillstånd som gav 2 månaders träningsförbud. Lyssna nu på vad jag säger, jag har gått igenom processen och har flera nära vänner som är läkare. Om du är så mycket symptom som onormal orkeslöshet, flåsig och har hjärtklappning och krypningar i benen så vidarebefodrar jag följande erfarenheter och handlingsplan:

1) Ring omedelbums Vårdcentral igen och _kräv_ omedelbart tid för läkarbesök och provtagning, överdriv symptom om så behövs,

2) Ta inga kosttillskott! Det kan vid provtagningen maskera ev. brister som du faktiskt egentligen har.

3) Ta det lugnt med att belasta kroppen hårt, med symptom på ohälsa och brist så ska du inte ta i för hårt - du är inte stark nog för det och du kommer inte gynnas av det i långa loppet.

4) När du träffar läkare, se till att många prover tas, ev. alla järnvärden i en hel blodstatuskontroll (Hb S-ferritin m.fl.) och B12, och TSH, T3, T¤ m.fl ämnesomsättningshormon.

5) Red ut orsaken till brist (om sådan föreligger) ordentligt, se till att du insatt i dina egna resultat och behandlingar.

6) Ät rekommenderade tillskott och kämpa för att få det du behöver, och att det fungerar och att du kommer tillbaka starkare än nånsin!

Lycka till, återkom gärna och berätta hur det går.
/Frida
Lena M
1961 • Norrtälje
#18
18 augusti 2009 kl 19:17
Gilla
Jag hade B12-brist när jag var 41 år, inte ung, men långt ifrån gammal. Inga fel kunde hittas efter utredning. Men det är VIKTIGT att utreda. Och det är INGEN mening med att köpa Behepan eller andra kosttillskott - man får injektioner, om det är det man ska ha.

Kroppen är konstig. Men man ska ALLTID lyssna på vad den säger. Den protesterar inte utan orsak.
Sara
1982 • Rönnäng
#19
18 augusti 2009 kl 20:17
Gilla
Tack så hemskt mycket för alla svar och hjälp jag får! Även om jag på något sätt hellre vill att ni ska säga "spring, det är inte farligt!" ;)
Men jag är tacksam att ni säger åt mig på skarpen!

Pelle: Allmänt seg i skallen är nog det som stämmer in allra bäst på mig! Virrig, nedstämd och lättirriterad också. Och minnet ska vi inte prata om! Känns nästan som man börjar bli dement! ;)

Frida: Tack tack för alla tips!! 2 månaders träningsförbud alltså! OJ!
Jag tror att jag väntar på min tid hos läkaren den 10 sep, fick nämligen tid hos en väldigt bra läkare som jag har förtroende för och som går till botten med problem, vad jag har hört av flera familjemedlemmar. Är ju inte alltid så, om jag förstått rätt.
Men jag kanske ska hoppa över Midnattsloppet helt då, eller? Känns så otroligt trist att säga! Har sett fram emot det! Men man vill ju inte spela med hälsan direkt. Lovar att återkomma!

Lena: Ja, man ska nog lyssna på kroppen. Jag har gått länge nog och kännt mig halvdålig, men det har bara blivit värre.
Frida
1986 • Sollentuna
#20
18 augusti 2009 kl 20:21
Gilla
OK då ska du såklart gå till den bra läkaren!

Men känn efter hur du mår och pressa inte kroppen om löpningen inte känns bra. Kan du genomföra loppet och må bra och ha roligt, kan du göra löpningen på ett bra sätt? Om du inte känner dig stark så kan jag inte se varför du ska springa, men om du verkligen vill genomföra så är det återigen bara du själv som kan känna det och vilken nivå som kroppen kan springa loppet på.
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.