Vantar! Vilken sort?

PrylarKylan kommer smygandes. Vilket är första plagget vi drar på oss för att hålla värmen? Jo, vantarna! Frågan är bara vilka slags vantar som funkar bäst. Vi har kollat i forumet. Det här tipsar medlemmarna om!

Ull, gärna Merino
Merinoullen värmer när det är kallt och andas när det är varmt. På så sätt ser den till att du alltid har en jämn temperatur. När vi är aktiva börjar vi svettas och fuktiga. Ull transporterar bort fukten utan att suga åt sig. På så sätt hålls huden torr. Bra grej!

Mobilhandskar
Lyssna på musik eller poddar, ta tiden, kolla gps:en, svara i telefon. Många fixar och trixar med sin smartphone under löpturen. Jobbigt att dra av och på vantarna. Tada! Det finns vantar med smartphonevänliga fingerspetsar. Poppis bland många av våra löpare och cyklister.

Lovikavantar
En tumvante i ull som stickas av ihoptvinnat garn som tvättas och ruggas med en ullkarda för att bli mjukare. Kajsa Berg springer i lovvikkavantar, nämner några av våra medlemmar.

Kirurghandskar
Vissa av medlemmarna älskar att ha doktorshandskar (du vet sånnadär i gummi) som innervantar. Det stänger inne fukten så att ytlagret förblir torrt och värmande. Kanske lite väl svettigt i de där kirurghandskarna, tänker vi. Hur tänker du?

Diskhandskar
Diskhandskar brukar vara populärt inom cyklingen kalla och regniga dagar. Syns i elitklungan ibland. Det går att kombinera med ett par tunnare vantar under för bättre värme.

Tumvantar
Många anser att tumvantar behåller värmen bättre än fingervantar. Men när det ingår pillande och fixande kan de bli för bökiga och i vägen.

Innervantar
Tunna fingervantar att ha innanför dina vanliga vantar. Varmt och skönt! Dock lyfter medlemmarna ett varningens finger för att ha innervantar i bomull. De transoporterar inte fukt, som ull gör till exempel. Fukt + kyla = kalla fingertoppar.

Gärna goretex
Materialet goretex är helt vattentätt men släpper igenom fukt och vattenånga. När det regnar ute och du svettas är det tipptopp. Du slipper bli nerkyld av regnvattnet men stänger inte inne fukt och svett. Score!

12 kommentarer till artikeln

Anders F
1973 • Umeå
#1
31 oktober 2014 - 08:55
Fler elitlöpare än Kajsa Berg använder den jämfört med andra vantar överlägsna lovikkavanten, här en bild på Agnes Sjöström i landslagsdress och lovikkavante från terräng-EM 2012: http://www.friidrott.se/nyheter.aspx?id=14657
Andreas
1984 • Kävlinge
#2
31 oktober 2014 - 09:29
"kylan" är jävligt överskattad. Så fort de blir lite mörkt drar alla fram 5 lager kläder. Jag springer med så lite som möjligt så länge de går... Tog inte fram långärmat förrän den här veckan.
1981 • Linköping
#3
31 oktober 2014 - 10:00
Bra genomgång, många tips jag inte tänkt på.

Andreat #2: det kan ju vara så att kylan är överskattad för dig och att det ser annorlunda ut för oss andra? Jag är tämligen säker på att jag inte inbillar mig att jag fryser, om det är ok med dig?
Jenny
1971 • Årsta
#4
31 oktober 2014 - 10:06
+1 på Karin!
1963 • Bromma
#5
31 oktober 2014 - 11:22
Det finns löparhandskar med ett vindtätt fingerskydd som man kan "kavla ner". Jag har ett par Newline. De tycker jag är lysande! Det är ju oftast i början av passet man behöver hjälp att hålla sig varm och med de här kan man anpassa efter behovet.
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#6
31 oktober 2014 - 11:39
Diskhandskar eller kirurghandskar låter hemskt, jag får panik av sådana handskar redan efter någon minut. Tanken på att ha sådana under träning ger mig rysningar men jag har inte testat det. Jag blir hellre blöt utifrån än inifrån om man säger så.

Håller med Andreas (#2) att man inte vill klä sig mer än nödvändigt men vad som är nödvändigt beror ju på vädret där man befinner sig och hur frusen man är som person.

Jag har mina egna gränser. Varmare än +11 så är det T-shirt och kortbyxor som gäller. Kallare än +11 så åker långärmat på. Kallare än +8 åker även långbyxor på. Minusgrader så är det även mössa och fingervantar. -10 eller kallare åker långkalsonger, långärmad undertröja samt tumvantarna på. Sedan får man justera gränserna lite om det blåser och eller regnar. Man lär sig ju snart hur man ska klä sig, vad som funkar och inte funkar.
Maria Olsson
1973 • Kristianstad
#7
31 oktober 2014 - 11:56
Håller med Andreas # 2, så lite kläder som möjligt. Shorts och t-shirt till minus garder om det inte blåser. Men vantar redan vid + 5. Fryser mer om händerna än resten av kroppen. Men helst inte för varma vantar. Provade tunna fleece vantar förra vintern, vilket var helt ok.
1985 • Göteborg
#8
31 oktober 2014 - 12:05
+1 på Karin, folk vet väl bäst själva hur varma de känner sig?

Jag fryser också alltid mer om händerna än övriga kroppen. Brukar springa i short, sport-bh och vantar när det är runt 8 grader.
JB
1977 • Vendelsö
#9
31 oktober 2014 - 13:09
Ytterligare +1 till Karin
1959 • Saltsjö-Boo
#10
31 oktober 2014 - 15:19
Jag klarar mig utan vantar, även i minus 20. Det funkar alldeles utmärkt att dra in händerna i ärmarna, det kan t o m vara varmare än vantar när det är riktigt kallt. Och om man behöver pyssla, eller om man vill ha lite svalka, är det enkelt att ta fram händerna..
Björn
1975 • Stockholm
#11
2 november 2014 - 15:58
Mina billiga SOC-fingerhandskar från Stadium med vindskydd man drar över fingrarna (så det blir som en tunn vante) kan vara det mest prisvärda köpet jag nånsin gjort. 99:- och används från höst till kallaste vinter.
Magnus Billberger
1968 • Falun
#12
6 november 2014 - 16:10
Olika anspråk gäller för olika sporter. Vid löpning är det inte så himla noga om vantarna är lite för varma eller kalla eftersom man kan ta av vantarna en stund alternativt dra in händerna i ärmarna. Överskottsvärmen från kroppen brukar i regel räcka för att hålla mina fingrar varma.

På cykeln är det en helt annan sak. Det är lätt att bli kall i början, särksilt om det blåser. När man fått upp värme i kroppen brukar händerna blir det också mer värme över åt händerna, men med svettiga händer och fartvind blir det så småning kallt igen. En kompis tillverkade skärmar av utrengerade däck för handtagen på cykeln vilket var en mycket bra lösning för att slippa fartvinden. Det räckte långt med tunna fingervantar och därmed bibehållet bra grepp och känsla och inte minst åtkomst till reglagen. På en racer är det svårare eftersom man vill kunna växla mellan flera olika grepp. Jag såg dock en intressant innovation hos min LBS. Det såg nästan ut som ett skoöverdrag som dock var anpassat att fästa på styret - BarMitts kallas de. Jag vet inte hur länge de har funnits, men det känns lite nytt.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.