Kittad för vinterlöpning

555768_10151535653087494_1461134510_n
Nu vart det kallt igen, vanligaste frågan är varje år vilka kläder, hur många lager och vilka skor som är bäst. För egen del är jag nöjdare än någonsin med mina grejer för både låg- och högintensiva pass i minusgrader, oavsett underlag:

På fötterna:

Salomon Sense 3 Ultra Spikeground
spikeground
Med hjälp av en skruvsats från Best-grip som jag satte mellan dubben på mina favoritskor från säsongen har jag fått en lättviktssko med ett överjävligt grepp. Att jag sätter dubben mellan de befintliga gummidubbarna och inte på beror på att jag föredrar ett helhetsgrepp på skon, metalldubben ska bara användas när de behövs och ge lagom grepp istället för att alltid gå i, öka avståndet mellan fot och underlag. Resultatet är att akilleshälen för Salomon (hala spänger, rötter och berghällar) nu är helt borta och skon är i mitt tycke i det närmaste perfekt.
spikeground2

Salomon Fellcross3
10385571_10152952863707494_6662168594449078265_n

Min pansarvagnssko med bra skydd överallt och rejäl mönstring gör den perfekt för mörkerlöpning, jag behöver inte bry mig om hur det ser ut under mig på samma sätt som med de tunnare sense-skorna utan det är bara att springa på. I nysnö är de fantastiska och våtvikten är kraftigt reducerad mot föregångaren.

Salomon Sense Pro
För snällare pass med inslag av asfalt och dagar då jag bara vill ha lite mer dämpning åker de här trotjänarna fram, omodifierade då sense-sulan är helt ok på de flesta underlag.

Inov-8 Oroc280
1479372_10152202795092494_245448041_n

Ska det vankas riktigt tufft underlag åker de här gamla trotjänarna fram, dubbade och med en rejäl sula men kanske inget jag springer längre distanser i då de inte sitter riktigt lika skönt på mina fötter som Salomonskorna.

På benen:

Salomon S-lab Hybrid pant
hybridpant

Magisk byxa, för mig som inte trivs i tights är de verkligen en frälsning. Tunna, lätta och blir i princip aldrig blöta. När de väl blir det torkar de blixtsnabbt och blir framför allt aldrig tunga. När jag sprang i de här i höstas tyckte jag att de var svala och sköna, nu när jag springer i minusgrader behöver jag inte underställ förrän det blir tvåsiffrigt. Fråga mig inte hur, kan inte förklara det.

Smartwool NTS microweight bottom
Merinoull är bäst, ’nuff said. De här tunna byxorna sitter kanonfint och gör jobbet som förväntat, börjar heller inte lukta efter varje pass så de funkar att köra med bara de får torka i fred.

Injini-strumpor
Sen jag skaffade mitt första par är jag frälst, hade de funnits i en ren merinoblandning skulle de funkat jämt, men har lite ”vanliga” merinostrumpor från feetures och icebreaker som duger också men de är inte alls lika sköna.

På överkropp

Kask 160 crew
kask_crew_160-25583694-2

Merinounderställ i glada färger som gör jobbet, riktigt bra passform som är lite längre i ryggen utan att bli bylsig. Är det lite kallare kompletterar jag med en funktionströja av nåt slag.

Salomon Trail runner warm LS
Skönt mellanlager för riktigt kalla dagar

Jacka
Har ett par Fast-wingjackor från Salomon eller en Arc’Teryx Incendo som duger i alla väder, tycker att det är viktigast att jackan ventilerar ordentligt så den inte blir blöt inifrån. Goretex-jackor behöver jag egentligen aldrig för träning, möjligen skulle det vara bra att ha en om man skulle springa ett längre lopp i alpin terräng.

På huvud och runt hals sitter nån form av buff, på händerna har jag helst tunna vantar, det finns verkligen hur många som helst att välja bland, men viktigt är att de transporterar fukt och möjligen har lite extra skydd över ryggsidan på handen som utsättts mer för vind.

Hellre lite för kall än för varm och så lätt som möjligt är min grundtanke, med bra grejer behöver du inte så många lager på kroppen och ju färre lager desto mindre fukt som stannar.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.