SM 100 km Löpning

Om bara några veckor, närmare bestämt den 26 april 2014 är det dags för den fjärde upplagan av Svenska Mästerskapen i 100 km löpning. Tävlingen som är sanktionerad av Svenska Friidrottsförbundet kommer denna gång att hållas i Uddevalla och föreningen Hälle IF står som arrangör. Banan är en varvbana, på asfalt, ca 5 km lång – vilken alltså kommer att springas 20 ggr. På en sådan här lång tävling kan en massa saker hända och fler faktorer än just träning och dagsform kan ha avgörande betydelse för hur resultatet blir. Ibland är det inte den mest vältränade löparen som vinner, andra saker som ex den mentala motivationen eller hur magen fungerar kan direkt påverka löparens insats.

Att vi har ett SM i 100 km är relativt nytt. Det har genomförts ett antal 100km-tävlingar tidigare i Sverige men så sent som 2011 hölls den första SM-tävlingen och då i Tibro, Västergötland med arrangören Team Ultrasweden. 41 personer (29 män & 12 kvinnor) ställde sig på startlinjen den gången och 36 fullföljde. Vinnarna blev Torill Fonn med tiden 9:07:12 och Anders Szalkai med tiden 7:44:21. Jag kommer ihåg att det var på vingliga ben som Anders klev upp på prispallen, och han berättade att han vid några tillfällen såg stjärnor under loppet. Banan var första året förlagd utmed i huvudsak landsväg som en rundbana vilken sprangs 14 ggr.

Att förlägga en tävling med denna distans utmed någon form av rundbana, gör det lite smidigare för arrangören när det gäller att kunna erbjuda energi och dryck till löparna. Då räcker det ofta med 1-2 stationer där löparna kan förse sig med det de behöver. Det kan dock å andra sidan upplevas lite enformigt när en bana ska springas många varv och det är då den mental styrkan behövs…

Året därefter, 2012, var tävlingen förlagd till nordliga breddgrader. Adak var platsen och här sprang man i naturen ett varv på en rundbana, under natten, i midnattssolen med mygg och renar. Adak SK stod som arrangör. Den krävande banan resulterade i att några bröt, dock tog sig 22 herrar och 7 damer i mål av de, även detta året, 41 startande. Vinnaren av damerna blev Frida Södermark med tiden 8:21:02 och Daniel Nilsson för herrarna med tiden 7:42:51.

2013 var året när ultrafebern spred sig – i alla fall i SM-sammanhang. Nu var det dags för Stockholm och arrangörerna Hässelby SK och Spårvägens FK. Rekordmånga löpare 31 damer och 156 herrar på resultatlistorna. Här sprang man på en knappt 8 km lång bana, naturskönt runt Djurgården och Gärdet. Vi fick se Kajsa Berg springa i mål på 7:40:49 och Linus Holmsäter på tiden 7:24:18. Tilläggas kan att många fler sprang distansen med utom SM-tävlan, vilket är fantastiskt roligt för ultradistanslöpningen.

Ultralöpning blir mer och mer populärt. Fler och fler vågar testa sina gränser.

Vi har många duktiga ultralöpare i Sverige och flera av dem håller en hög internationell nivå. Vilka som har tränat mest och ligger bäst till inför årets SM 100 km återstår dock att se. Det är med spänning vi ser fram emot den kommande tävlingen i slutet av april. Anmälan pågår för fullt. T o m 15 april kan man föranmäla sig på http://www.smfriidrott.com/tavling/sm-100km-2014 och därefter går det att efteranmäla sig mot högre startavgift.

Ses vi på startlinjen!?

/Helen Sandberg, ledamot KUL - Svenska Friidrottsförbundets Kommitté för Ultradistanslöpning

 

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.