Hur undviker man att hamna här? Foto: Maria Wiberg

Håll dig frisk

TräningNär du börjar träna så sänker du ditt immunförsvar då träningen blir en "stress" för kroppen. Det är därför många blir sjuka när de börjar träna och inte fattar varför.

När du tränat ett tag så har du stärkt ditt immunförsvar. Ibland kan det kännas tröstlöst att hela tiden få "börja om" innan man kommit över den där första "puckeln". Här följer några tips som kan hjälpa dig på vägen.

Det viktiga fönstret I: Efter att du tränat så är din kropps funktioner nedsatta och är extra känsligt de första 30 minutrarna efter. För att förhindra att du lämnar detta 30 minuters fönster på vid gavel och bjuder in att bli sjuk eller få en längre återhämtning så drick och/eller ät något så snart som möjligt. Det räcker med något litet till dess att du kommer hem och kan äta en större måltid. Detsamma gäller nu när det är kallt och man bli blöt under sitt pass. Se till att byta kläder fort till torra eller duscha varmt så snart du kan.

Det viktiga fönstret II: Detsamma gäller nu när det är kallt och regnigt ute och man bli blöt under sitt pass. Se till att byta kläder fort till torra eller duscha varmt så snart du kan så att du inte "stressar" kroppen i onödan.

Ät D-vitamin:  Antingen via kosten eller genom att äta D-vitamintabletter. Det är bevisat att just detta vitamin påverkar vårt immunsystem positiv och detta är speciellt för oss här uppe i Norden som inte får tillräckligt med sol under stor del av året.

Handsprit:  Använd ofta under sjukdomsperioder. Ha gärna en liten flaska i handväskan/träningsväskan. Sprita helst ända upp till armbågen för bästa effekt! Finns på de flesta Apotek.

Använd handskar: Du som åker kollektivt: Använd handskar även om det inte är kallt. Du vill inte veta vad som finns på stolpar, stoppknappar och annat på buss/spårvagn/t-bana…

Lyssna på din kropp: Känner du dig inte helt ok eller att något inte känns rätt i kroppen – skippa passet eller avbryt om du precis börjat. Kroppen brukar ha rätt och ger dig signaler som man bör lyssna på!

Om du blir sjuk:  Det finns lika många huskurer som det finns förkylningsvirus så har du en som funkar så kör på den. Generellt kan man nog säga att det inte finns några belägg för att vissa funkar bättre än andra. Tänk främst istället på att vila och sova ut. När du gör detta ger du kroppen en chans att ta hand om infektionen. Rusa inte iväg till jobbet för tidigt för då kan du få ett bakslag alternativt smittar någon annan.

När du kommer igång igen efter sjukdom:  Tänk på att när du varit sjuk så kan du inte bara återgå till samma nivå som innan du blev sjuk, annars är det lätt att du blir sjuk igen. Mjukstarta och känn efter och låt det ta en vecka med lugnare återhämtningsträning innan du återgår till ditt vanliga träningsschema.  

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.