Sörmland Ultramarathon 2009 Foto: Maria WIberg

Terränglöpning

TräningI helgen går två härliga terränglopp i Stockholmstrakten - SUM och Tjurruset. Kanske ska du vara med i något av dem? Oavsett om du springer lopp eller inte i helgen så kan det vara på sin plats med lite utrustnings- och tekniktips för skogsbitna.      

Terrängskor är ett brett område. Lite beroende på vilken typ av terräng man ska springa i så väljer man skor utefter det. Det man kan fundera på är om man ska transportspringa på asfalt och sedan in i skogen - eller om man kliver direkt ut på mjuka stigar.

I det första fallet kan man med fördel välja en hybridsko som är bekväm både på hårt underlag och på mjukt. De känns igen på att de ofta har en sula som inte är särskilt djupt eller grovt mönstrad - men ändå markant mycket mer än på en vanlig löpsko. Fördelen är att du kan kombinera olika underlag utan problem - och nackdelen är att det inte är en optimal sko vare sig för det ena eller andra. Du kan slira i leran, och de kan känns klupiga på slät mark, men du tar dig fram.

En ren terrängsko springer du förmodligen inte gärna på asfalt med - tack vare de grova dubbarna i sulan. Dessa skor tunnare än hybridskorna, både i dämpning och ovandel. De är tighta och tunna, de suger varken åt sig särskilt mycket vatten eller väger särskilt mycket. Greppet kommer från rejäla dubbar som är gjorda av gummi och/eller stål. Ståldubbarna gör att vikten går upp lite, men å andra sidan vinner du fästkraft med dem på tex rötter där de greppar väldigt bra. Ståldubbar kan å andra sidan kännas halkiga på stenunderlag.

Klädmässigt är det i stort sett samma typ av kläder som du använder var du än springer. Om man ska tänka på skönhetsfläckar från leriga pölar så är kanske svart att föredra. Viktigt att tänka på när det gäller terränglöpning är att man kan bli rejält blöt och att ett snabbt ombyte efteråt är viktigt för att inte bli sjuk. Handskar kan vara skönt att ha på sig om man faller.

Ombyte leder oss in på övrig utrustning. En ryggsäck med ditt ombyte i kan vara värt väldigt mycket, just med tanke på att det börjar bli höst och kallare ute. Är ryggsäcken dessutom försedd med vätskesystem och plats för en smörgås så har du en gjuten heldag i skogen. Då kan många mil avverkas. En elastisk linda tar inte stor plats i säcken, och kan hjälpa en stukad fot att inte svullna upp så mycket. Det är en bra investering som förhoppningsvis inte behöver användas. Är du på okänd mark - glöm inte kartan.

Löptekniken i skogen brukar ge sig själv. Det går inte att löpa fram med samma långa steg som på slät mark. Du håller hela tiden koll på marken och var dina fötter ska landa nästa gång. Det blir kortare steg som av naturliga skäl lyfts högre än de gör på asfalt. Just denna lilla styrketräning gör dig starkare inför all typ av löpning. Variationen som ges i skogen ger också en mycket bra allmänstyrka tack vare att man parerar det ojämna underlaget med hela kroppen.

Till skogs!  

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.