inaktiv

Förstör plugget min träning?

Jag pluggar varje dag, minst 2 h. om dagen (utanför skolan), och försöker samtidigt balansera det med träning och mitt sociala liv.
Jag har varit utbränd innan, och vill absolut inte bli det igen, faktum är, jag känner mig riktigt jävla bra just nu, men det känns som att någonting kryper upp bakom mig, och det är allt plugg. Jag prioriterar plugg framför sömn, vilket inte är den bästa idén, för när jag vaknar, har jag alltid 10 minuter på mig att komma ut ur huset, så jag hinner med min buss. Och jag kan inte brygga kaffe på de 10 minuterna, så jag är helt ofokuserad fram tills lunchrasten då jag får i mig mat och koffein. Jag märkte det särskilt igår, under orienteringen, som vi hade 09:30, jag är egentligen jättebra på orientering, det är någonting jag känner mig riktigt säker på.

Men det började så dåligt så att jag inte ens höll kartan rätt... Rundan skulle ungefär vara 2.5 km, jag...
 

9 kommentarer till inlägget

Helena Nee
1968 • Åkersberga
#1
6 oktober 2016 - 06:55
Du måste prioritera vad som är viktigast. Om skolan är viktig för din framtid så måste den också få prioritet precis som sömn. Du får helt enkelt räkna baklänges i prioritetsordning. Där rätt mängd minimum sömn står längst upp tillsammans med frukost. Utan sömn och frukost fungerar inte hjärnan eller kroppen. Dygnet har bara 24 timmar. Om ditt sociala liv dvs dina kompisar är bra kompisar så kan de acceptera att du måste lägga ned tid på dina studier. Om det inte är ett socialt liv du tänker hålla på med efter skolan.
1970 • Lerum
#2
6 oktober 2016 - 07:27
Jacob allvarligt
Börja sov ordentligt det är absolut nyckeln till framgång.
Drick aldrig Red Bull och liknande (laser mellan redaerna att det finns en risk när du uttrycker att du är trött och inte fått koffein)
Du skulle kunna dra ner bloggandet, bara detta inlägg måste stjäla ett par viktiga minuter som du kunde sprungit eller pluggat istället.
Som Helena skriver, prioritera
Att välja bort sömna är FETT DITT STÖRSTA MISSTAG 15år då hander mkt med kroppen också och du kan behöva ytterligare mer sömn istället för att dra ner. Sover och äter du riktigt så skall det inte behövas något uppiggande, absolut inte.

Skärp dig och gå upp I tid (innebär att stänga av mobil och lägga sig I tid) Varför inte ta en morgonjogg så är du ordentligt hungrig och äter batter frukost. Det ger dig automatiskt mer energi och sedan rullar resten på mkt bättre.

Tur att du skrev detta nu, ta tag I det redan idag, ändra dina vanor
Mvh Anders
1970 • Lerum
#3
6 oktober 2016 - 07:28
Jag horde något bra

Att ha många likes på insta är som att ha mkt pengar I Monopol, helt värdelöst
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#4
6 oktober 2016 - 07:38
Att missköta skolan kan förstöra resten av ditt liv - att sköta sina vänner är livsviktigt. Träna kan man börja med oavsett var i livet man är. Man kan faktiskt träffa kompisar och plugga samtidigt (vanligt på Högskolan) - man pluggar tillsammans (vilket är mycket effektivt också). Att du redan varit utbränd trots att du bara är 15 år är en rejäl varningsklocka. Kanske borde du fundera VAD du gör med din tid - ex lägger du mycket tid på sociala media (900 facebooksvänner är inga riktiga vänner) - fokusera på de fysiska riktiga vännerna - kanske sluta att blogga (!!). Kolla under en dag vad du faktiskt ägnar din tid åt. Lycka till och man behöver inte vara bra på allt samtidigt.
1980 • Staffanstorp
#5
6 oktober 2016 - 10:40
Jag säger samma sak som Ander -sov.

Du och jag har väldigt olika livssituationer, Jacob, men en gemensam nämnare i att det är många saker som "stjäl" uppmärksamhet och energi från träningen.

Träningsupplägg, mat, kvalitetspass -alla de sakerna är avgörande för att lyckas, men de är inget värt utan återhämtning och det får man bäst genom en bra och stabil sömn.

Jag har väggat på 5-kilometerspass i halvmarafart men också varit bara en minut från milpers'et på träning och känt att jag haft mycket mer att ge. Den gemensamma nämnare? Sömn... Vid 5k-passet hade jag tryckt in träning i ett par veckor och slarvat med sömnen. Vid milpasset hade jag haft en stabil sömn i flera dagar. Och då hade jag samma laddning, mat m.m., bara för att ge ett exempel på hur oerhört viktigt det är med kvalitetsvila.

Jag säger hellre prioritera ner träningen och lägga den på en genomförbar miniminivå som får resten av livet att funka. Då får du en mycket bättre start när du kan köra på mer. Att bränna ut dig eller gå in i väggen tränings- eller livsmässigt skulle göra att det tar ännu längre tid och bli svårare att gå framåt med träningen på sikt.
0 • Västerås
#6
6 oktober 2016 - 16:17
Jag kanske faktiskt kan komma med lite tips här, även fast du är ganska mycket yngre än mig. Jag studerar till Teoretisk Fysiker (civilingenjör i teknisk fysik) på KTH och jag skulle säga att mitt plugg pågår mer eller mindre konstant dygnet runt, ett läsår är 40 veckor och jag tror jag var ledig 4-5 helger förra året. Var jag än är så tänker jag på plugg och många gånger har jag känt en enorm stress, ändå så försöker jag få in min träning eftersom jag är övertygad om att jag faktiskt presterar bättre i skolan när jag tar mig tid och tränar. Träningen är verkligen enda gången jag helt kan slappna av och låta min hjärna vila lite. Träning är även mitt största intresse utanför skolan och jag säkert lagt ner 1-2 h varje dag i 10 års tid på just det, även om jag just nyligen fann intresset för löpning. För mig är det helt enkelt extremt viktigt att få träna.

Det jag tycker du ska göra är att försöka planera lite, kanske en hel vecka framöver, och på så sätt få lite struktur i din vardag. Det verkar som att du tycker plugget och träningen är viktigt så bestäm för en vecka framöver vilka dagar du ska träna och när du ska plugga. På så sätt så kommer du inte behöva gå och stressa upp dig onödigt mycket eftersom du vet vad som väntar dig den närmsta veckan och det blir lättare att inte skjuta på saker.

Sen verkar det som att du har lite dåliga kostvanor, käkar du ingenting alls innan lunchen i skolan? Låter lite som en period jag hade när jag körde periodisk fasta, det funkar jättebra om man sitter stilla mycket och inte behöver energin men om du upplever att du är så jättetrött ända fram till lunch så kanske du ska få i dig något på morgonen. Att gå upp 10 min tidigare för att slippa vara trött kanske är något att överväga?

Jag tycker inte du ska låta skolan förstöra din träning men låt inte heller träningen förstöra din skolgång. Skolan är extremt viktig för din framtid och jag är övertygad om att du kan hinna med båda delarna!
2001 • Malmö
#7
6 oktober 2016 - 17:48
- Helena
Tack så mycket, helt rätt sagt, sömn är verkligen högsta prio.

- Anders
Skitbra skrivet, jag dricker inte RedBull eller energidryck särskilt ofta, dricker kaffe, men det är ju heller inte det bästa för kroppen, särskilt i min ålder. Just nu är bloggen en blandad Svenska/Idrottsuppgift, och kommer möjligtvis fortsätta efteråt, men det blir nog inte mer än en veckorapport då. Tack så mycket för tipset med att morgonjogga, riktigt jävla smart!

- Ingrid
Också riktigt bra skrivet, jag har under denna terminen prioriterat skolan över allt annat, men sömnen är klart viktigare. Ska kolla över vad jag gör med min tid, tack för tipset! :)

- Kalle
Jävligt bra exempel, ger mig verkligen ett perspektiv på hur jag ska tänka när jag tränar, dock vill jag inte dra ner på träningen allt för mycket, för jag misstänker att det är anledningen till att jag har presterat så bra den här terminen hittills (dvs. rekordbetyg). Men ska definitivt prioritera min sömn.

- Daniel
Wow, den sammanfattningen va väldigt bra. Riktigt bra tips, ska verkligen försöka klämma in en frukost.

Tack för alla kommentarer! Så sjukt glad över att jag skrev det här inlägget, känner verkligen hur jag ska prioritera det här nu.
1970 • Lerum
#8
6 oktober 2016 - 18:44
Härligt och lycka till nu

Kom tillbaka till detta inlägg om ett par månader och tala om hur det gick.

Glöm inte att förändring av vanor är jobbigt att förändra, bestäm dig och kämpa tills det sitter :)

/A
Martin Syk
1983 • Göteborg
#9
8 oktober 2016 - 17:40
Ge dig själv mer sömn och tid där du bara är, utan prestationskrav. Öva på att sänka krav/begränsa dig och stå ut med eventuellt obehag, skuld-/skamkänslor eller tankar på "vad andra ska tycka", eller att du "missar något", exv träna mindre/spring långsammare/plugga lite färre timmar/ligg på soffan mer.

Gå in för detta och pröva ett par veckor och se hur det funkar för dig.

Ta hand om dig.


Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.