Slipp torr hud. Skona miljön. NoPoo!

KrönikaBelöningen efter ett lyckats träningspass. Kanske trösten efter ett pass som inte riktigt kändes helt hundra. För att värma sig efter den iskalla höstpromenaden. För att tvätta bort leran efter terränglöpningen. Det finns många sköna känslor förknippade med den underbara duschen. Att känna hur det varma (eller svalkande om du hellre vill) vattnet rinner över den trötta kroppen. Visst är det en härlig känsla?! Du kliver ur duschen som en ny människa, redo för nya äventyr.

Nå, med handen på hjärtat, har du någon gång tänkt på att du kanske torkar ut huden och håret med allt duschande? Har du tänkt att du ibland duschar för ofta? Jag skulle gissa att de flesta av oss då och då har tänkt dessa tankar. Men inte vill vi vara smutsiga, den där som kollegorna går omvägar runt på grund av lukten?

Jag har hittat en lösning som passar mig, jag känner mig ren och fräsch utan att vara torr som fnöske och ha torrt livlöst hår. För mig heter lösningen no ´poo. Det är en förkortning av engelskans no shampoo, eller om du hellre vill en liten översättningsordlek; ”ingen skit”. Kortfattat handlar det om att dra ner på onödiga och uttorkande kemikalier i kroppsvårdsprodukter, motverka vattnets uttorkande effekt och att lära sig vad din egen kropp mår bäst av. Det som passar den ena, funkar inte alls för någon annan osv.

Efter år av daglig hårtvätt, gjort av med flera liter balsam per år, slitits mellan viljan att lukta som en nyponros eller slippa irriterande eksem orsakade av parfym, så ramlade jag in på nopoo.se en kväll framför datorn. Jag läste och det gick upp ett ljus för mig, det finns en alternativ väg att gå. Jag bytte successivt ut schampot mot bikarbonat och äppelcidervinäger och kunde på köpet slippa all balsamanvändning (mitt långa, tjocka hår går ändå att reda ut!), tvålen byttes mot olivolja och honung, även deodoranten fick en snällare ersättare.

Visst tog det ett tag för kroppen att ställa om sig, nu behöver den ju inte kompensera uttorkningen med en överdriven fettproduktion. Även hjärnan behöver ställa om sig lite, tanken på renhet är inte riktigt den samma idag. För om jag har duschat efter jobbet och sen tränar, då räcker det ju ofta att skölja av sig den ”rena” svetten som ännu inte luktar illa. Jag njuter fortfarande av varma, sköna stunder i duschen, doftar ibland som en (artificiell) nyponros men oftast så doftar jag bara rent och ”mig själv”. Jag behöver inte lägga onödiga pengar på krämer. Dessutom mår miljön lite bättre och det är ju inte fy skam.

Så våga utmana dina egna vanor och din föreställning av vad som är renlighet. (Och jag har inte märkt att kollegor eller vänner håller för näsan när jag är i närheten, jag lovar!)

4 kommentarer till artikeln

1989 • Lund
#1
31 mars 2014 - 10:29
Bra! En hälsosam personlig omställning, och även för miljön? Tänk hur mycket färre kemikalier som spolas ned och i badkaret med dessa alternativa metoder. hår- och kroppstvätt. Ju färre ingredienser, desto lättare att förstå vad man faktiskt smetar på huden eller i håret. Tack Tanja!
1982 • Göteborg
#2
31 mars 2014 - 14:54
Jag har upptäckt samma sak! Efter 1 år känner jag mig väldigt nöjd, även om det var kämpigt på vägen. Även städning av huset har fått sig en genomgång av NoPoo - där använder jag endast såpa, diksmedel, ättika och bikarbonat. Fungerar hur bra som helst! Go NoPoo!
Linda
1975 • Ronneby
#3
31 mars 2014 - 16:21
Så kul att du upptäckt No Poo, hoppas fler blir nyfikna av din krönika:) Jag har hållit på med balsammetoden och no poo i 3 år, inget mer schampo för mig. Nu springer jag på fritiden och äger och driver e-butik med No Poo-produkter på arbetstid, intresset blev en ny livsstil! Kika in på almaofsweden.se om du är nyfiken:)
1958 • Borlänge
#4
1 april 2014 - 08:05
När jag tränade som mest i slutet på 80-talet skrubbade jag mig med barnolja i stället för att tvätta mig mid duschtvål. Kanon för huden som aldrig blev torr trots dubbla träningspass.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.