Ett steg i rätt riktning

Jädrar vad snabbt du springer.

Det ropade min före detta klubbkompis – och tillika snabblöpare – när jag mötte henne under andra halvan av gårdagens pass. Fem minuter innan det ropade en okänd man ut beröm till mig där jag kom springande med uppkavlade ärmar och shorts i ruskvädret. 4×5 km marafart på schemat och det blåste rätt eländigt när regnskurarna drog in. Det regnade rätt eländigt i blåsten. Jag får erkänna att det var något av en utmaning att lägga sig på rätt ansträngning och när jag mötte de som peppade mig var marafarten rätt hög. Föredömligt hög. Det blir lätt så när man byter kraftig motvind mot medvind.

Kombinationen av vind och en bana som är kuperad gör att det är rätt knepigt att springa ett långt marafartspass solo. Springer man i maxfart är det ju liksom bara att ta i men i submaximal fart gäller det att passa sig för att gå på för hårt. Pressar man i motvind och sen ligger kvar på den ansträngningsnivån när vinden vänder går det undan. Kanske inte i snitt men momentant! Svårt är det. Hade det varit tävling hade jag antagligen kunnat vila i klungor under motvindspartierna och snittat en betydligt högre fart genom passet men nu var jag solo. Det är faktiskt rätt bra att vara solo. Blir jag ensam under andra halvan av tävlingen kan jag hantera det eftersom jag gjort de tuffa passen solo och ligger jag i klungor under tävling kan jag hålla högre fart än under träning i samma ansträngning. Bara vinster med såna här pass med andra ord. Förutsatt att man tar sig genom dom. Och det gjorde jag. Ytterligare ett snäpp snabbare än förra veckans pass och bortsett från att jag kände mig lite trött i sketbenet på slutet var jag väldigt pigg och fräsch i kroppen när jag joggade hemåt. Med tanke på det antar jag att jag pressade precis lagom under motvinden och flöt med bra i medvinden.

Jag har räknat ut att om jag fortsätter att förbättra mig så här från vecka till vecka kommer jag att springa på 2:07:18 i Frankfurt. Det vore ju inte så dumt. När jag bollade det målet med mitt trogna bollplank Laser tyckte han att det lät lite optimistiskt. Jag tycker att det låter precis lagom.

SpeglisHa det,

Mackan


5 kommentarer till inlägget

1978 • Älmhult
#1
25 september 2013 - 12:51
Gå för 2.07! Du har det i dig! ;)

haha, men oavsett så gör du ju grymma kliv mot en riktigt bra tid. Kanske är denna ofrivilliga vila helt rätt upplägg?!
1979 • VESSIGEBRO
#2
25 september 2013 - 14:09
02:07??? du är galen mackan....ge mig din hemlighet
1967 • www.sapiens.se
#3
26 september 2013 - 07:46
Skulle jag springa på 2:07 skulle det vara den största idrottssensationen i världshistorien.

Om det blir ett bra upplägg med den ofrivilliga vilan återstår att se. Till att börja med vill jag komma ikapp mitt eget sommarjag. :-)
1979 • VESSIGEBRO
#4
26 september 2013 - 15:07
Vad fän Mackan du är ju våran stålis med Råssssa grejer ;)
1967 • www.sapiens.se
#5
26 september 2013 - 15:13
Stålis kommer inte undan hårdträning. :-)
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.