Den vita hästen Foto: Sterling Noren

Caballo Blanco - running free

ReportageI helgen gick en löparlegend ur tiden. Han ägnade sitt liv åt löpning och som huvudperson i boken Born to Run lärde han många att se löpningen i ett nytt ljus. Han dog i naturen mitt under ett löppass. Således avslutade han sitt liv som han levde det, springandes.

Oftast överträffar myten verkligheten. I fallet Caballo Blanco kan vi nog alla vara överens om att verkligheten överträffade legenden. Caballo, eller Micah True som han egentligen hette, symboliserar för många av oss löpare ultralöpningens själ. Han nådde fram till och lyckades förmedla det som många av oss känner men aldrig riktigt lyckas klä i ord. Han fick oss att förstå varför vi springer och hur vi upplever det.

Caballo blev världskändis över en natt i och med boken Born to run, där han är huvudperson. Hans liv handlade från unga år om löpning och som han själv uttrycker det, "jag springer för att transportera mig, för att ta mig runt på lederna i Centralamerika och Mexiko och ja, det är det jag gör, jag bara springer".

Det som utmärkte Caballo var dels hans kärlek till naturen, dels hans okomplicerade sätt att se på löpning. Hans ögonsten var tävlingen han skapat, The Copper Canyon ultramarathon, tillsammans med folket som kallar själva sig för "The Raramuries"- de lättfotade. I september 2011 besökte han Sverige och Stockholm, för en mycket bejublad och uppmärksammad föreläsning om boken och sitt sätt att se på löpning.

Blanco förknippades också med den allt mer växande minimalistiska trenden och i en intervju med honom från 2010 berättar han att han springer så naturligt han kan, gärna i sandaler eller liknande. Kanske var det så han blev mest känd, som barfotamannen från Born to run. En bättre beskrivning är nog som en passionerad löpare som hittat sitt kall: att få bli ett med naturen, timme efter timme. Därför känns det ändå fint att han fick dö precis så. I sin natur, med sin löpning, mitt i det han älskade så högt. Vi tvingades slutligen lämna tillbaka det som egentligen hela tiden tillhörde moder natur.

Micah True hittades död lördag den 31 mars i Gila National Forest i New Mexico. Han blev 58 år gammal.

1 kommentarer till artikeln

1975 • tyresö
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.