Löpning Kost & Näring 13 inlägg 14966 visningar

tips om järnbrist

#1
7 mars 2016 - 18:35
Gilla
Har varit trött, sliten,, frusit, orkeslös huvudvärk och illamåånde. mm mm Tog mina värden via werlabs.se och fick veta att jag hade låga järnvärden dock inom ref. Ferritin 18, serum järn 13, men bra HB på141. Då jag har bra hb ser ju ingen läkare detta som brist och jag blir vilsen om hur stor dos järn jag bör äta. Hade velat att en läkare skulle hjälpa mig , men icke. Läser man om ferritin så är under 30 faktiskt järnbrist. Jag vill gärna bli som förr och pigga på mig men vet inte hur mkt järn jag vågar äta. (hb: är ju bra) Läser att man inte bör äta järn om man inte har brist osv . Nu äter jag en multivitamin på 15 mg järn och 5-10mg blutsaft, samt boostar maten optimalt. Är det ngn som vet något och kan tipsa? Det är sjukt att man måste bli smällsjuk innan en läkare är intresserad. Vill alltså bli som vanligt igen men är sååå rädd för att jag kanske äter för mkt järn då HB:t faktist är bra. Är iof lika "rädd" att jag äter för lite... :)
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#2
7 mars 2016 kl 22:03
Gilla
Varför kan du inte fråga läkaren igen? Be hen motivera vad siffrorna betyder i ditt fall?
1971 • Nykvarn
#3
8 mars 2016 kl 11:23 Redigerad 8 mars 2016 kl 11:23
Gilla
I skandinavien används vanligen Ferritin <30 g/L precis som du skriver. Järnbrist (som inte är ovanligt, framförallt hos kvinnor) kan ha många orsaker och ska alltid utredas.

Ferritin som är kroppens "järndepå" kan vara lågt utan att Hb är lågt eftersom kroppen tar av depåerna först innan Hb sjunker, det är ungefär som att göra uttag på banken (S-ferritin) för att ha pengar i plånboken (Hb). Det tar ca 12 veckor att fylla på järnförråden och det är ingen fara att äta järn så länge depåerna är låga och 15 mg järn är för lågt i sammanhanget. Vid konstaterad järnbrist rekommenderas behandling med 100-200mg järn dagligen.
http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Klinisk-oversikt/2015/03/Jarnbrist-och-jarnbristanemi-ar-globala-halsoproblem/
#4
8 mars 2016 kl 11:47
Gilla
Jag är blodgivare & fick då reda på att jag hade låg ferritin, låg på runt 25 & runt 15 så får man inte ge blod. Jag hade också bra blodvärden i övrigt. Jag har fått upp den till 70 men det har tagit nästan 10 månader. Jag åt järntabletter på kvällen & tog samtidigt en multivitamin med mycket C-vitamin eftersom de ökar upptaget av järn. Jag åt även lite extra spenat & liknande som innehåller bra med järn. Jag drack även 2 flaskor Blutsaft under 6 månader.
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#5
8 mars 2016 kl 14:40
Gilla
Hade lågt blodvärde tidigare. Var också ofta trött. Har blivit bättre på att äta de senaste två, tre åren och jag har också förstått att jag tidigare åt för lite (trots att jag höll vikten, som dock låg i underkant). och nu är mitt järnvägen bra igen. Utan extra tillskott. Några kilo tyngre (ökad träning = mer muskler, o starkare), men ff förhållandevis tunn (dock ej för tunn).
Åsa
1978 • Tyresö
#6
8 mars 2016 kl 22:15
Gilla
"Risken för överbehandling är liten; mycket vanligare är underskattning av behovet" (citat från länken ovan).
Alltså, om jag vore dig skulle jag köpa järntabletter på apoteket och käka dem en månad. Det är ju ett receptfritt preparat så så himla fel kan det väl inte bli. I synnerhet eftersom du vet att du ligger i underkant.
De gånger jag haft uppmätt låga järnvärden har jag fått höra att kroppen är ganska dålig på att ta upp järn. Så man behöver äta en del för att kroppen ska få i sig något. Har man konstaterad brist räcker det inte med att äta järnrik kost, utan då är det tabletter som gäller. Man kommer inte rimligtvis upp i så höga doser som krävs annars (eller så får man käka fyra kilo blodpudding om dagen eller nåt, men vem fan pallar det).

När man lämnar blod får man ju järntabletter att äta även fast inte alla som lämnar blod nödvändigtvis får järnbrist.
Jag kände mig rätt hängig i vintras och åt järntabletter en månad för att se om det gjorde någon skillnad. Ta dem ihop med mat för att minska risken för magproblem, gärna ihop med något c-vitaminrikt och helst inte ihop med möjlkprodukter.

Däremot ska man väl inte käka dem konstant om det inte finns fog för det.
1971 • Nykvarn
#7
9 mars 2016 kl 14:03
1 Gilla
I tillägg till Åsas inlägg ovan så kan nämnas att det finns flera olika beredningsformer av receptfria järntabletter, t ex Duroferin och Niferex. Niferex är lite snällare mot magen, dock bör de inte tas i samband med måltiden eftersom upptaget av järn försämras då. Extra dåligt blir upptaget om man samtidigt intar mjölkprodukter som t ex fil till frukost.
#8
9 mars 2016 kl 16:02
1 Gilla
Dricka ett glas juice eller annan dryck som innehåller mycket C-vitamin tillsammans med järntablett och helst på kvällen är vad de rekommenderar på blodgivning.
ME
1970 • Jönköping
#9
9 mars 2016 kl 22:52
Gilla
Bra svar och bra länk av Staffan i #3 ovan. Man kan dock tillägga att det inte ter sig sannolikt att ett lågt ferritinvärde med bra Hb i sig skulle ge ovan beskrivna symtom. Dock kan andra orsaker till järnbrist utan anemi finnas som skulle kunna förklara symtomen. Åter till doktorn är mitt råd. Att bara äta järn är med mycket liten sannolikhet en lösning.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#10
10 mars 2016 kl 09:56
Gilla
Man kan även ha brist på B12-vitamin. Behandling är då sprutor eller tabletter, vilket givetvis kräver att detta diagnostiserats av läkare. Jag känner en kille som behandlas ( livslångt ) för detta. Ligger Hb kvar på nivåer runt 140 känns det dock mindre troligt.
Bo Tendell
1936 • Angered
#11
10 mars 2016 kl 17:57
Gilla
Har ni hört på maken?

Som tonåring blev jag tröttare
och tröttare under det halvår då
jag åt flera apelsiner per dygn.
( Varför så många? Jo, jag ville
bli en " långskubbare " ! )
Jag minns inte om det var
4 eller 5 per dygn men onödigt
många var det troligen ty en
läkare jag anlitade sade:
"Du har järnbrist och
äter för många apelsiner. "
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
Jag åt efter detta besked max
1 apelsin per dygn och blev
" ofattbart pigg " !
I övrigt åt jag som tidigare
och motionerade lika "mycket"
som tidigare.

Kan läkaren ha haft rätt i
mitt fall ?

1962 • Laholm
#12
11 mars 2016 kl 12:33
1 Gilla
Bo Tendell
1936 • Angered
#13
11 mars 2016 kl 14:17
Gilla
Tack, Lena för beskedet :
läkare är också människor!

Per, tack för besked om
"för mycket antioxidanter" !

LAGOM ÄR BÄST




Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.