Fyll huvudet med de tankar du vill ha. Foto: Olle Svalander

Målbildsträning

TräningMed målbildsträning skapar vi regelbundet och upprepat en idé eller bild om något som vi vill uppnå. Men det är inte bara en bild som ska eller kan tränas fram, utan lika mycket ett ljud, en lukt, en känsla. Terje Lien beskriver här hur vi kan använda oss av den här metoden i livet.

Målbilder är ett verktyg för att försätta oss i ett tillstånd som är positivt och kreativt. En målbild ska hjälpa oss till en mer positiv och trygg känsla - så ett större välbefinnande infinner sig.    

Oavsett vad målet är, exempelvis att känna avsaknad av stress, att klara 5 km, eller att springa en halvmara på en viss tid - så behöver vi skapa en mental bild av det som ska utföras eller uppnås. Målbilden behöver inte vara fabricerad eller ihopfantiserad. Tvärtom, ofta har vi egna erfarenheter av det som ska uppnås. Om någon vill hantera nervositet och stress så kan en bild av en trevlig stund med kamrater användas. Man väljer en situation där den känsla man vill uppnå infann sig. En känsla av lugn och trygghet.

Upprepa, dvs träna, målbilden i huvudet om och om igen - som en "film" som spelas upp. Koppla ihop bilden med känslan. Vi kommer så småningom att kunna ta fram denna kreativa och trygga känsla även i stressade situationer.  Effekten blir att mindre stress och oro infinner sig, och mer energi och glädje sparas till den aktivitet som ska utföras.      

Gör så här:
Ta fram en eller flera bilder/känslor av det som ni vill uppnå. Har ni egen erfarenhet av det ni vill nå så börja där.

Använd så många sinnen som möjligt. Bygg på med lukt och ljud till bilden ni ser. Är det ett ljud ni först "hör", så börja där. Lägg lite tid på detta och prova olika "bilder" eller sätt ihop flera. Till slut bestämmer ni er för en av bilderna som ni ska träna.

Ankra upp bilden med en trigger. Koppla ihop er målbild med ett eller flera ord för att få igång bilden snabbt.  

Utför träningen på en lugn och trygg plats till en början, tex hemma eller på en sten i skogen. Platsen och situationen ska vara kopplad till en trygg och lugn känsla.

Utför detta cirka 15 minuter dagligen. Till en början kommer störande tankar in men börja om igen tills ni har sett hela er "bild" eller "film".

När ni känner att "bilden" sitter bra (att ni kan ta fram den fort), trappa då upp och utför träningen i mer stressade situationer eller på mer störande platser. Ni ser då om "bilden" håller och känslan infinner sig.

Nästa steg är att utföra det som ni tidigare känt oro och stress inför. Ta med er målbildsträning och utför den före, under och efter utförd aktivitet. Det kan vara att prata inför människor, söka ett jobb eller utföra en idrottsprestation.

Lyckat till! Och kom ihåg att mental träning är ... träning. Den ska och måste upprepas ofta för att ha effekt! 

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.