Jooonas blogg

Helt olika världar

Spring

Jag kommer väl främst hit för att notera mina resultat och jämföra mig med mig själv, för att kunna gå tillbaka sen till tidigare år och jämföra hur ofta, långt och snabbt jag sprungit, och vilka lopp. Men även för att läsa intressanta inlägg och bloggar och ibland kika på andras resultat.

Men även om mycket är intressant, så känns det allt som oftast som att det är två olika världar här! Dels min nivå, där man har löpning som intresse och inte har några "superkrafter", utan springer lagom långa rundor och lopp och är lagom intresserad och kunnig om lite av varje. Alltifrån löpteknik till mat och utrustning. Kanske bara lite mer än mina totalt icke träningsintresserade vänner.

Men den andra nivån här, är de människor som springer 3 mil på en kvart under fikapausen på jobbet för tjugotredje dagen i rad, och tyckte de hade en dålig dag om de inte persade med 5 minuter. De har en helt annan typ av skor som inte skulle passa min nivå. De kan stoppa i sig mat som skulle få mig att svälla på sekunder (alternativt klarar de sig på att äta enbart vitamintabletter och dricka vatten varje dag). De springer aldrig samma lopp som jag, för för dem gäller enbart ultramegamarathontriathlon, med klätterhinder och elstötar. Okej jag överdriver, men känns nästan så, om man läser 3/4 av alla forum-trådar här (jo jag vet, jag får väl skapa några egna trådar då).

Jag klagar inte på dessa personer på något sätt alls. De är beundransvärda. Jag avundas dem, även om jag inte ens riktigt kan förstå hur någon ens kan klara att springa dessa lopp en enda gång i livet. De är bara så extremt annorlunda mot mig. Det känns inte som att jag utövar samma sport. Trots att både jag och de springer, och pratar om samma ämnen, så känns det inte som att jag har så mycket gemensamt med dem. Jag kan definitivt inte tillföra dem nåt. Och ibland är deras tips och hela deras upplägg direkta motsatsen till vad jag bör göra på min nivå.

Jag känner mig som en topp 30,000-kandidat i distriktmästerskapen i sprint, medan dessa supermänniskor kämpar om topp-10-placeringar i världens största och längsta långdistanslopp.

Hur är det möjligt? Hur gör de? Hur många gånger måste de inte hunnit byta ut sina knäskålar och höftkulor de senaste veckorna? Hur har de råd med så mycket nya skor?

Medan jag ser upp till dessa människor, så önskar jag att det fanns fler folk här som både verkligen älskade löpning OCH samtidigt sprang på 5km-nivån, och som kände att de var duktiga om de förbättrade sig med en sekund. De kanske finns här, men kanske tänker de tyvärr likadant som jag, att man inte ska sticka fram näsan och våga synas och fråga saker om man inte tillhör experterna, av rädsla att bli tillrättavisad och förminskad av folk som vet bättre om allt och därför har ensamrätt på åsikter.

Till alla er nybörjare och sporadiska joggare som inte vågar fråga dumma frågor, gör det ändå! Vi som är intresserade av löpning på vår nivå kan ju hjälpa varann. Och någonstans måste man ju börja, även om man upptäcker löpning vid 65 års ålder. Så ge inte upp din "kortdistanslöpning" som aldrig kommer nånstans, utan lunka på, det finns flera som du!

6 kommentarer till inlägget

Janette Rydin
1971 • Gråbo
#1
30 mars 2017 - 21:13
Jag är en som du, älskar att läsa alla inlägg om maratonlöparen bravader men håller mig på 5-10 km själv, i ett extremt makligt tempo. Dock drömmer jag om långlöp i sällskap med andra löpare men det är långt tills jag kommer dit :-) Men jag kämpar på.
Jooonas
1981 • Örebro
#2
31 mars 2017 - 01:14
Hej Janette! :-) Kul att höra att det finns fler här som jag.
Japp, är inspirerande att höra om folks utmaningar. Jag har prövat på lite längre lopp också, några ytterst få gånger. Det är ju kul som undantag, även om jag nog inte är riktigt gjord för det. Men jippolopp är ju kul också. Kanske inte värstingloppen dock, men Action Run, zombielopp osv, eller fysiska utmaningar som Kvarntorpstrappan är en personlig favorit.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#3
31 mars 2017 - 10:03
Löpning kan utövas på alla nivåer, själv har jag lämnat jagandet på tider bakom mig och gått in i en värld där löpning är välmående och avslappning. Att jag fortfarande tycker om att pressa mig på något pass i bland är helt enkelt för att jag älskar känslan när kroppen svarar och levererar några kilometrar under 4:30-tempo. Bästa passen är oftast under en semesterresa där man löpande kan utforska omgivningarna, det kan vara på en grekisk ö eller i en park i någon storstad.
1965 • Kungsholmen
#4
31 mars 2017 - 10:16
Alla har varit nybörjare en gång. Minns själv hur jag sprang 5km 2-3 ggr i veckan och tyckte det var absolut nog. Minns också hur jag som nybörjare ställde massor av frågor på olika forum och sög i mig av råd från andra.

Tråkigt om du upplever att du är rädd att bli tillrättavisad och förminskad, jag avskyr själv den inställningen hos vissa besserwissrar och det är (nästan) det enda som fortfarande gör mig upprörd på dessa forum.
Ta mod till dig och börja diskutera, det är mestadels hjälpsamma personer här.
1971 • Nykvarn
#5
31 mars 2017 - 11:10
Jag tycker liksom Peter att det är synd och tråkigt om du upplever att du blir tillrättavisad eller förminskad. Jag tycker själv att atmosfären på jogg.se och forumet är bland det bästa med jogg (förutom den egna dagboken såklart) och varför jag väljer att vara aktiv på forumet.

Jag tycker själv det är en ganska frisk blandning mellan nybörjare som vågar ställa frågor och mer rutinerade löpare som bjuder på sina erfarenheter. Efter mer än tio års löpning försöker jag också dela med mig av det jag lärt mig och hoppas det kan komma någon till nytta och jag vill, liksom jag upplever att de flesta vill, uppmuntra och peppa mycket mer än något annat!

Löpning är ju så förbaskat mätbart och därigenom också så lätt att jämföra, vi har alla olika förutsättningar, olika tid till vårt förfogande och våra liv ser olika ut varför jämförelser alltid haltar. Jag skulle älska att bli fem minuter snabbare på alla distanser men jag är inte beredd att lägga ner den tiden/insatsen som krävs för det men beundrar dem som väljer att göra det liksom jag respekterar dem som gör andra val såklart.
Jooonas
1981 • Örebro
#6
31 mars 2017 - 14:00
Vad kul med så många svar här! :) Jag menade dock inte att lägga fokus på
att det skulle vara en negativ stämning här, utan mest snarare att man som nybörjare kanske befarar att man har för dumma nybörjarfrågor. Kul att höra att flera duktiga här känt sig som nybörjare en gång i tiden också och kanske inte tränat hårt och på långa sträckor hela livet. Jag lär mig mycket här redan, men ska se till att våga fråga mer. Jättebra att det finns många människor här som antagligen upplevt det mesta inom löpning och träning som man kan fråga om, och är villiga att svara. Vi är väl mer lika ändå än jag kanske trodde. :)
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.