Recension Pearl iZUMi Fly Evo tröja och byxa

Jag har haft förmånen att få springa i kläder från Runnerscorner under större delen av 2012, vilket uteslutande har inneburit kläder från Pearl iZUMi.

Det här inlägget handlar om mina intryck av ett par tights och en löpartröja från deras P.R:O serie i form av Fly Evo byxa och tröja. Har inte koll på exakt hur mycket jag sprungit i dom då jag inte för statistik på det, men jag skulle gissa på åtminstone 70-80 mil i dagsläget. Kommer först att gå igenom lite tekniska detaljer om plaggen, för att sedan övergå till mina egna betraktelser.

Tröjan i sin helhet
Först ut är tröjan, som är tänkt som ett ytterplagg och inget mellanlager. Den är sydd i Softshell Lite, ett material som har bra skydd mot både vind och vatten, men samtidigt erbjuder en bra andningsförmåga. Detta sitter dock bara på framsidan av tröjan och på baksidan hittar vi istället ett material som istället är mer ventilerande, för att slippa känslan av att bli blöt inifrån.

Den har flera trevliga detaljer som t ex tejpade sömmar. Blixtlåset på framsidan av tröjan mäter 36cm så det är lätt att ta sig i och ur den. Dragkedjan har ett enkelt men funktionellt skydd vid halsen för att minimiera skav. Det finns ett extra skydd för händerna gömt inuti ärmen i nederkant, om man upplever att det skulle bli lite väl kallt i de handskar man valt. Två fickor bjuds man på, en mindre på överarmen som är försett med hörlursutgång för de som gillar att springa med musik, samt en större långt ner på ryggen. Båda fickorna har rejäla dragkedjor som gör att man kan lägga ner t ex nycklar utan att oroa sig för att tappa dom.För den som tycker att reflexväst är viktigt (vem gör inte det under vinterhalvåret), kan jag berätta att det är något man slipper med den här tröjan. Reflekterande detaljer sitter på tröjan och är synliga från alla håll och dom syns bra! Sen för de som är intresserade har Pearl iZUMi angett att tröjan är 10000mm waterproof och erbjuder 10000 g/m2/24hr breathability. Jag personligen är inte så insatt i vad siffrorna innebär i detalj, förutom att det kan sammanfattas i att den kan hålla regn ute samtidigt som svetten transporteras ut. .

Tightsen har även dom Softshell Lite material på framsidan, som går ner över knäna och som sagt skyddar mot vind och vatten. I övrigt erbjuder dom ett Thermal fleece material som är bra på att transportera bort fukt och hålla värmen. Som sig bör så finns det dragkedja i nederkant på benen, samt en bred och elastiskt midja med dragsko. Byxorna erbjuder en ficka som sitter strax nedanför midjan i bakkant och även här är det en förtroendegivande dragkedja som ser till att saker stannar i fickan. De har en trevlig liten egenhet där de är formsydda över knäna för att ge en extra bra rörlighetsförmåga, något jag inte stött på tidigare, men mer om det senare. Även här är det onödigt med extra reflexer, med tanke på de reflekterande detaljer som finns.

Mitt första intryck av plaggen var inte övervägande positivt. De såg visserligen bra ut och känns väldigt välgjorda som jag vant mig vid när det gäller Pearl iZUMis plagg. Men vid första utprövningen så upplevde jag att de satt "stelt" och kändes trånga i brist på bättre ord. Har lite svårt att förklara exakt hur jag menar. Men det skulle visa sig att det var en helt ogrundad känsla. Båda plaggen är helt enkelt sydda för löpning och det är som om det är först då man inser hur bra och följsamt de faktiskt sitter. Byxorna har, som jag nämnde, den lilla speciella designen att de inte sitter lika tight över knäna som man annars är van vid. Först tänkte jag att det var en rätt onödig idé men det skulle visa sig att jag hade fel även här. De sitter helt enkelt oerhört bekvämt och man känner sig aldrig hindrad i rörelserna. En befriande känsla när man väl har upplevt det måste jag säga. .

Jag har använt plaggen i lite skiftande väderlekar. Temperaturmässigt har det pendlat från ca -15 upp till 10 plusgrader, med lite olika kompletterande plagg under. Snö och regn har aldrig varit ett problem och till skillnad från en renodlad regnjacka, så slipper man den instängda känslan som oftast uppstår. Och än så länge har det inte regnat igenom materialet. Vinden har inte heller stört mig, tack vare det vindskyddande materialet på framsidan av plaggen.

En oerhört stort plus är det faktum att de insydda reflexer som finns i ffa tröjan, gör att en reflexväst känns överflödig. För mig är det perfekt då jag alltid vill ha så få plagg på mig som möjligt, för en smidigare löpkänsla.


Personligen tycker jag att tröjan är riktigt snygg i den röda variant jag har, men den kommer även i svart. Byxorna är mer diskreta i sin svarta färg med några reflekterande detaljer och loggor och gör inget större anspråk på att sticka ut.

Både tröjan och byxan kommer från Pearl iZUMis topplinje, P.R.O och det tycker jag märks. De är välgjorda, sitter skönt med sin utmärkta passform, har många genomtänkta detaljer där reflexerna är min favorit och inte minst så fungerar de i ett stort spann av väderlekar. Med tanke på det är priset på 1249:- för tröjan och 799:- för byxorna riktigt prisvärt. Ärligt talat har jag inte mycket negativt att säga om de här plaggen, förutom att byxorna kunde ha haft lite roligare utseende. De presterar som förväntat av ett par plagg ur en toppserie helt enkelt.
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.