Motivationstips: Uppdatera träningsschemat innan det är slut!

Här kommer ett snabbt tips för att undvika en ganska enkel fälla att falla i. När man har ett tydligt mål tillsammans med ett färdigt träningsupplägg som siktar mot målet, kan det kännas ganska enkelt att följa det. Om man inte är superbra förberedd och redan har ett nytt träningsupplägg färdigt innan det förra tagit slut finns dock en risk att det blir ett egentligen ofrivilligt uppehåll i träningen.

Mina egna träningsupplägg brukar omfatta perioder om cirka 1-3 månader beroende på vilken mall jag använder mig av. Jag har dock flera gånger gått i fällan att inte ha ett färdigt upplägg för nästa period, när sista passet på mitt pågående tagit slut. Antagligen blir det så här eftersom jag är inne i en period av regelbunden träning och det känns lugnt, att jag kan fortsätta träna en stund innan jag upprättar något nytt, eftersom jag är för tillfället har lyckats uppnå regelbundenheten. För den (läs: undertecknad) som har en tendens att skjuta upp saker kan det här vara själva fällan, att man tror att man har koll på läget. Att man tror att det är lugnt, att man fixar fortsatt planering efter sista passet är gjort i nuvarande upplägget.

Det här kan dock leda till oönskade träningsuppehåll. Uppehåll som först är några få dagar långa kan sakta smygas ut till veckor och i värsta fall månader om man inte ser upp. För att undvika att hamna i den här situationen, där man egentligen vill fortsätta träna men inte har en plan för hur det ska gå till, är svaret givetvis att se till att det finns en planering för fortsättningen även efter det aktuella programmets slut.

Även om själva lösningen är enkel behöver man i förväg ha förståelsen för att det kan vara ett problem att inte vara ordentligt förberedd. Mitt tips för att enklast se till att träningsschemat uppdateras kontinuerligt och framför allt innan det förra/pågående tagit slut, är att helt enkelt planera in att avsätta tid för detta i själva träningsschemat. Att precis som ifall man hade planerat att genomföra ett träningspass, istället ta sig tid för att planerar inför kommande träning. Om sista passet i det aktuella upplägget är planerat till den sista september, så kan man t ex ha avsatt tid en eller ett par dagar innan för planering för fortsättningen.

Planeringen är A och O för regelbundenhet i träningen, för den som har svårt att hitta motivationen till träning. Att slippa tänka på vad man ska träna idag, att redan ha det nedskrivet, och framför allt att ha ett tydligt mål med träningen.

Jag känner att jag hjälpte nog mig själv med detta inlägg. Hoppas även jag lyckats hjälpa dig som läser att lättare upprätthålla regelbundenhet i träningen! ??

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.