Hur lång tid för att vänja sig vid ett par nya skor?

Hej! Jag igen - helt superladdad för min nya blogg här på jogg.se. Jag har en hel del funderingar och det blir kanske en hel del inlägg med tanke på att jag som nybörjare vill springa ett marathon om lite mer än 4 veckor. Så ni får stå ut!! :)

Jag är en materialare och måste gå ALL IN om jag ger mig in på något. Detta gäller allt, tränar jag karate ska det vara GI, tränar jag crossfit ska det vara knäsockar och compressiontights, ska jag spinna måste jag ha spinningskor och blöja.. u get my point.
Nu när det gäller löpning är ju dojjan ganska så viktig, med andra ord det viktigaste. Jag har ett par asics för tillfället, de som är asics svar på barfota skor, men använder dessa både i gruppträningssalen där jag hoppar och stuttsar samt i löpspåret och inne på gymmet (=inte så bra för varken fötter eller underlag). Så jag tänkte mig ett par nya löpardojjor nu när jag endå ska satsa? Mamma säger bu och bä för det kostar ju en hel del.. men frågan är om det är värt det? Vad säger ni..Kan man bryta in ett par nya dojjor på 4 veckor?

Min mentor Petri Hellberg säger även att man ska satsa på en storlek större iomed att fötterna sväller vid långpass. Köper ni också nån storlek större?

Isåfall är det dessa jag vill ha, och dom finns för 1895:- på www.sportamore.se
Har ni tips på andra skor eller andra shoppingsidor? Kommentera gärna!

"ASICS mycket populära Gel-Nimbus.serie är äntligen tillbaka i den 15:e upplagan. Gel-Nimbus är fortfarande lika väldämpad och bekväm som sina föregångare men nytt med skon är den 2 delade mellansulan(Fluid Ride)i 2 olika material men i samma hårdhet, översta lagret närmast foten i Speva och SolyLyte längst ner för bättre respons mot underlaget. Ovandelen i Stretch Fit och Stretch Mesh flexibla material som gör att skon sitter som handen i handsken. Gel dämpning vid häl och framfot.
Gel-Nimbus passar dig med en neutralt löpsteg till lätt underpronation och som behöver en väldämpad och grundstabil sko till långpasset." Källa: www.sportamore.se

9 kommentarer till inlägget

1979 • Mariefred
#1
5 februari 2014 - 12:19
4 veckor är absolut nog med tid för att vänja sig med nya skor. Det är lite olika hur lång tid det tar. Vissa skor har jag inte haft några besvär med alls och andra har tagit lite längre tid att vänja sig med.
Om du ska springa ett marathon med skon är det så klart viktigt att springa långt med den för att se vad som händer när foten sväller. Eventuellt börjar skon skava eller klämma någonstans på foten och då behöver foten vänja sig vid belastningen på den punkten.
Jag ser alltid till att det finns lite extra plats vid tårna. Annars får man lätt fina blå naglar som i värsta fall trillar av. Men skon måste ju så klart sitta bra på foten i övrigt också.
Lycka till!
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
5 februari 2014 - 12:24
½ - 1cm kvar längst fram i skon för att klara tånaglar. Personligen skulle jag nog välja en sko som inte är så hög i sulan. Tycker nästan att modellen är för uppbyggd. Har du testat på löpband?
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
1981 • Linköping
#4
5 februari 2014 - 13:59
Tja, detta är väl saker (som med så mycket annat) som är rätt olika från person till person. Jag tycker inte att man ska behöva vänja sig med skorna alls, då har man köpt fel skor. Visst kan man någon gång få skavsår inledningsvis men inget annat.

Jag skulle (trots att jag nog får räknas till ultralöpare) aldrig köpa skor som är för stora. De ska sitta som ett smäck på mig. Men som du säger vill många ha lite större (dvs smakfråga). Vilka skor du ska ha beror på löpsteg, användningsområde samt till vilken "religion" du tillhör (här åsyftar jag antingen barfotaivrarna eller de som hellre ser att man har massa dämpning och stabilitet). Du bör gå och prova ut skorna.

Och, ursäkta om jag frågar, men det står att du är PT? Är det inte just sådnana här saker man har koll på då? Dvs inte detaljkunskap, men kunskap om var man hittar info, tankar om löpsteg, löpekonomi, skoval mm??
1981 • Linköping
#5
5 februari 2014 - 14:15
Förlåt om jag lät dryg, jag blev mest uppriktigt nyfiken (tänker att detta är just sådanan frågor folk skulle kunna ställa till en PT). Förstår att man inte kan kunna alla sporter.
1990 • Lerum
#6
5 februari 2014 - 14:27
Tack för era svar och tips!
Mycket riktigt som du säger Karin!
Som jag skriver i min profil så är jag väldigt ny inom PT yrket och älskar att ta reda på allt inom träning. Jag har läst väldigt mycket om skor och tagit reda på olika löptekniker o diverse inom träning och ville med detta inlägg ta reda på vad ni som löpt en hel del och har lång erfarenhet av att förbereda sig inför lopp och allmänt älskar att springa gör för att underlätta just för er. Så jag tänkte att man skulle testa sig fram med hjälp av eran expertis, då jag själv är helt ny inom löpning.. Förstår precis vad du menar och tog det inte alls för att du skulle vara dryg på något sätt :) din kommentar var välbehövlig! Tack :)
1990 • Lerum
#8
5 februari 2014 - 16:20
Tusen tack :)
1986 • Karlstad
#9
11 februari 2014 - 07:25
Jag tycker nog också att en sko skall man kunna vänja sig vid redan vid de första passen. Jag avgör gärna på första om dom är rätt eller inte. Eller så beror det på att mina skor alltid passar så bra ;-)

Men det är min åsikt. Lycka till !
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.