Elitlöpare som hånar motionärslöpare

För ett par dagar sedan hånade en elitlöpare en motionär på twitter. Det måste jag säga var lite överraskande. Lite obegripligt då vi alla vet att elitlöparen som här är starkare part inte kommer vinna den matchen utan motionären kommer få alla sympatier samtidigt som elitlöparen kommer målas upp som en väldigt osympatisk person och få ta rollen som bad-guy. Alltihopa livligt påhejat av andra personer på sociala forum som Twitter och Instagram. Det är så det går till.
 
Själv tycker jag hela incidenten är väldigt tråkig då jag upplever elitlöparen som en oerhört sympatisk person. OK, vi känner inte varandra men han har ändå vid något tillfälle varit med på våra klubbträningar när jag tränade med Vallentuna Friidrott och jag har fått ett oerhört sympatiskt intryck av just denna elitlöpare. Jättebra verkligen. Men varför hånade en så sympatisk och fin elitlöpare en motionär på twitter?
 
För att få svar på den frågan tror jag att man måste titta tillbaka i historien. En historia som kanske började med det faktum att......: https://milen-sub40.blogspot.se/2018/01/elitlopare-som-hanar-motionarslopare.html

 

8 kommentarer till inlägget

1974 • Mölndal
#1
22 januari 2018 - 10:46
Jag kan tycka att jargongen i sociala medier från dessa elitlöpare är lite tröttsam. En klubb för inbördes beundran och där det finns ett skimmer av förakt för motionerande löpare.
Kanske därför jag finner löpning rätt ointressant förutom träna själv.

Den andra sidan av myntet är där det upplevs kränkande så fort någon har en åsikt om någons träning. Alla ska bli klappade på ryggen att de är duktiga.

Lennart
1971 • Vallentuna
#2
22 januari 2018 - 15:07
Hej!
Jag har inte märkt av någon jargong. Jag känner inte heller någon elitlöpare men de få jag träffat eller haft sporadisk kontakt med har varit väldigt roliga och trevliga. Mycket trams och skoj vilket jag gillar :-).
1974 • Mölndal
#3
23 januari 2018 - 10:43
Hur "viktigt" det är med öl innan och efter lopp. Hur viktigt det är att "jag använder verkligen inte träningsklocka" för det är bara töntiga motionärer som gör det.
I min lilla löpargrupp har vi diskuterat detta om de få svenska elitlöpare vi har och vi alla är överens om den attittyd/jargon som de förmedlar är tröttsam
Det är bl.a. en faktor som gör mig ganska ointresserad av löpning
1971 • Nykvarn
#4
23 januari 2018 - 11:50
Jag instämmer tyvärr med Micke här, följer man svenska elitlöpare på t ex Instagram eller Twitter så är det mycket av den varan. Mycket pikar till varandra och löpstil, resultat, många likes från yngre "hang-arounds" som ser upp till de som är äldre och snabbare. Väldigt många bilder på öl.

Jag ser ju hur David Nilssons kommentar till mig har "likeats" av flera andra som vill vara en del av fenomenet, hur han fått kommentaren "En sann mobbare" på ett Instagram-inlägg efter hans kommentar till mig, en kommentar som fått flera likes från elitkompisarna. Jag ser hur Petra Månströms ifrågasätts när hon skrev om "händelsen" på instagram, varför hon taggade sin bild med en massa hashtags, i syfte att driva trafik och få sökträffar antar jag, som om det skulle vara viktigare att få svar på än varför David Nilsson väljer att "håna" mig om det nu kan kallas för det.

Jag är övertygad om att allt bara är en massa ironi och en "skön" skämtsam jargong bland ett litet gäng som känner varandra väldigt väl men för de utanför gänget framgår inte ironin och det är det "tuffa tonfallet som syns. I de allra flesta andra idrotter är äldre, etablerade utövare föredömen för unga men elitlöpare verkar inte tänka så, även om undantag givetvis finns! "Musse" är ett utmärkt exempel på ett sådant föredöme som jag aldrig sett förekomma som en del av det här fenomenet.
Lennart
1971 • Vallentuna
#5
23 januari 2018 - 13:58
Mikael och Staffan
Jag har inte sett det där du nämner på hans Instagramkonto (bara Petras Instagramkonto) och jag blir helt perplex när ni säger som ni gör. Nu är inte jag lika inne i löpningen längre som jag var tidigare och som ni kanske är men jag har en helt annan bild.

Det jag har sett i omklädningsrum och så är bara skoj och trams samtidigt som man lånar ut grejer till varandra. Själv fick jag tex låna en mössa av en av sveriges bästa löpare när jag hade glömt min. Jag har ofta tänkt på att han fick tillbaka en svettig mössa och jag känner mig heldum för det men det var jättefint gjort av honom. Jag hade frysit öronen av mig annars på de loppet :-).

Jag ser bara skoj och kul incidenter och jag har inte upplevt något men jag ser ju så klart inte allt.
1971 • Nykvarn
#6
23 januari 2018 - 14:15
Hej Lennart, jag är 100% säker på att du har rätt också, att de är trevliga, bra personer "face-to-face. Jag har precis samma erfarenheter från de gånger jag träffat någon på elitnivå eller i närheten av det, bara det att tonen på sociala medier ibland ger intryck av en annan miljö.

Jag har lagt det här bakom mig, jag har fått vad jag hoppas är en ärlig, och inte ironisk, ursäkt av DN och också en ursäkt från Asics Frontrunners community manager. Jag är verkligen inte en åsiktsmaskin eller en kontroversiell person som några ibland verkar ha fått intryck av :-) utan har väldigt lätt att komma överens med nästan alla människor. Jag lägger heller inte längre lika mycket på löpningen som jag gjorde 2012-2014 och det är både nödvändigt just nu i livet med nytt, krävande jobb och ganska skönt. Ha det fint framöver!
1971 • Nykvarn
#7
23 januari 2018 - 14:20
Det är det jag alltid gillat med löpningen, gemenskapen face-to-face mellan löpare på olika nivåer. Trots att det är en individuell sport så delar alla samma upplevelse av träning och tävling. Det är t ex jobbigt att springa en mil på sin yttersta förmåga vare sig klockan stannar efter 30 minuter eller 60 minuter :-)
Runn3r
0 • Skogen
#8
10 april 2018 - 20:18
Som motionär har jag vid flera tillfällen fått glada tillrop av elitlöpare för det jag presterat på både träning och tävling någon tråkig nedsättande jargong har jag aldrig någonsin stött på.

Som motionär har jag under tävling fått en hård armbåge i sidan av en annan motionär som tyckte att jag skulle flytta på mig därför att jag sprang för långsamt, den tävlingen vann jag. Jag har fått mail, meddelande av andra motionärer som efter "googling" undrar varför jag inte sprungit fortare under en viss given tävling.

Vad vill jag ha sagt med detta? Jo oavsett i vilka grupper man tittar kommer man att hitta avarter, men låt inte dessa individer stå som representant för en hel grupp det blir bara fånigt.
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.