Hornstull - Järna: En svettig historia

Visst är det märkligt att det härliga sociala långlöpet Hornstull - Järna alltid går på årets varmaste dag? Efter två veckor av kyla och regn vaknade jag upp till en alldeles strålande morgon. Termometern visade redan på 20° och jag tog på shorts och linne medan jag fyllde min Camelbak med vatten. När jag kom fram till Hornstull hade redan en hel hop glada löpare samlats och det var så kul att träffa alla vänner igen! Jag tror att vi totalt blev bortåt 130 löpare!

Samling vid pumpen!

Det fanns farthållare för tre grupper, 6.15, 6.45 och 7.15. Sedan blev det en naturlig utbrytargrupp som höll ett högre tempo, men det byggde förstås på att de hade laddat ner kartan eller hittade själva. Micke som skulle hålla i 6.15-gruppen berättade lite om dagen och presenterade farthållarna.

Inget kan gå fel i leopardtajts!

Jag bestämde mig för att börja i 6.15-gruppen. Eftersom vi stannar och fikar hinner grupperna ikapp varandra och det finns möjligheter att både växla upp och växla ner. Vi sprang iväg och även om det var varmt så kändes allt bara kul och toppen! Det är bitvis en väldigt kuperad bana och krafterna tog slut snabbt i värmen. Vi sprang längs Mälaren och hela första biten är alltså den slinga som jag transportlöper från jobbet så allt var välbekant. Värmen var tryckande och jag började längta efter första stoppet som skulle ske vid Röda Cafét efter 16 kilometers löpning.

Svårsprunget i skogen

Och visst kom vi fram till Röda Cafét där jag fick både glass och cola vilket kändes perfekt just då, men faktiskt inte alls särskilt bra när det var dags att springa vidare. Jag tog ett ganska långt stopp här och väntade in 6.45-gruppen. Perfekt att kunna byta grupp i pausen!

Mums!

Ja, jag var trött redan efter 16...

Benen kickade igång efter pausen, men oj, vilket håll jag fick! Bara att bita ihop och härda ut - man vet ju att det försvinner så småningom. Det gjorde det den här gången också, men löpningen gick långsamt eftersom vi sprang en hel del på Sörmlandsleden som inte alltid är så lättsprungen. Fördelen är dock att skogen ger lite efterlängtad skugga.

Ute på landet

Från Röda Cafét är det 8 km till Tumba där det blev ett kort stopp vid McDonalds. Här hoppade jag in i en lite snabbare utbrytargrupp från 6.45-gruppen och vi matade på till Möllebadet där de första gängen stannat och badat. När vi kom skulle 6.15-gruppen precis sticka vidare och eftersom jag ändå är en badkruka så hakade jag på dem istället. Bytte alltså tillbaka till snabbgruppen! Jag vet - jag är förvånad själv! :-) Nu var det inte långt kvar till Rönninge och nu började löpningen också bli mera njutbar. Jag kom in en den där fasen när man bara kan mata på. Nu hade jag ju redan bestämt mig för att stanna i Rönninge även om känslan var bra. Jag ville ta det lite försiktigt med min onda höft och dessutom ville jag passa på att njuta av ett skrovmål på underbara Rönninge Deli

Vad kan en hungrig löpare mer begära?
Vi satt ute i gräset och njöt av maten och bara slappade. Niklas fixade kaffe efteråt och jag måste säga att det var bland det godaste kaffet jag druckit! 

Kaffe och choklad!
Vi såg alla tappra grupper fortsätta mot Södertälje, men vi låg nöjda kvar i gräset till långt in på eftermiddagen då vi slutligen satte oss på pendeln tillbaka till stan. Det hade verkligen varit en toppendag! Visst är det tungt att springa i värmen, men å andra sidan så är det ju härligt med sommar, glass och glada människor! 

Totalt skrapade jag i alla fall ihop 31 km och när jag kollar på kartan så ser det ju ganska imponerande ut! Det här var min första dag på semestern och jag kan lova att den kunde inte börjat på ett bättre sätt! 

Det ser ju ganska långt ut...

4 kommentarer till inlägget

Ingrid B
1970 • Huddinge
#1
5 juli 2014 - 22:05
Det här var kul läsning och väldigt fina bilder! Vilken fart du haft i värmen, imponerande! Ha en riktigt skön semester!
Mikael Eriksson
1974 • Märsta
#2
5 juli 2014 - 22:08
Grymt att prestera 30km+ i denna värmen, jag gav upp vid Tumba.
1971 • Gävle
#3
6 juli 2014 - 20:29
Det är precis av den här anledningen som jag tränar, för att kunna orka delta i den typen av upplevelser framöver =) Härlig läsning, tack för att du delar med dig!
1969 • Hägersten
#4
7 juli 2014 - 08:24
Tack! Nästa år kanske jag gör ett försök på hela sträckan! :)
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.