Löparknä eller menisk?

Sedan slutet på oktober har jag haft problem med vänster knä. Det är en smärta som oftast kommer runt 10 km och från en minut till en annan gör det så ont att jag inte kan ta ett steg till. Det har blivit några pass där jag fått gå en ganska lång sträcka hem…

Googlade och blev ganska övertygad om att det rörde sig om ett klassiskt löparknä. Blev tipsad via jogg.se om denna artikel: http://runningwritings.blogspot.se/2012/02/injury-series-biomechanical-solutions.html. Övningarna i länken har jag kört ganska strikt under några månader, om än inte varje dag, och i december kunde jag köra ett pass på 17 km och ett på 20 km utan känningar. Men i söndags åkte jag dit igen.. Trots ganska lång löparvila.

Eftersom en bra tid på Stockholm Marathon är ett av årets mål gick jag igår till en naprapat som jobbat mycket med löparknä. Han hittade en höft som var sned. Bra! Mitt vänster ben var lite längre. Det knakade gott vill jag lova när han vred runt! Fick också stötvågsbehandling av utsida lår.

Däremot var han inte säker på att det var ett klassiskt löparknä. Han trodde att menisken kunde blivit skadad. Och idag när jag funderade mer över detta kom jag på att jag gjorde illa knäet ordentligt 1999, precis då jag flyttat ner till Stockholm. Jag hade varit ute och gått länge för att kolla in vart jag var och fått ont i knäet. Nån dag efteråt vrider jag till knäet så in i bängen på en buss som kör ryckigt… Haltade länge efter det. Nu är jag inte hundra på om det var höger eller vänster i och för sig… :)

Vid den tiden sprang jag i perioder, några månader på sommaren typ. Och jag hade stora problem med knäna då… It’s all coming back to me. Då var det ju halklamp och full gas som gällde varje gång, så jag tänker att jag borde klara mig bättre nu. Och jag har ju sprungit betydligt mer än vad jag gör nu.

Cykling är en annan teori… Har ökat på mängden och intensiteten på trainern. En riktig bike fit kanske inte är en sån dum idé?

Löpning i helgen och återbesök hos naprapaten om en vecka. Hoppas på att höften ställt till det för knäna och att jag nu kan bli bättre.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.