Foto: Mikaela Nordin

Enbensknäböj

Veckans träningStabilitetsövningar gör att du lättare tar hjälp av musklerna istället för att stressa leden när du springer, säger Eva Fridman.

Många tjejer och kvinnor är medfött överrörliga. Att vara överrörlig innebär att dina leder kan hamna i ytterlägen. Det vanligaste är att knäna översträcks (böjer sig nästan lite bakåt) eller att armbågarna översträcks så att leden böjs lite bakåt.

För överrörliga personer är det lite extra viktigt att arbeta med stabilitet, balans och teknik för att undvika skador. Men även andra löpare mår bra av att tänka på stabiliteten, poängterar Eva.

Enbensknäböj
Hitta någonting du kan hålla dig i. Ställ dig på ett ben, fot och knä ska peka framåt. Försök sedan komma parallellt med marken. Och så upp igen. Upprepa tio gånger på vardera ben.

3 kommentarer till artikeln

1968 • Tolfta
#1
18 juli 2014 - 08:17
Är man sjukgymnast så borde man veta att "naturligt överrörlig" också kan bero på andra saker, ungefär 5 av 1000 bär på Ehlers Danlos syndrom (EDS), många vet inte om det då de skyller på lång rygg, lyft fel eller har alltid varit så. Är man överrörlgoch har värk i leder, typ ryggen, bäckenet etc så bör man kolla upp med läkare.

Det går inte att bota, men däremot kan man få smärtstillande samt råd vad man inte skall göra = springa (som kan förvärra värken, skador) stretcha är BIG NO NO. då en person som har EDS kan skada sina leder för evigt, detta genom att dennes leder är som smält ost. Tyvärr förvärras ofta värken under livet och gör man sedan fel hela tiden så skyndar man bara på det och kan förvärra skadan ännu mer.

Har själv EDS, likväl min son och dotter (ärftlig) den kan vara olika från person till person, vissa går genom livet utan större problem medans andra har stora problem. Min dotter sitter bl.a. i rullstol pga av sin EDS, jag går på ständig smärtstillande som Morfin och andra medikament.

Så innan man slentrianmässigt går ut med att någon grupp är "naturligt" överrörlig bör man tänka till,

//Fritz
1971 • Göteborg
#2
18 juli 2014 - 09:25
Hej Fritz,

Självklart finns det överrörlighet som beror på en diagnos men det som vi ville belysa var inte den formen av överrörlighet. Många tjejer är svaga runt höft och knä och att träna stabilitet genom vissa övningar är bra då detta motverkar svaghet och instabilitet.

De artiklar och tips jag ger här på jogg.se är ofta generella och passar inte alla. Vill man få individuella råd är det alltid bäst att uppsöka en terapeut direkt.

Sen står det inte någonstans i artikeln naturligt överrörlig.

/Eva F

1968 • Tolfta
#3
18 juli 2014 - 16:51
Hej igen,

Tack för svar. Självklart stod det inte "naturligt överrörliga" jag tolkade dock "medfött överrörliga" som detta.

Mvh
Fritz
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.