Säkert!

Supervarmt springtest "gone wrong"

Så tanken var att öva mig på att springa i värme, tanken var egentligen inte att sluta i sängen hemma med ambulans på väg... Men så blev det.

Från början var planen 10 km, men eftersom min slinga gick i typ full sol hela vägen - så valde jag att bryta efter 6 km och gå resten hem. Här kändes allting OK, fast svettigt och varmt. Jag hade keps och solbrillor när jag sprang och med mig lite vatten - bara så ni inte tror att jag är helt från vettet...

Sedan hem för att duscha å äta - efter det iväg på skoluppvisning för syrrans tös som skulle spela saxofon :-). In i världens varmaste bamba ihop med 130 andra personer, och uppvisningen startade... Man fick inget annat att dricka än kaffe, hade behövt typ 4 liter vatten, men men - jag tänkte att det snart är slut och att huvudvärken som kom smygandes var min vanliga spänningshuvudvärk som kommer då och då.

Efter nån timma kom en våg av illamående över mig, och jag gick ut för att få lite luft - och sedan in igen för att inte missa saxofon-solot (hon var så klart hur duktig som helst förresten).

Åkte med syrran hem efter allt var färdigt för att få en huvudvärkstablett och tänkte att den skulle göra sin verkan på vägen hem - men i bilen kände jag tydligt att jag blev sämre och resan hem gick lite i snigelfart.

Hem och natta tösen, försökte få i mig vatten och la mig på soffan med alla dörrar öppna för att få lite tvärdrag – efter en stund ringde jag syrran så hon kunde komma och hjälpa mig för jag kände mig riktigt dålig. Huvudet kändes som att det skulle sprängas och illamåendet kom i vågor, jag har lite fobier inför att spy och eftersom jag mådde så illa ville jag inte dricka något heller (inte världens mest intelligenta val…)

Syrran ringde sjukvårdsupplysningen, och dom ville att vi ringde 112 – sagt och gjort!

Efter en stund hade mannen hunnit komma hem, då hade även mamma anslutit sig och ambulansen kom. Dom konstaterade ganska direkt att det var vätskebrist som var problemet, blodtrycket kollades som visade sig vara riktigt lågt – och efter lite samtal fram och tillbaka bestämdes det att jag stannar hemma och hör av mig igen om det blev värre (skönt – för jag ville inte in till sjukhus…)

Så, hela kvällen fick mannen tvinga mig att dricka resorb (tur att löpare alltid har det hemma) och cocacola om vartannat.

Idag känner jag mig ganska bra faktiskt – rätt trött och mosig i hjärnan men annars OK.

Läxan lärd – jag kan inte springa om det är för varmt!

10 kommentarer till inlägget

1971 • Göteborg
#1
23 maj 2014 - 13:34
Ajdå!
Stackars dig!
Skönt att höra att du ändå är bättre tjejen!
1968 • Kållered
#2
23 maj 2014 - 13:41
Läxan var väl också att du ska vara mer noga med vätska? :) Skönt att det gick bra ändå. :)
1978 • KÅLLERED
#3
23 maj 2014 - 13:47
Sant Patrik, mer vätska - ALLTID ;-)
1978 • KÅLLERED
#4
23 maj 2014 - 13:48
Tack Eva, har du hämtat dig från din hemska hemresa än då?
1971 • Göteborg
#5
23 maj 2014 - 13:52
Lite spak men jag kommer igen precis som du :-D
Roger Olsson
1971 • Eslöv
#6
23 maj 2014 - 14:11
Hmm, jag tror inte du lärt dig läxan! Drick mycket vatten dagarna innan du ska springa, innnan du ska springa, under tiden som du springer och massor efter att du sprungit. Då spelar det ingen roll hur varmt det är. Bästa löptemperatur skulle jag säga är 10-15grader men 20-25 fungerar om man är förberedd ordentligt. Sprang själv igår på lunchen i 25graders värme 10km. Ingen dricka under loppet, men jag hade druckit ordentligt innan och jag "bälade" i mig efteråt. Inga problem.
Tråkigt att du blev så dålig men låt inte vädret stoppa dig!
1978 • KÅLLERED
#7
23 maj 2014 - 16:12
Jag får skärpa mig helt enkelt med intaget av vätska, Roger!
1968 • Kållered
#8
23 maj 2014 - 16:33
Bra, lyssna på Roger! :)
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#9
23 maj 2014 - 17:01
Är det varmt räcker det inte att tänka vätska före träning, tänk vätskebalans hela tiden. Jag brukar alltid träna på våra solsemestrar och är då noga att dricka hela dagen. Har aldrig haft problem trots hela dagen på beachen. När jag sticker ut har jag alltid en halvliter vatten med mig. Tränade t.o.m i Turkiet 2005 trots +42 i skuggan, hittade dock aldrig skuggan. Kylde sedan kroppen i duschen vid poolen ( och invärtes en kall ... )
Karibou
1976 • Göteborg
#10
23 maj 2014 - 20:31
Ojdå härifrån också. Inte kul att läsa. Hoppas allt bra nu.

Visst kan du springa under solen. Håller med ovan att vätskeintaget är extra viktigt då (säger hon som sprang 15km under stekande sol utan vatten och fick stanna ett par minuter på en restaurang halvväg för att glupsa i sig två glass vatten innan hon sprang vidare).

Imorgon är det soligt igen förresten :)
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.