Foto: decabild

Musse har siktet inställt på 42,2 km

ReportageI somras berättade Mustafa Mohamed, 31, att hinderkarriären är över. Och där den slutade tar en ny vid – på maraton! För nu inriktas träningen helt mot att prestera så bra som möjligt på 42,2 km och där är VM i Sydkorea 2011 det första stora målet.

Hinderkarriären fick ett mindre bra slut för Musse som vid EM i Barcelona i somras missade finalen med mindre än två tiondelar. Efter Finnkampen i slutet av augusti är det nu fler långintervaller, mer tröskelträning och långpass varje vecka som gäller.
– Jag känner mig väldigt motiverad för maraton och den träning som krävs! Jag är mer uthållig än snabb och tror att jag har talang för maraton. Jag har länge varit sugen på längre lopp och om träningen går som planerat och jag känner mig redo så blir första maratonloppet i vår, säger Musse.
Han har gjort ett försök på maratondistansen tidigare vilket var i Sevilla 2005. Då kom han i mål på 2.32.00 i uselt väder. Men hans verkliga kapacitet är betydligt högre än så, definitivt under 2.15.
– Planen var att jag under hösten skulle ligga på 16–17 mil i veckan och sedan stegra till 18–19. Men jag har haft flera småstörningar, ont i en vad och i en lymfkörtel, så jag har legat kring 16 mil hela hösten, säger Musse. I den ökade volymen finns bland annat långpass.
– De ligger kring tre mil och går ibland i 4.20-fart per kilometer eller 3.50-4.00 beroende på hur kroppen känns. Jag brukar lägga in ett tröskelparti sista 12 km som går i 3.30-fart. Tanken är att längre fram förlänga det avsnittet till 15 km och köra det i tävlingsfart, 3.05-3.10 per km.

Musse har kört tio pass i veckan under hösten men har som målsättning att komma upp i 11-12 pass. Två eller tre av dem är kvalitetspass.
– På tisdagar kör jag ett hårt, tufft intervallpass som kan vara 10–12x1000 m med en minuts vila mellan varje lopp. Farten ligger kring 2.55 och jag börjar lite långsammare och försöker avsluta snabbare, säger Musse.
På torsdagar kör han längre intervaller vilket kan innebära 8x2000 m med 1,5 minuts vila där varje intervall går på strax under sex minuter.
– Eller så kör jag 5x3 km eller 3-4x5 km. Ibland blir det en stege – 6 minuter, 3 minuter 1 minut. Vilan ligger nästan alltid på 1,5-3 minuter, säger Musse som endast kör två av veckans löprundor på asfalt för att hålla ner skaderisken.
Långpasset är den viktigaste träningsformen menar han. Men han lyfter också fram ett annat pass.
– Med jämna mellanrum springer jag två hårda pass på 16 km samma dag så att jag får ihop drygt tre mil. Tanken är att öka på detta till 20+20 km.
Även om det är maraton som är fokus så kommer Musse även tävla på kortare distanser – förutom halvmaraton också 5000 och 10 000 m bana.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.