RunTobyRun!

RIVIERA CLASSIC - vackert lopp med två brutalbackar

CLASSIQUE DES RIVIERA/RIVIERA CLASSIC
Ventimiglia-Menton-Monaco 23.8 km
2.07:45 (5:22/km)

Bilder från löpet finns utlagda på bloggens "moderskepp" www.running.tobycat.se där du även kan läsa om min Långa Väg Tillbaka efter sjukdomar och operation samt rapport från startfållan i Ventimiglia. Och mycket annat...

Videolänk från iRewind med där jag passerar gränsen, 21.1 och går i mål hittar du HÄR (oklart dock hur länge den ligger ute för fri visning)

Känns oerhört bra just nu - bestämde nig för detta lopp i augusti men har sedan dess tappat 12 veckors träning p g a förkylningar och ytterligare en för att operera bort gallblåsan.

Väckningen ringde ilsket kvart i sjui morse och jag tryckte i mig lite frukost: juice, yoghurt, croissant, matbullar och packade ner ytterligare några bullar och tre bananer i packningen. Tåget gick 07.26 och tog nästan en timme, väl framme i Ventimiglia var det rätt kyligt men lagom innan start 09:45 började solen värma.

Hit kom jag första gången på tågluff -89 och tyckte att Italien var en ganska sjaskig teater och den beskrivningen passar rätt bra fortfarande: fina monument men ganska sjaskigt emellanåt, tur Berluscioni är borta. Men maten och kulturen är härlig.

Efter start var det rätt trångt, så småningom tog vi oss över en bro och där började den: backen upp genom gamla stan. Var inställd på att ta det lugnt men halvvägs fick jag energi av att springa ikapp en kille i Hammarbytröja. Forza Bajen, ropade jag och så peppade vi varann.

Efter 2 km började det gå nedåt och där någonstans fick runkeepern spunk och började leverera den ena fantastiska tiden efter den andra – helt klart bad ass runkeeper. Kändes som att jag hade en överoptimistisk coach i örat och rätt snart låg runkeepern 500 meter före de officiella skyltarna. Som inte heller verkade stämma (10 km-skylten satt på annat ställe än på arrangörens kartor).

Passerade gränsen, där välbeväpnade italienare i tyrolerhatt med fågelfjäder stod på ena sidan, hårda franska gränspoliser på den andra och så var vi i Menton. Här har vi bott tre gånger och jag kan vägen utan och innan, vinkade till ”vårt” hus och gjorde sen allt jag kunde för att slappna av och sträcka ut.

Om backen i starten var tuff så är det inget mot vad som börjar precis innan 14 km-skylten. Över 100 meters stigning som inte ger sig förrän efter 3 km. Men det går lättare än jag trott och jag får extra energi när jag märker att vi slipper ta oss ända ut på udden, där den sista backen är riktigt tuff.

I stället får jag skönt flow i nerförslöpan och gör en av mina snabbaste kilometer mellan 20 och 21 –där det går rejält utför vid tennisklubben i Monte Carlo - och halvmaratiden är till och med min fjärde bästa sedan 2012.

In genom F1-tunneln, runda hamnbassängen och se målportalen hägra – men än är det för tidigt att ropa hej, det är 800 kvar och vi ska – precis som F1-bilarna ner till Rascasse och vända och svänga in i ”depån”.

Känslan i mål att se sin egen tid + en svensk flagga på en digital skylt vid målportalen var obetalbar. Jag hade ju sänkt ”godkänt” till 2:22, behållit 2:11 som ”bra” och så gör jag 2:07;45. Och hade säkert kunnat kubba på till 30 km och fortfarande göra en bra tid!

Ungefärliga stinter:

5 km: 27:45
10 km: 54:21 (26:36)
15 km: 1.21.16 (26:55)
20 km: 1.47:10 (25:54)
21.1 km: 1.52:41 (5:31)
mål: 2.07:45

 

Bra med loppet: vackert, utmanande, billigt att flyga till Nice. 23 euro i annälningsavgift inkluderar fin medalj, (ful) funktionströja från Nike (tjejernas var snyggare) och tågbiljett från Monaco till starten i Ventimiglia. överlag bra ordnat!

Obra: fransmännen är pilliga med läkarintyg, inte mycket till publik, si och så med exaktheten på km-skyltarna. Officiella mellantider vid gränsen (cirka 8.7) och vid 21.1 - inte vid 5, 10, 15, 20 som brukar vara praxis.

2 kommentarer till inlägget

Steffanie Esse
1973 • Malmö
#1
15 mars 2016 - 17:39
Bra jobbat! Kul med en så bra tid så tidigt på säsongen!
Thobias Ligneman
1967 • Västra Ingelstad
#2
16 mars 2016 - 09:40
Definitivt - hoppas bara att jag inte "peakat" redan ;-)

Detta loppet borde du pröva!
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.