Skid-Saga

Valla för Vasaloppet!

Idag är det ca en månad kvar till Vasaloppet och själv är jag borta på juniorcup i Örnsköldsvik där jag inte startar förrän 17.00 tiden ikväll. På tävlingar är valla ett stort fokus och därför tänker jag att dagens ämne ska vara kring det här vallandet! Självklart inriktat mot Vasaloppet! Jag vet inte riktigt hur ingående jag ska gå men jag går först lite på de allra viktigaste baserna. Tips är att youtuba videor om man är osäker på hur man gör!

 

Viktigt att tänka på inför Vasaloppet:

 

  1. Att ha skidor som ligger inom ditt spann, dvs. som passar din vikt och längd. Detta prövas ut enklast hos din sporthandlare.

 

  1. Markera ut dina fästzoner där du ska valla fästvallan. Den brukar vara från klacken och 50 cm framåt mot skidans spets.

 

  1. Rekommendationer är sedan att lägga en hård glidvalla när den håller en lång åktid och inte drar åt sig smuts lika enkelt som en mjukare högflour. Strukturen på glidytorna bör vara en rak 1mm, som fungerar i alla fören.

 

  1. När du ska lägga din fästvalla börjar du med att rugga fästzonerna genom att använda ett sandpapper (korn 100), detta för att få fästvallan att fästa bättre. Sedan tar du ett grundvax eller en hårdare valla (typ grön) för att få vallan att fungera bättre, den här kan du lägga redan dagen innan. På tävlingsdagen väljer du sedan din dagsaktuella valla efter temperatur som du klossar 4-5 tunna lager av på grundvaxet.

 

 

 

Valladjungeln är fantastiskt stor och många produkter fungerar bra och är likvärdiga varandra. Det gäller att hitta de vallor man trivs med. Fick du inte mitt julklappstips om Toko-vallorna så tipsar jag om dessa igen. Enkla vallor som fungerar väldig bra i de flesta väder. (Klicka på bilden för att få instruktioner hur du lägger på dessa.) 

 

 

 

På glidytan har jag hittat en svensk produkt som har väldigt bra prisklass och som är mycket slitstarkt! Det är av märket Innovax och jag rekommenderar deras pulver extreme cold och extreme warm. Dessa är hårda och innehåller flour vilket kommer få dina skidor att svischa i spåret! (Klicka på bilden för att få instruktioner för att lägga på dessa.)

 

Lycka till!! 

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.