Foto: Mikaela Nordin

Behåll lårbenshalsen

Tips/PrylarVi fick ett meddelande till vår facebooksida, Jogg.se:

”Hej! Efter min första vurpa i halkan någonsin så förstår jag att jag inte är ung längre och behöver tips på bra fungerande halkskydd för vinterlöpning! Ska inte va nå skit man tappar och bör ändå va smidiga att trä på. Tacksam för tips!”

Självklart hjälper vi vinterlöpare varandra. Här kommer fem alternativ att fundera på!

Broddar

Löstagbara halkskydd med dubbar, ofta av gummi eller stål. Det finns tre olika varianter: Framfotsskydd, där broddarna bara sitter på den främre delen av foten, bakfotsskydd där de sitter på den bakre delen och helfotsskydd. Då täcker dubbarna hela fotsulan. Du får bäst grepp med helfotsskydd. Som nummer två på listan kommer framfotsskydd, eftersom det är delen du sätter i först när du springer.

Keramiska plattan

Vissa broddar får fäste genom en keramisk platta i stället för av dubbar. Den fäster hyfsat på halt underlag men ger förstås inte lika bra grepp som broddar. Den här sortens halksskydd är bra eftersom de inte behöver tas av på barmark eller inomhus. 

Dubbskor

Löpskor med dubbar i sulan. Med dem slappnar du av och börjar lita på löpningen trots halt väglag. Du kanske till och med börjar längta efter isfläckar, eftersom det ger bättre fäste än i slask. Du slipper rädslan, kan testa intervaller på frusen sjö och behöver inte anstränga dig mer än att knyta på dig dojjorna. 

Dubba skorna själv 

Ett billigare alternativ än dubbskorna. Förra året testade vi att själva skruva i dubbar i skorna här. 

Gå in

Spring på löpband inomhus och slipp allt vad halkskydd heter. Du slipper även: slask, snöblandat regn, mörker, iskyla och vind. Men missar tyvärr de goa solskensdagarna, frisk luft och intressant omgivning.

Bryt lårbenshalsen

På med helt vanliga löparskor, ut och spring. Vissa säger att du bygger upp muskulaturen när du balanserar och kompenserar för halkan. Andra säger att det är heltokigt att slira runt på isfläckar och snö under vinterhalvåret. Vilken sida står du på?

10 kommentarer till artikeln

1966 • Karlstad
#1
6 januari 2014 - 08:09


" framfotsskydd, eftersom det är delen du sätter i först när du springer"

Jo för många av oss är det säkert så men långt ifrån alla.
Jörgen H
1968 • Trelleborg
#2
6 januari 2014 - 09:21
Jag kan berätta om ett par Broddar jag har hittat och de ÄR bra grepp.

De kallas Sprngyard Cross Country och de har en värstingmodell som heter Ice Gripper. De kostar ca 200 kr i affären.
Jag köpte mina ute i Torup skåne. och jag gav 150 kr och körde 10 km för att prova. Bra grepp både upp och nerför.
1970 • Frösön
#3
6 januari 2014 - 12:15
Best-Grip dobbar (http://goo.gl/dMAOXc) för löpning/promenix. Skruva in dem i vilka skor som helst (med nog tjock sula. Själv har jag dem i ett par Nike Pegasus. Återanvändbara så det är bara att skruva ur dem och in i ett par andra skor. Jag har 17 dobbar/sko (11st 3000B fram och 6st 3000A i hälen). Pegasus har inte direkt bästa ssulan att skruva i, men det går med lite vilja.

Äger även ett par Icebug Pytho2 BUGrip..men de är alldeles för odämpade för mina fötter så jag får bara ont. Använder dem bara på kortare pass numera.

Gissar på att jag kanske har 60-80% av samma grepp i Nike-skorna som i Icebugsen, men å andra sidan får jag inte ont i fötterna :)

I fjol vinter körde jag och sambon med broddar... aldrig mer.
1956 • Vinslöv
#4
6 januari 2014 - 13:05
Jag använde Springyard först, men de ramlade av hela tiden så jag fick springa tillbaka och leta efter dem. Det blev långa pass. :) Nu använder jag Nordic Grip som har kardborreband över foten som håller broddarna på plats. Finns på xxl.se för 199 kr.
1967 • Rydebäck
#5
6 januari 2014 - 14:15
Min kollega på jobbet har varit hemma fyra veckor nu med *lätt* hjärnskakning efter att ha dragit på sig skorna och sprungit en sväng utan broddar. Full salto baklänges rakt ned - med bakhuvudet först. Inget luktsinne, koncentrationssvårigheter, och huvudvärk non stop.
Pro tip: chansa inte.
Tommy Davidsson
1967 • Tranås
#6
6 januari 2014 - 19:42
Hej
Har köpt Best-Grip dubbarna.
Är det nåt speciellt man bör tänka på när man skruvar i dem? Placering etc.
De ska sättas i ett par Nike Air Structure 15 eller 16.
1970 • Frösön
#7
6 januari 2014 - 20:06
Jag satte i dem rätt planlöst iom att jag köpte ett par extra (5st extra fram/sko och 2 extra bak/skor). Har försökt sätta merparten i de områden jag inbillar mig att jag sätter ner foten på :)
Pegasus som jag har skruvat in dem i har ju som sagt allt annat än optimal sula/mönster, men de gör sitt jobb.
Ingrid B
1970 • Hägersten
#8
6 januari 2014 - 20:17
Efter att använt löstagbara halkskydd i flera år, och velat om det räcker som halkskydd eller inte, bestämde jag mig för att i år köpa ett par Icebug. Beslutet tog jag när jag hittade den lite mer dämpade modellen DTS-L. På två månader har jag bara behövt använda dem 2 gånger (vintern har ju inte riktigt anlänt ännu), men vilket underbart grepp det var, och skön sko! Jag längtar till fler "isrundor"
Henrik Modin
1973 • Frösön
#9
6 januari 2014 - 22:20
Testat yaktrax - helt ok, gått vidare till best grip - mycket bra, men kräver bra ytor på skon för att få dubbarna på plats. Destruerar yttersidan.

Har nu Icebug Anima Bugrip - underbara. Funkar även i skogen för det obanade passet.
Raderad Medlem
1964 • Raderad Medlem
#10
7 januari 2014 - 00:36
Jag köpte Icebug PYTHO2 BUGrip förra året och är mycket nöjd. Det är riktigt roligt att ge sig ut på ett isigt löpspår, så nu får gärna vintern komma till Skåne. :)
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.