Viktor Johansson PT

Vasaloppet 2019 - äntligen ett lopp att vara nöjd över

Efter uppstigning kl. 03:00 och kösittning i brassestol lyckades jag få en fin plats, till vänster om mitten, längst fram i led 2. 

image

Så här nära eliten har jag aldrig varit - nästa år ska jag vara närmare :)

Starten och backen gick okej. Det var så klart stökigt i mellan åt men jag hade förväntat mig högre puls och hårdare körning upp till toppen, men de gick förvånansvärt bra. Väl uppe på myrarna blev det sällskapsåkning i ett ända långt tåg. Lyckades hitta klubbkompisen Kennet Rolling strax innan toppen av backen. Målet blev ganska snabbt att köra med han så mycket som möjligt. Precis innan Risberg var jag tvungen att stanna för kisspaus, därav placeringstappet.

image

De nya brillorna från Blizeywear satt perfekt under hela loppet !

Evertsberg och halva loppet kvar. Med bra känsla och pigg kropp passerade jag kontrollen tillsammans med MR. Rolling. I den långa utförskörningen ner till Vasslan började jag frysa rejält i kroppen. Lundbäcksbacken och körningen upp till Oxberg blev räddningen. Värmen kom tillbaka men för första gången kände jag av en liten energidipp. Samtidigt började jag bli kissnödig ännu en gång. Inte så konstigt med tanke på den låga pulsen….

image

Efter kisspaus, varm buljong och intendshot i Oxberg tappade jag åter igen många placeringar. Bland annat Kennet Rolling som jag hade åkt med i stort sett hela loppet bara försvann. Där och då blev det en intern tävling i min skalle och hornen blev dubbelt så stora. Intendshoten gick som ett rus genom kroppen och kicken var något utöver det vanliga. Jag skulle ikapp!

Mellan Oxberg & Hökberg tog jag nästa 30 placeringar, men dieselloket Rolling var fortfarande inte en av dessa. Däremot fick jag syn på han längre fram i den långa klungan. Med bra känsla och mycket energi kom jag närmare. Några kilometer innan Eldris smög jag upp i rygg igen och hostade några gånger så han reagerade.

“Det är bara jag Kennet, nu hjälper vi tillsammans, vi har många placeringar att hämta”

image

Inte så konstigt att jag blir kissnödig med den här låga pulsen.. Bitvis var det egentligen bara skön söndagsåkning…

Tyvärr märkte jag att Kennet inte var samma slag som jag och jag började förstå att det inte skulle bli någon Halmstadkörning sista biten in i mål. Strax innan kontrollen i Eldris hängde jag med 3 gubbar som kom i vänster spåret. Jag frågade kennet om han ville hoppa in framför, men så blev det inte.

Från Hökberg och in i Mora hade jag den bästa känslan på hela loppet. Jag var starkast och piggast bland åkarna runt omkring och jag tog till slut 35 placeringar på de sista 9 kilometerna. Hemus, Moraparken, campingen, Auklandbron, kyrkan, upploppet och äntligen en målgång som jag är riktigt nöjd med. Gråten i halsen och en stor kram av Lina Siljegård som berättade placeringen. 729 !

image
image

Äntligen nöjd efter ett Vasalopp! Placering 729 på blanka skidor. 

Så här några dagar senare är jag jätte nöjd. Mina delmål i år har varit led 2, topp 1000 - topp 800 och uppnådde jag. Dessutom lyckades jag staka hela Vasaloppet helt utan fäste och det blir så klart också en milstolpe i min Vasaloppskarriär. 

image

Jag vill tacka tränarkollegorna Martin Siljegård och Kennet Rolling för alla års träning tillsammans och all inspiration ni ger hela tiden. Utan er hade jag inte varit där jag är idag. Sen vill jag tacka alla tränarkompisar i Vasagrupperna. Gemenskapen, energin och träningsmotivationen vi får av varandra är en stor del av mitt liv.

image

Skidtest och fredagsåkning med VasagruppenHalmstad. På Vasaloppet åkte jag på mina Peltonen, varmskidor med högt spann och jag hade mycket bra skidor. 

Grundstruktur: TS blå (Thomas Söderberg)

Skigo Graphit - Skigo HF universal 

Skärande rill 2 mm - från tårna och bak 

 Pulver Skigo CM 17 LDQ 

Tryckande rill 1 mm - hela skidan

Till sist vill jag tacka och gratulera min älskade sambo Emmelie som genomförde sin andra stafettvasa med Maxi flygstaden. I år blev det sista sträckan och hon fick äntligen uppleva en målgång i fäders spår. 

image

Att få åka skidor med dessa två damer är ren lycka. Ella har pratat om skidor och Vasaloppet hela vintern och Emmelie är redan taggad att ta fram rullskidorna. Ni är bäst och jag älskar er!

 

 

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.