Fartträning á la Strand

TräningErik Strand har SM-guld som senior i triathlon, simning och biathle. Han ger här sin syn på vad som är viktigt för att få till bra fartpass. Att läsa hans bästa tips går snabbare än en 30-sekundersintervall, men det kan spara dig åtskilliga minuter i sommar.

Var ordentligt utvilad: att köra fart när du redan är trött gör att du inte kommer upp i några högre hastigheter och dessutom riskerar du att skada dig.

Lång vila mellan dina intervaller
: är även det en viktig detalj som man lätt missar. Jag tycker att det är bättre att öka på vilan än att tappa fart. Det är ju trots allt fart du tränar på. En bra tumregel brukar vara att vila hälften av längden av intervallen. Ex. körde du en 2 minutersintervall så vila i 1 minut.

En mix av intervaller: är att föredra. Allt från 30-sekundrare till 10-minutare. Det går också att bygga stegar och köra fartlek samt backintervaller. En bra variant på stege är 1-2-4-8 min. Upprepa 2-4 ggr om du vill få till ett längre pass.

Gör det som känns roligt: du måste vilja springa/cykla/åka fort för att orka göra det bra. Om du har guldben, ta till vara på det och kör intervaller den dagen. Om inte kör något annat istället.

 

2 kommentarer till artikeln

1968 • luleå
#1
27 april 2013 - 10:41
Jag är helt nybörjare på cykel och ska till hösten vara med på ett triathlon hur börjar jag?
kan du ge mig lite tips om du har möjlighet?
1981 • Linköping
#2
27 april 2013 - 15:38
Precis så som jag brukar tänka! Att det är farten som är det viktiga i intervallträning! Men många jag tränar med verkar tycka vilan är det viktiga. Inte då att vila länge utan snarare att tiden på vilan är det essentiella. Jag vilar hellre lite till för att känna att jag bättre skulle orka hålla en högre fart...
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.