RunTobyRun!

Följa planen - A och O efter skador

I morse var det 50 dygn kvar till starten på Rock’n’roll Liverpool Half Marathon – vårens stora mål och samtidigt min stora morot för all rehab och monotona återuppbyggnadspass på löpbandet. Firade detta med min första runda utomhus sedan det högg till (på nytt) i knäet i slutet av november.

Givetvis valde jag fel dag. I dag var det kallt och kändes som minus fem, helt annat än i går då det snön till trots kändes som vår och jag gick ett varv runt byn med K och blev överflugna av hundratals tranor. De verkade lite förvirrade, kanske hade de också räknat med att det skulle vara plus 10 och ganska behagligt väder i Skåne så här års, inte en massa snö och annat elände.

Efter några veckors vila drog jag igång rehabträningen den 16 december, på självaste Beethovens födelsedag, och har sedan dess hållit mig till en plan där det allra viktigaste varit att inte förivra sig, att inte köra på för hårt eller låta sig luras av någon impuls, typ att åka ner till Trelleborg i morgon och hänga på Sydkusten Marathongänget de sista 14 km till Smygehuk. Visst hade det varit lockande, men det hade också funnits en uppenbar risk att de gropiga strandstigarna orsakat en backlash som bokstavligen kastat all den hårda träning jag lagt ner, rätt ner i det kalla havet.

Nej, i planen ingick istället att såhär till påsk komma ut och springa en första runda utomhus för att sakta börja vänja fötter och knän vid hårdare asfalt. Självfallet hade jag beställt vårvärme också, men man kan inte få allt…  Det blev hursomhelst ett varv runt byn med K (4.1 km) i lugnt tempo och det kändes bra.

Fortsätter nu att följa min plan, vilket innebär att jag de närmaste veckorna kommer att varva utomhuslöpning på asfalt med längre pass inomhus på löpbandet. Sedan är det inte långt kvar till årets första lopp, Lundaloppet den 5 maj, och sedan halvmaran i Liverpool förstås den 20 maj.

RunTobyRun!

Följ bloggen i dess helhet på www.runtobyrun.se eller via www.facebook.com/runtobyrun 

6 kommentarer till inlägget

1986 • Falkenberg
#1
31 mars 2018 - 19:25
Bra poäng, det GÅR inte att ta igen missad träning. Men du skulle nog kunna få ut lite mer av träningen (och dessutom hålla skadorna borta) om du körde lite mer högintensivt och kortare (intervaller) när du springer på asfalt/löpband, Och om du flyttade ut de långa passen i skogen. Kanske inte alls funkar för dig, men det brukar funka för de flesta andra. Glad Påsk!
Thobias Ligneman
1967 • Västra Ingelstad
#2
31 mars 2018 - 22:22
Andreas: helt klart, variation är a och o. De senaste två åren har jag försökt variera min löpning både vad gäller underlag och sträcka och tempo. Dels för att jag tror man blir starkare av varierad träning, dels för att det ger så mycket mer upplevelser. Exenpelvis delade jag förra året upp kusten mellan Falsterbo och Ystad i fem etapper och försökte följa havet - en härlig upplevelse (läs mer på bloggen!)

Mer sånt ska det förhoppningvis bli om några veckor när jag känner mig helt fit for fight igen. Och det blivit vår... och vem vet, kanske orkar jag ta i tu med de där intervallerna oxå... hade hög ambition om detta i fjol men tyvärr rann det ut i sanden.
Thobias Ligneman
1967 • Västra Ingelstad
#3
31 mars 2018 - 22:24
Och tempoväxlingar på löpband är bra - dessutom blir det inte lika monotont som att bara ligga och plöja på i jämnt tempo. Brukar växla varje 500 eller 1000.
1986 • Falkenberg
#4
4 april 2018 - 08:47
Härligt :) Jag önskar dig en solig vår. Den verkar dock inte riktigt vilja komma idag :)
Thobias Ligneman
1967 • Västra Ingelstad
#5
4 april 2018 - 10:33
Tack detsamma!

Vi bestämde oss i måndags (annandagen) att det var vår och firade det med kaffe utomhus i solen. Men ack så vi bedrog oss, i går morse var det vitt skit i luften igen och vill det sig illa blir det mer snöblask på fredag och om det tycker jag inte...

Men så fort det blir mera vår lovar jag att följa ditt råd och försöka ta mig till skogen - bor ju mitt ute på Söderslätt så jag har tyvärr ingen skog på löpavstånd. En av mina favoriter är tian i Bokskogen/Torup, även rankad som ett av Sveriges bästa motionsspår enligt den bok som gavs ut i fjol.

1986 • Falkenberg
#6
7 april 2018 - 14:59
Nä det är väl kanske inte världens skogsparadis du bor i, men det finns väldigt många guldkorn i Skåne i övrigt! Njut!
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.