RunTobyRun!

UPPSALA: trevlig terrängmil på Kung Björnloppet

16-kbj1

 

Det var i Hågadalen och runt Kung Björns hög som jag gjorde min första mil, i början av 80-talet. Missade förra årets lopp på grund av förkylning och var ytterst nära att få lämna återbud även i år.

sverige
# 34 – 160917
Kung Björnloppet, Uppsala 10 km
51:49 (5:11km)

Ja, historien höll på att upprepa sig. Har varit förkyld hela veckan, en sån där irriterande småförkylning med lite snuva, lite ont i halsen, lite hosta, lite ont i halsen men ingen feber. Inte tillräckligt sjuk för att stanna hemma från jobbet men fullt tillräckligt för att inte kunna träna.

Kände mig hyfsad i morse och det avgjorde saken; begav mig till starten vid orienteringsstugan i Norby med uppgiften klar för mig: ta det lugnt, ta dig runt.

Scoutade delar av banan i somras och tycker det är en skön slinga. Lagom kuperad och bra underlag – skogsväg/stig större delen av milen förutom hagen upp mot den gamla gravhögen som är upptrampad stig i gräs, lite lagom ojämn, och en 500-meterssträcka asfalt genom Håga by.

När jag växte upp var Håga ett institutionsområde och särskola för bland annat barn med Downs syndrom, i stans absoluta utkant, ingenting man cyklade igenom av en slump. En kille i plugget hävdade med bestämdhet att de (med Downs) ”var farliga och inte fick retas upp för då kunde man bli jagad” – sicket skitsnack!

Extra fint är det i början och slutet av banan, då den går på en grusväg längs med Hågaån och passerar över densamma på en liten bro. Visst, i början var det lite trångt och i vanlig ordning svårt att hitta en egen rytm (första kilometen på 4:55) men rätt snart glesnade leden och mellan 2 och 8 km sprang jag om många löpare utan att bli omsprungen själv. Kände också att jag hade stor nytta av att ha scoutat de tre värsta backarna i förväg.

51:49 är jag supernöjd med efter förkylningen, siktade som sagt på att ta det lugnt och gå in under timmen… Härligt oxå att äntligen få löpa på ”hemmaplan” igen, blir ju inte så ofta nuförtiden.

RunTobyRun!

Läs bloggen i sin helhet med bilder och statistik på www.runtobyrun.se - till exempel mer om Uppsala: nostalgirunda med jobbiga minnen från 80-talet

från 80-talet

16-kbj2

16-kbj3

16-kbj4

16-kbj5

Bild från Kung Björnloppets bildbank

16-kbj6

 

2 kommentarer till inlägget

2009 • Klippan
#1
17 september 2016 - 22:20
Tack för ännu en trevlig lopprapport. Vill uppmärksamma Dig om en olycklig formulering. Uttrycket "mong(...)" är ett nedsättande och befäster fördomar.

mvh
Andre'
Thobias Ligneman
1967 • Västra Ingelstad
#2
17 september 2016 - 23:03
Hej, håller med. Är ju egentligen ett (korkat) citat, i raderna ovan skriver jag Downs syndrom. Men för säkerhets skull ska jag markera tydligare att det är ett citat. Tack, Forrest/Andre
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.