Rapport från Lidingöloppet on Tour Jönköping

Då var det äntligen dags igen, för min tredje tävling i år, efter att ha återupptagit löpträningen i höstas med springa-gå-programmet C25K. Detta var den första tävlingen när jag hade hyfsad framförhållning så att jag kunde förbereda mig bättre. Innan Wings for Life i maj hade jag varit skadad i vaden i många veckor och Nackhällerundan i slutet av juni blev en spontantävling med några dagars varsel, för att springa tillsammans med pappa, bror och svägerska.

Men vaden gjorde sig åter påmind efter en lite för hård vecka i mitten av juli. Efter alternativträning på motionscykel och nyinförskaffade rullskidor gjorde jag bara ett fullskaligt, dedikerat löppass, långa tempointervaller 6 dagar före tävlingen.

Dags för uppvärmning.

Med Stefan Johansson inför uppvärmningen.

Det var ett riktigt trevligt lopp, Lidingöloppet on Tour Jönköping, med utgångspunkt från Hallbystugan. Rejäl kupering och 75% av sträckan på bitvis teknisk terrängstig. Min sluttid på 53:16 motsvarar ca 50 minuter på plant underlag, enligt några olika metoder för nivåanpassad hastighet (grade adjusted pace), baserat på de 225 m i höjdskillnad som Sporttracks visar att det var (med Lantmäteriets höjddata som underlag, med en upplösning på 50 x 50 m). Och då är ändå inte underlaget inräknat i det. Så det får jag vara nöjd med i dagsläget. Nackhällerundan på 9,5 km hade för övrigt 262 m höjdskillnad som jämförelse.

Redan under uppvärmningen kände jag att vaden var stram och under loppet kände jag fr.a. av den från 3 km. Efteråt haltade jag och var rejält öm i vaden. Det blir nog några dagar med alternativträning nu...

Började loppet i bra tempo, 19:20 (4:49 min/km) efter 4 km, men då var det mestadels lättlöpt och totalt ca. 50 meter fallande (74 meter uppför och 123 meter nerför). Just i nerförsbackarna sprang jag fortare än nästan alla andra där jag befann mig och ibland var det inte helt lätt att springa om på småstigarna.

Det var efter 4 km som loppet började på allvar. Från 4,25 till 8,7 var det nästan bara uppför, totalt 58 höjdmeter uppåt, men många knixiga upp- och en del nerförsbackar. Från 4 till 7 km var det 92 meter uppför och bara 50 meter nerför. Strax efter vätskekontrollen var det någon halvkilometer med svagt uppför på banans enda asfaltsparti. Där märkte man hur mycket lättare det var att springa på sådant underlag, även om det gick uppför, än på de knixiga skogsstigarna.

Karta från http://hallbysok.se/arrangemang/lidingoloppet-on-tour-9-augusti-2016/

Efter en rejäl utförslöpa ner mot 9 km kom den tuffaste uppförsbacken där jag t.o.m. gick några steg. Och sedan ytterligare ett par branta uppförsbackar in mot "stadionområdet" vid Hallbystugan. Den sista kilometern var (tillsammans med den 7:e) tuffast med 40 meter uppför och bara 21 meter nerför. Uppförsbackarna gjorde att jag då inte heller orkade tillgodogöra mig nerförsbackarna.

De uppsatta kilometermarkeringarna var hela tiden någon minut för sent, så jag trodde att jag sprang långsammare än vad min GPS-klocka visade. När jag passerade 9 km-skylten efter runt 48 minuter trodde jag att jag inte hade chans på att komma under de 53 minuter som var mitt mål, eftersom jag visste att sista kilometern var tuff. Men det visade sig att min GPS-klocka stämde bättre än de utsatta markeringarna och den sista kilometern var kortare... Den var också min klart långsammaste, Då sluttiden visade 53:16, bara 16 sekunder över gränsen till startled 5 i Lidingöloppet, hade jag nog kunnat pressa mig mer för att klara den tiden om jag visste att jag låg på gränsen...

Från 6 till 9 km hade jag två löpare som följde mig, men i stigningen efter 9 km drog de iväg och sprang i mål på 52:59... Oh well...

Målgång

Just efter den sista, branta uppförsbacken och spurten in mot mål. Foto: Christer Svensson

Men jag är jättenöjd ändå, om än lite orolig för vaden... Och fr.a. var det en riktigt trevlig resa med Stefan och Christer och mycket snack om ultralöpning och annat spännande på vägen. Christer sprang in på 45:53 och plats 48 (efter 314 km på 48-timmars i Skövde en vecka tidigare, en trail-mara i Norge i lördags och 20 km på rullskidor samma förmiddag som loppet...). Stefan fick 48:38, efter att ha slagit personligt rekord på halvmaran på ett träningspass dagen före...

 

Christer Svensson strax före start.

Mina 53:16 gav totalt plats 118 av 170 startande. Det hade ju varit kul att belönas med något annat än vatten och saft vid målgång, inte minst då Lidingöloppet var delarrangör. Men anmälningsavgiften var billig och det viktigaste var en trevlig löpupplevelse i den vackra skogen!

Vadkänningarna efteråt, jag haltar fortfarande två dagar efteråt, har gjort att Lidingöloppet känns mer som ett projekt för 2017. Kroppen hinner helt enkelt inte vänja sig vid den mängdträning som jag behöver för att klara Lidingöloppet på 3 timmar. Det får bli Varberg Halvmarathon i oktober istället och ett par 10 km-tävlingar på hemmaplan i Växjö i augusti/september.Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.