Viktor Johansson PT

Seedningslopp - tävla är bästa träningen

Seedningslopp är för alla

I Vasaloppet kan man seeda sig till led 0–9. Seedningen baseras på dina tidigare resultat i något av våra lopp eller på resultat från seedningsgrundande lopp. Saknar du tidigare resultat startar du i led 10. Nedan kan du läsa mer om hur det fungerar samt vilka kriterier och lopp som gäller.

Så går det till

Har du tidigare resultat från Vasaloppet, Öppet Spår, Halvvasan eller Tjejvasan sker seedningen automatiskt. För övriga lopp måste du själv skicka in dina resultat. Dina resultat från Vasaloppets lopp och övriga seedningslopp är giltiga tre år bakåt i tiden. Vi kan garantera att du blir seedad om du skickar in dina seedningsuppgifter till oss senast tre veckor före loppet. Efter det kan vi inte garantera att vi hinner med. Kontrollera därför om seedning skett innan du kommer på plats. Har seedning inte skett tar du med dig resultatlistan från det lopp du vill seeda dig från och gör det på plats.

Resultat från lopp de senaste tre åren medför nedflyttning ett led per år. Exempel: Har du ett resultat från ett lopp du åkt ett år som ger startled 7 till Vasaloppet samma år så kan man använda det resultatet för seedning även nästkommande år. Men då ger det istället startled 8, då resultatet är ett år gammalt. Två år gammalt resultat ger två led bakåt.  

(Taget från Vasaloppets hemsida)

Så här såg det ut när jag seedade in mig i led 2 på Ulricehamnsloppet 2016

Jag rekommenderar alla att åka ett seedningslopp inför Vasaloppets vintervecka. Oavsett om du ska åka Tjejvasan, Kortvasan, Öppet spår eller söndagens Vasalopp. Förutom chansen att seeda upp sig några led och få några tusen bakom sig redan i starten så är det här några exempel:

1. Du får känna nervositeten och testa på tävlingsuppladdningen

2. Du får kvitto på all utrustning i form av skidor, valla, stavar och klädsel

3. Du får testa testa sportdryck, gel, koffein och annat som bjuds

4. Du får känna av tävlingshetsen och allt var det innebär.  

5. Du får en rejäl genomkörare och ett viktigt träningspass inför Vasan.

Och här ser ni mig inför Västgötaloppet i vintras. Startnummer 442 bakom min storfräsande klubbkollega Martin Siljegård.  

Inför Vasaloppet 2018 startar jag i led 5 (enligt regelverket). Detta eftersom jag inte har fullföljt loppet de två senaste gångerna. 2016 åkte valde jag att bli pappa istället och nu i år fick jag tyvärr bryta på grund av sjukdom. Sist jag genomförde loppet var 2015 och då startade jag i led 3. Nu har jag alltså trillat ner två led på två år. 

Detta ska jag givetvis försöka ändra på och min målsättning är att starta i led 2, precis som i år. Men nu vill jag också förstås fullfölja loppet. 

Planera in vinterns kommande seedningslopp redan nu.  Vinterns seedningslopp hittar du här 

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.