Vikten av att träna löpstyrka.

Mycket av det jag skriver här baseras bara på mina egna erfarenheter, tankar och funderingar. Eller vi säger så här, allt här på bloggen baseras av de faktorerna. Jags skriver om saker jag har upplevt eller vill uppleva, hur jag funderar eller tänker teoretiskt/praktiskt om saker och ting. All forskning och den information som når mig, den lämnar jag åt proffsen. Jag kanske nämner eller hänvisar er till något utdrag eller något tips, annars brukar jag läsa forskningen, analysera, tänka, fundera och sedan ”plocka” ur det jag tycker är mest relevant. Vad jag sedan gör med den informationen är inte alltid lika. Men, det jag skriver här, det är bara baserat på mina egna värderingar och tankar. Jag tycker det blir bäst så!

Jaha, var vill jag komma med det här då? Jo, när jag upplever och ibland, som denna gången får sådana härliga aha-upplevelser så bara måste jag delge er det. Inspirera ni vet. Det där jag älskar så högt.

Så idag ska vi alltså prata om något, något som jag upplever högst relevant att ta upp, – löpstyrka! Tränar ni löpstyrka? Berätta! Tänker ni på den? Eller struntar ni fullständigt i den? Jag personligen tycker det är rätt fascinerande, att en kan märka sådan stor skillnad på bara en kort kort tid. Spelar liksom ingen roll egentligen vad det handlar om. Jag har inte löptränat på några dagar, inte sedan i fredags förra veckan faktiskt om vi ska vara så petiga. Alltså en vecka sedan, drygt. Alla förutsättningar för att få till en bra löprunda var rätt höga igår med andra ord. Men jag ”känner” min löpning. Jag vet hur den fungerar. Hur den ter sig i olika förhållanden. Jag har lärt mig. Så oavsett om jag hade alla förutsättningar med mig igår, på grund av löpvila, bra mat, kolhydratsladdning, pigga ben och så vidare så måste jag slå ett slag för just – löpstyrkan! Den levererar.

Notis: Jag har tränat löpstyrka specifikt nu i några veckor, för att bygga upp kroppen och börja ladda den för nästa års löparsäsong. Den gör skillnad!

Jag vet att min kropp och jag vet säkert att er också behöver, styrkan. Tro det eller ej. Framför allt i löpningen. Den blir annorlunda. På ett positivt sätt. Löpsteget, löptekniken, känslan, frånskjutet, kraften och faktiskt det mesta förändras till det positiva.

Läser både du och jag forskningen på det här kan jag lova att den uttalar sig om att löpstyrka är BRA. Styrka är som vi redan vet generellt väldigt bra. För mycket. Men nu talar vi om dess effekt på löpningen. Så här och nu, denna härliga söndag vill jag inspirera och motivera er till att faktiskt börja med löpstyrka, det är aldrig för sent, eller du kanske redan tränar den? – Om inte, testa! Ge den en chans. Fundera. Analysera. Jämför – men bara med dig själv! Jag lovar dig, du kommer märka skillnad. Jag gör det. Jag gillar det.

Löpningen får en boost och du kommer älska det!

2014-08-30-138-sv
För att vi löpare ska njuta till fullo och få så mycket som möjligt ut av löpningen, men också för att förebygga skador och andra åkommor behöver vi Benstyrka, den ökar möjligheterna till prestation samt minimerar skaderisken. Stabilitet, höften behöver stabiliseras så att bäckenet belastas jämt under löpningen. Detta kräver starka sätesmuskler. Bålstyrka, detta paritet är nästan det viktigaste, detta område håller upp dig under passet/tävlingen och får dig att använda rätt löpteknik. Balans, du vet vad jag menar. Balansen hjälper dig att hamna rätt i fotnedsättningen och minskar därför skaderisken. Spänst, vem vill inte få den ”flygande” känslan? Spänsten hjälper dig till ökad prestation men också stärkande för dina senor. Rörlighet, dynamisk rörlighet. Det räcker långt. Men glöm inte stretchingen. Rumpan, höftböjaren och in-, fram och -baksida är ställen du inte får glömma stretcha.

Vill du ha tips på några övningar du kan börja med, tycker jag du ska klicka dig in till Sofias grymma tips.

Upp med handen på hur många som ska börja träna löpstyrka i vinter?

/ M A R I

2 kommentarer till inlägget

Monica Carlsson
1971 • Partille
#1
6 november 2016 - 09:21
Åh, vad jag vill räcka upp handen! Men det är trögt...
Såhär får det bli: jag räcker upp handen, så måste jag skärpa mig!
Tack!
1986 • Sundsvall
#2
6 november 2016 - 17:27
Åh! Underbart ju :) Jag skickar iväg ett gäng med lycka-till-kramar.. Du fixar det :)
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.