Foto: Maria Wiberg

The Nike Blast

TräningSista helgen i januari går en av gruppträningsvärldens största happening, The Nike Blast (tidigare Nike Convention) av stapeln. Under två dagar samlas framförallt instruktörer, men även "vanligt" gruppträningsintresserat folk, för att träna, träffa likasinnade och inte minst inspireras av Sveriges och delar av världens instruktörselit.

I år var det 16:e gången eventet gick av stapeln och jag undrar om inte årets version också är den största? För som det står att läsa på www.thenikeblast.com – "Det är inget litet convent längre, det är THE NIKE BLAST!" Yoga Trance Dance, Akrobatik, Crossfit, Organic Bodywork, MUDO Taekwondo, Jazz Funk, Core Control, Piloxing, Hip Hop Fusion, Atletisk Bollträning samt 13 olika spinningpass med mer eller mindre innovativa namn är några av de 77 klasser som erbjuds. Utöver själva träningen kan deltagarna även välja på ett flertal föreläsningar av olika slag samt handla kläder ur Nikes senaste klädkollektion. Dessutom står korandet av årets "Nike Top Instructor" – ett samarbete mellan Nike och Fitness Magazine, artistuppträdanden och en (tränings)modeshow på det fullspäckade schemat. I anmälningsavgiften på drygt 2000 kronor ingår även ett par skor, i år en inomhusvariant av den populära Nike Free skon.

De senaste åren har stort fokus legat på dansklasser av olika slag och så är fallet även i år, men olika yogaformer, kampsportinspirerade upplägg samt "fusionklasser" av olika slag får en allt större plats. Det känns som att vi är på väg mer och mer bort från "yta och image" (även om det finns en hel del av den varan också) till förmån för ett sundare och mer funktionellt tänk kring träningen, vilket glädjer mig personligen mycket. En annan positiv aspekt är det faktum att cykelsalen fått en rejäl uppryckning i år jämfört med de senaste åren. Den känns inte alls lika trång som tidigare. Även om det fortfarande är många cyklar som ska få plats på en relativt liten yta så upplevde jag att det fanns mera luft mellan deltagarna i den nya salen. Detta känns extra roligt då det tidigare känts som att arrangörerna nedprioriterat cyklingen till förmån för övriga koncept.

Det är mycket trender som sätts under den här helgen. Det som presentatörerna har på sig, samt delvis det som säljs i shopen, brukar ge en tydlig hint om vilket träningsmode som kommer genomsyra gruppträningssverige kommande vår och sommar. De typer av klasser som finns speglar visserligen det som är hetast just nu, men skvallrar även om vad som kommer att slå stort framöver. The Nike Blast är helt enkelt en färgsprakande, vältränad och glädjefylld trendsättare!

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.