Intervaller ger större testosteronutsöndring jämfört med distansträning

Det här är väl egentligen ingen nyhet i sig, då man undersökt hur hormonsvaret ser ut efter olika typer av träning tidigare. Men ändå en ny studie och jag kände att jag inte hade något att blogga om, så då fick denna studie rädda mig.

Man undersökte helt enkelt utsöndringen av testosteron hos 15 uthållighetstränade män, dels efter intervallträning och dels efter lugn distansträning. Intervallerna gick till som så att deltagarna fick springa 90 sekunder på en intensitet som motsvarade 100-110% av VO2max, för att sedan återhämta sig under 90 sekunder på 40% av VO2max i . Distansträningen i sin tur bestod av 45 minuter av kontinuerlig löpning på motsvarande 60-65% av VO2max. Totala arbetsbelastningen ska ha varit densamma för alla passen.

Testosteronet mättes mha blodtest både före, direkt efter och dessutom 12 timmar efter träningspassen. Utöver det kontrollerade man även nivåerna vid vila för att ha något att jämföra med.

Testosteron
Båda träningsformerna ökade nivåerna av fritt testosteron i blodet, men det var en signifikant större ökning efter intervallträningen. Och dessutom kunde man se en ökning efter 12 timmar för intervallträningen, medan det inte gick att påvisa för distansträningen.

Författarna anser att detta kan vara värdefullt främst för äldre löpare, oavsett om de tävlar eller inte. Detta då det ger en mer fördelaktig hormonprofil som motverkar t ex minskad muskelmassa och längre återhämtningstider.

Detta gäller som sagt främst för äldre manliga löpare, för yngre personer så är mängden testosteron väldigt sällan något man behöver bekymra sig över. Men intervaller har ju andra trevliga fördelar också, så det är bara att sätta fart!

2 kommentarer till inlägget

HR
1972 • Stockholm
#1
25 mars 2013 - 13:29
Ju hårdare jag springer desto mer hår på bröstet alltså?

Mvh Ryamattan Rundgren som håller på att klä om för gymmet...

1981 • Örebro
#2
25 mars 2013 - 13:40
Alberto: Så lite så, glad att kunna hjälpa till :-)

Henrik: Det är den enda slutsats jag kan dra? ;-)
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.